Přečtěte si: Školský úřad za pár dní zanikne, narychlo ještě utrácel miliony

sobota 3. prosince 2011 ·

Ústav pro informace ve vzdělávání za pár dní zanikne, přesto jeho zaměstnanci dostali úplně nové počítače. Sami přitom přijdou o práci. Nákup se ale musel stihnout, aby se miliony nemusely vracet do státního rozpočtu.

Z článku Jakuba Pokorného v iDNES.cz vybíráme:

MF DNES ovšem zjistila, že tři odborné školské ústavy na poslední chvíli vypsaly zakázky na notebooky, nábytek, počítačové programy a servery za víc než 12 milionů korun. Doklady o všech zakázkách se dají snadno najít ve veřejných databázích.


"Nadiktovali nám nákup a museli jsme se tvářit, že počítače potřebujeme," popisuje bývalá pracovnice Výzkumného ústavu pedagogického.

23 komentářů:

Luděk Blaha řekl(a)...
3. prosince 2011 v 10:48  

by se musely vrátit do státního rozpočtu, říká bezelstně náměstek

"Bezelstný náměstek" to je, panečku, oxymoron! Kam se hrabe "pravicový odborář".
Kde jste, pane Dobeši?

Anonymní řekl(a)...
3. prosince 2011 v 13:33  

NKÚ na ně!

Anonymní řekl(a)...
3. prosince 2011 v 14:54  

NKÚ? ha, ha, ha, ten má víc másla na hlavě, než všichni ostatní dohromady.

Anonymní řekl(a)...
3. prosince 2011 v 19:35  

NKÚ na NKÚ ;-)

Anonymní řekl(a)...
4. prosince 2011 v 11:23  

No mě to teda jako problém vůbec nepřijde, prostě se koupily počítače které by se stejně musely kupovat dříve či později, počítače zůstávají v rezortu, nerozkrádají se nebo co. Vůbec nechápu obsah toho článku. Holt novináři potřebují permanentní munici na Dobeše tak napíšou cokoli co nezasvěceným občanům může připadat jako problém. Navíc se tyto postupy aplikují běžně nejen v úřadech ale taky na školách! Ach jo

Anonymní řekl(a)...
4. prosince 2011 v 13:15  

A taky se mohly nějaké peníze ušetřit... Rodina bývá ráda, když něco ušetří na konci roku, státní instituce ani v době krize nikoliv...

Luděk Blaha řekl(a)...
4. prosince 2011 v 13:29  

Asi se rýsuje obava, že peníze, které se ušetří, se rozkradou.

poste.restante řekl(a)...
4. prosince 2011 v 13:32  

Máte pravdu, takto se běžně postupuje na většině úřadů. Na školách už obvykle moc ne, protože těm už na konci roku spíše peníze chybí a další nikdo nepřidá.

To ale neznamená, že je to tak správně.
Provádět nákupy jen proto, že v rozpočtu na konci roku zbývají peníze, je totální zhůvěřilost veřejných financí.
Zažil jsem nákupy bezdrátových klávesnic a myší za 2 500,- v době, kdy obyčejná klávesnice stála 250,- Kč, naprosto zbytečně kupované notebooky pro pracovníky, sedící trvale u jednoho stolu a spoustu jiných nesymyslných výdajů.

Přitom by stačilo jen mít možnost převést si uspořené prostředky do dalšího kalendářního roku.

Mnohdy jsou přitom "ušetřené" prostředky jen imaginární.
Stačí třeba teplejší listopad a naopak nadprůměrně studený únor a hned by jste viděl, jak to zamává s prostředky na provoz.

Samotný ministr s tím ale má minimálně co společného.
Jo, kdyby se prokázalo, že dodavatelem techniky je nějaká "spřátelená firma", to by byla jiná.

Anonymní řekl(a)...
4. prosince 2011 v 17:03  

Kohosi kdysi napadlo, že kdy instituce něco za rok ušetří, příští rok dostane méně peněz. Výsledkem je toto plýtvání...

Anonymní řekl(a)...
4. prosince 2011 v 17:10  

Řešili jste někdy grantový projekt?
Pokud (do daného termínu přesně) nevyčerpáte finance tak, aby to do mrtě sedělo - i když se neustále mění ceny přístrojů, hrozí penále nebo i vrácení všech prostředků. Tak to prostě chodí.
V tomto případě je určitě lepší nakoupit, co se bude potřebovat, než vyhazovat peníze za nesmysly, což se někdy děje.

Luděk Blaha řekl(a)...
4. prosince 2011 v 17:20  

Výsledkem je toto plýtvání

A což takle třeba revidovat pravidla?
Asi budu za prosťáčka, ale člověk normálně i na pracovišti zhasíná, zavírá vodu, splachuje, odpadky háže do koše.
Chová se ci-vi-li-zo-va-ně.
Toho plýtvání je už všude tolik, že to rozum nebere.

