Přečtěte si: Vzdělávací standardy: Správný krok špatným směrem aneb Standardy nejsou standardizace

pátek 25. listopadu 2011 ·

Připomínáme půl roku starý text Arnošta Veselého z Učitelských novin, který velmi přehledně vysvětluje, k čemu mají a mohou ve vzdělávacím systému sloužit standardy a jakým způsobem je lze ověřovat. V rámci momentálně probíhající debaty o plošném testování jde o jeden z mála opravdu komplexních pohledů, zakotvených ve zkušenosti v zahraničí i v širších souvislostech současné vzdělávací politiky.

Z článku zveřejněného na EDUin.cz vybíráme:

Práce na standardech byla a je velmi uspěchaná a podřízená jedinému cíli – zavést co nejdříve plošné testování v 5. a 9. třídě. Napřed bylo rozhodnuto, že „budeme testovat“ a standardy byly kvapně formulovány proto, aby bylo „co testovat“. Je pravda, že souvislost mezi standardy a zjišťováním jejich plnění, tedy testováním, je zřejmá. Jak ukazuje například zkušenost se zaváděním standardů v USA, na některých školách začaly být standardy brány vážně až tehdy, když byly doplněny patřičnými testy. Nicméně standardy plní svoji roli pouze tehdy, pokud jsou provázány i s dalšími opatřeními než jen s testováním. Standardy a na ně navázané testování jsou nástroji vzdělávací politiky, nikoli samotnými cíli. Cílem je vždy zvýšení kvality výuky pro všechny žáky, a pro to je potřeba mnohem více, než „jen“ zavést standardy a testovat. Jak v této souvislosti poznamenal jeden z největších odborníků na zavádění vzdělávacích reforem Fenton Whelan: „Zlepšení závisí na učitelích a školách a na tom, nakolik vezmou standardy za své a jak upraví svoji činnost na základě informací, vhledu a výzev, vyplývajících z naplňování standardů. Tam, kde chybí schopnosti, zdroje, podpora, autonomie nebo motivace k zavádění těchto změn, zlepšení se dostaví jen těžko.“

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
25. listopadu 2011 v 14:41  

Ano, práce na standardech byla nejen uspěchaná, ale aby bylo zdání, že autorem kurikula budou učitelé z praxe, ministr vybral netransparentně skupinu učitelů, kamarádů jisté vyšší úřednice na MŠMT. Standardy se netvořily jako soubor dovedností potřebných k úspěchu žáka v životě, ale alespoň v některých oborech se postupovalo od výběru učiva k formulaci ukázkové úlohy. Další prohřešek byl, že standardy byly nevyzkoušené, ihned předávány učitelům na řadě školení ŃIDV. Takže se nyní řeší otázky, zda platí standardy, které velmi zužují obory, anebo RVP, zda se budou přepisovat školní osnovy, zda MŠMT přistoupí ke sjednocení osnov před rok 1989 apod. Poslední výtka vychází opět ze zmíněného textu. Standardy prošli ministerstvem za 3 dna, bez oponentury a ministr je podepsal, aniž by je kdo z odborné veřejnosti četl. A proto je to paskvil! Ale mohl na vládě a hlavně veřejnosti hlásit: splněno. Tomu se tedy říká dobře odvedená práce!

Učitel.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.