Přečtěte si: Šimůnková žádá stažení čítanky s protiromskými výroky

pondělí 7. listopadu 2011 ·

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková žádá stažení čítanky pro druháky a pomůcek z projektu Duhová škola ze škol kvůli tomu, že obsahují texty proti Romům. Vyzvala k tomu ministerstvo školství, jednala o tom dnes také rada vlády pro záležitosti romské menšiny.

Z článku ČT24 na ČeskáTelevize.cz vybíráme:

Čítanka pro druhé třídy obsahuje příběh Mýdlová Madla od Ivony Březinové. "Máma mi povídala, že se s těmi Demeterovic kluky vůbec nemám bavit... říkala, že jsou to cikáni. A cikáni jsou prý špinaví a kradou," přečtou si druháci v učebnici, která vyšla v roce 2005. "Čtou to sedmileté děti už šest let. Je to skutečně alarmující," prohlásila Šmůnková. Podle ní "protiromské texty až na úrovni rasistických" obsahují i pomůcky z projektu Duhová škola pro multikulturní výchovu na obou stupních základních škol v Moravskoslezském kraji.

11 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
7. listopadu 2011 v 21:09  

A co udělá paní Šimůnková s názvem filmu "Cikáni jdou do nebe" ?
To budeme všechny "nevhodné " knihy dávat na hromadu a zapalovat ? To odsoudíme Jana Nerudu za antisemitismus ? Co uděláme s názvem uzeniny "cikánská pečeně"? Přiznávám, ne všichni jsou špinaví a kradou, to je absolutní nesmysl.Taky někdo tuto knihu schvaloval. Tak se tedy vraťme do období kdy se vzala černá tuž a....

Simona CARCY řekl(a)...
7. listopadu 2011 v 22:47  

Myslite patrne tus, ze?

krtek řekl(a)...
8. listopadu 2011 v 5:59  

Je tu někdo, kdo tu knížku četl? Jde o vytrhnutí z kontextu, jako u Ladova Mikeše, nebo je ten text nepoužitelný? A co je to projekt Duhová škola? Jaká je spisovatelka Ivona Březinová? A ptal se jí někdo?
Být novinářem, odpovím na tyto otázky dříve, než začnu psát o tom, že je tu čítanka s protiromskými výroky.
Takhle je ten článek bezobsažný a každý si za něj dosadí své problémy a své názory.

Anonymní řekl(a)...
8. listopadu 2011 v 6:02  

Že jsou (některá) média a novináři debilní a zjednodušující víme, ale že na tu debilní a zjednodušující argumentaci skočí ministerstvo, které vydalo knížku, která právě proti tomu debilnímu zjednodušování bojuje? Co kdyby takhle ten příběh četli dál? Jen o pár odstavců níže se dočteme

„Všichni cikáni třeba nekradou,“ uvažovala mezi lžičkami vanilkové zmrzliny. „Všichni cikáni nemusejí být špinaví,“ přemýšlela, když se pustila do jahodové. „Někteří cikáni mohou být i docela hodní,“ rozhodla se nad kopečkem čokoládové. „Budu to muset mamince říct. Vypadá to, že maminka některé věci vůbec neví.“

Prostě naprosto typicky rasistická povídka

poste.restante řekl(a)...
8. listopadu 2011 v 8:19  

Upřímné díky za doplnění pokračování povídky.
Právě jsem měl v úmyslu se pídit po celém původním textu.


Tak to ten Ladův Mikeš je stokrát horší.


Jen si kladu otázku, co budeme vlastně učit, až vyházíme z literatury všechny podobně "politicky nekorektní texty" poté, co se podobně ozvou Židé, Arabové, Číňani, Dáni, Irové, Skoti, Maďaři ...

Obávám se totiž, že podobných "urážlivých až rasistických" textů a zjednodušení je světová literatura plná.


Na druhou stranu, život v zemi, kde stát myslí za své občany a předem vyčlení z výuky všechny "nevhodné" texty, bude dozajista jednodušší a "světlých zítřků" zajisté dosáhneme rychleji.

Anonymní řekl(a)...
8. listopadu 2011 v 8:35  

To, že si většina lidí nepřečte, co kritizuje, to se dá pochopit, ale že to udělají nejvyšší úředníci, to už ne :-(
http://vladyka.blog.idnes.cz/c/227196/Ivona-Brezinova-Zacarovana-trida-Mydlova-Madla.html
Ta knížka dostal cenu YBBY, což je rakouská cena pro dětské knihy a jenom hlupák v té povídce může hledat něco rasistického, právě naopak :-(

Anonymní řekl(a)...
8. listopadu 2011 v 12:26  

Vládní zmocněnkyně Šimůnková je neschopné pako a kdyby se s penězi, které za svou práci pobírá, zatopilo, byl by efekt daleko lepší.

A rada vlády pro romské menšiny je banda vyžírků a lobbistů, která výsledky svého působení reálně existující problém jen umocňuje.

Tahle směšná aférka, která navíc dokumentuje stupiditu našich "špičkových žurnalistů", je jen třešnička na dortu.

Anonymní řekl(a)...
8. listopadu 2011 v 19:32  

Myslite patrne tus, ze?

Ano myslím,
ano patrně,
ano tuš,
že ?

Stačí mluvit česky a ne jako pako.

Máte pravdu Parabellum - obsah je důležitější, než forma ! I Amíci balili díky svým bankám hypotéky do zlatých fólii a jak to dopadlo !

Anonymní řekl(a)...
8. listopadu 2011 v 19:56  

Proč tu naši menšinu nechtějí ani v Kanadě, ani v Británii ? To je zajímavé téma !

Anonymní řekl(a)...
9. listopadu 2011 v 14:22  

Nechte paní Šimunkovou v klidu pracovat. Musí zcenzurovat všechny ROMány a Cd-ROMy (a že jich v českých knihovnách je), jestli se tam náhodou neobjeví zmínka o zlém Cikánovi. Taková práce zaslouží uznání. :-))

Anonymní řekl(a)...
10. listopadu 2011 v 9:44  

tady je rozhovor přímo s autorkou čítanky. Pochopitelně je to všechno jinak!
http://www.popelky.cz/spolecnost/rozhovor-v-citance-se-s-predsudkem-bojuje-nechape-spisovatelka-obvinena-z-rasismu.html

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.