Anonymní řekl(a)...
4. prosince 2011 v 20:51  

4. prosince 2011 11:23

Nevidím důvod proč by se tyto peníze nemohly vrátit do státního rozpočtu. Mám obavy, že na PC budou pracovat jen duše zaměstnanců, kteří byli propuštěni. Navíc tato technika stárne velmi rychle ! Dobeš nám zase něco vykvákne. Na tuto funkci nestačí.

Anonymní řekl(a)...
4. prosince 2011 v 20:58  

Jaké duše zaměstnanců do byli propuštěni? Budou na tom pracovat lidi na ministerstvu nebo jiných ministerských organizacích. Ten článek je trapný. Totiž kdyby se ty peníze vrátily do státního rozpočtu, tak by ty počítače se musely nakoupit příští rok stejně, ale peníze na ně by úřad navýšeny nedostal. Nevidím v tom nic špatného, je to běžná věc a skutečně se to děje všude. Navíc při takových akcích nejde o žádnou krádež nebo zpronevěru. Novináři by udělali líp kdyby se orientovali směrem ke skutečným lumpárnám.

Charlie řekl(a)...
4. prosince 2011 v 21:36  

Nevidím v tom nic špatného, je to běžná věc a skutečně se to děje všude. Navíc při takových akcích nejde o žádnou krádež nebo zpronevěru. Novináři by udělali líp kdyby se orientovali směrem ke skutečným lumpárnám.
A to je právě ta chyba. Na tomhle nesmíme vidět nic normálního a běžného. Je to nehospodárné. Zaměstnanci jsou propuštěni, k čemu jim budou PC, nové servery, notebooky. A jiné organizace MŠMT nemají vlastní rozpočet? Ale jistě že mají, jen nebudou muset výše jmenované kupovat a zbyde jim např. na odměny pod stromeček. A to vše v době, kdy školy často mají 5-10 let starou techniku v učebnách, o serverech se jim často jen zdá a učebnice jsou staré 10 a více let.
Jak potom chtějí ti samí lidé vysvětlovat nutnost, škrtů, šetření, utahování opasků atd?

Mimochodem, anonymní 20:58, jsou to i Vaše peníze, které se takto zbytečně rozhazují. Naprostá většina úředníků totiž sedí na židli celý den, k čemu jim budou drahé notebooky (12", 13" a 14" nejsou z nejlevnějších).

Anonymní řekl(a)...
4. prosince 2011 v 21:40  

"Budou na tom pracovat lidi na ministerstvu nebo jiných ministerských organizacích."

Zjistěte si prosím, kdy byla poslední výměna hardware na MŠMT. Musí být nutně vyměněny věci, které fungují rok ? My ve školách pracujeme s PC staršími jak 5 let docela běžně, pravda trochu si vypomáháme z EU - OP VK. Nadlouho to však budou poslední větší peníze do škol, to mi věřte. Novináře bych na rozdíl od Vás pochválil. Jinak by jsme se o té špíně nahoře nedověděli naprosto nic.

Anonymní řekl(a)...
4. prosince 2011 v 21:48  

prostě se koupily počítače které by se stejně musely kupovat dříve či později,

Nemusely. Musí mít každý úředník každý rok nový počítač, tiskárnu,.. Jasně že nemusí, klidně na nich může pracovat pět let a v době krize a šeření klidně i déle. Doufám, že se opět část peněz přelije do statisícových odměn na MŠMT.

Anonymní řekl(a)...
5. prosince 2011 v 9:56  

Tak jsem si k tomu "problému" zjistil na netu pár informací a musím říct, že jde zase o bouři ve sklenici vody. Každý z nás, kdo někdy pracoval v jakémkoli úřadu nebo větším školském zařízení ví, že jde o naprosto standardní a běžný postup, který se uplatňuje všude. Pokud by totiž ten školský úřad peníze neutratil, vrátil by je do státního rozpočtu, ale ne do rozpočtu ministerstva školství!!! A v tom je zakopaný pes. Touto optikou je jednoznačně logické, aby se radši nakoupilo něco, co je třeba a co může v rezortu školství posloužit. Netvrdím, že je to optimální stav, ale dokud se neudělá zákonná úprava a nebude moci peníze převést do rozpočtu zřizovatele či nástupnické organizace, nejde to ani řešit jinak. A mimochodem, ten školský ústav, co se ruší, řeší školské statistiky, což je velmi náročné na technologie sběrů dat. Nejde jen o nový počítač pro nějakou sekretářku. Navíc dle informací z médií se někteří pracovníci z toho zrušeného úřadu převedli na jiné instituce v rezortu, takže pokud by počítače dostanou oni (nebo ty instituce), nevidím v tom problém.

poste.restante řekl(a)...
5. prosince 2011 v 11:05  

Zcela a čistě teoreticky, nešlo by utratit "ušetřené" peníze v resortu třeba také lehkým navýšením nulových prostředků na pomůcky či provoz škol?

Já jen, že smím fasovat jen jeden balík papíru a docházejí mi fixy na tabuli. I tu červenou prospisku jsem naposled dostal, tuším, před čtyřmi roky.

Ale chápu, že je potřeba nakoupit výkonné stroje na školské statistiky pro náročný sběr dat.
Nejspíš už nestačí ty desítky hlášení, které škola rozposílá na všechny strany a příslušní pracovníci, kteří byli v resortu "ušetřeni" převodem na jiné instituce, budou muset vyrazit do terénu.
Což takhle nakoupit terénní automobily? :-)

Víte, soudný hospodář uvažuje trochu jinak.
Když třeba utrácelo MŠMT ze zdrojů ESF povinná procenta na propagaci státních maturit prostřednictvím televizních spotů a rozdáváním hrníčků s logem novinářům na tiskových konferencích, kladl jsem si otázku, proč za ty peníze třeba nenakoupili kalkulačky. Mohli na ně dát stejné logo a nemuseli sepisovat školící manuály, jak má zkoušející prověřené kalkulátory označovat.
Ale asi tomu nerozumím, a proto nemohu pracovat až na úřadě a jsem jen hloupý učitel.

Anonymní řekl(a)...
5. prosince 2011 v 12:16  

Musím se smát.:-((
Naše škola má monitory z roku 1998, na jediné tiskárně se již měsíc nesmí tiskat, není ani papír, natož barva. Pak se dozví o nákupech vánočních stromků za 12000Kč a člověku se chce brečet.

Anonymní řekl(a)...
5. prosince 2011 v 13:10  

Anonymni 12:16
Muzete strucne napsat, kolik zaku ma Vase skola, jak velka je obec? Topite, svitite? Jak stare jsou PC u nich co je to za monitory?
ME to totiz prijde snad jako nemozne, kdyz ctu ty stiznosti, ze maji 6 PC na skole, Vy monitoru z roku 98 a podobne.
Mimomochodem, zrovna monitor, pokud je to aspon 17 a neblika neni to, co by nejak omezovalo vyuku. Nam v jedne ucebne jedou taky jeste Indosi monitory a to je cca 2001/2? a nikdo s tim nema problem.

Anonymní řekl(a)...
5. prosince 2011 v 16:54  

Kdybych napsal celou pravdu, tak by mi nikdo neuvěříl. Nicméně staré PC jsou ten nejmenší problém.Co dělat, když každý rok ze školy odejde 8-10 žáků a na 1. stupeň nám za poslední 3 roky nepustili psychologové prakticky žádné dítě. Přestože v sousední ZŠ jim propadá třetina třídy prvňáků, není díky probíhající inkluzi za každou cenu možné získat nového žáka. Většina z nich totiž patří do nedotknutelné menšiny.

poste.restante řekl(a)...
5. prosince 2011 v 17:37  

Topite, svitite? Jak stare jsou PC u nich co je to za monitory?

Topíte?
Plynem? Tak to nemusíte vstávat v šest a roztápět uhelné kotle, že?
Tak co by jste ještě chtěli?

O kus výš jste dostal jasné vysvětlení, že notebooky potřebují skutečně pracující úředníci pro náročné technologie sběru dat.

Tak si laskavě nevymýšlejte a buďte rád za monitory z roku 98.
Pokud nejste z ústeckého kraje, mohu Vám alespoň poslat obrázek vánočního stromku.
Vytisknete si jej v únoru, až přijdou peníze z rozpočtu na nový kalendářní rok.

Držím palce, kolego.

Anonymní řekl(a)...
6. prosince 2011 v 16:48  

Ministr údajně propustil přes dvě stě úředníků, ale ten zbytek najednou zřejmě spotřebuje víc počítačů a notebooků, než se potřebovalo při vyšším počtu úředníků. Notebooky po vyhozených úřednících a zrušených úřadech se asi narychlo sešrotovávaly, nebo rozkrádaly? A úředníkům, kteří zbyli, najednou je nutné dát více NB, než se potřebovalo před optimalizací. To je prostá logika. Ledaže by se část peněz na MŠMT místo na počítače vyhodila na Machálkovou a pak je tu prudký deficit. Kdo asi ty NB a počítače dodává a s jakou provizí?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.