Bořivoj Brdička: Bude se jednou vzdělávání odehrávat na Facebooku?

čtvrtek 6. října 2011 ·

Dne 22. září se v San Franciscu konala tzv. „vývojová“ konference Facebooku F8. Pro nás zajímavou zprávu o ní na svém hlavním blogu Hack Education podává mimořádně zajímavá propagátorka vzdělávacích technologií, autorka, novinářka a moderní učitelka Audrey Watters. Podívejme se, co píše.

Přestože v mottu konference, které obsahovalo hned několik sloves (Read. Watch. Listen.), chybělo „vzdělávej se!“, neznamená to, že by se Facebook oblasti vzdělávání vyhýbal. Díky velkému množství uživatelů se jedná o prostředí značně přitažlivé pro firmy vyvíjející různé aplikace. Těch výukových je stále více.

Tak třeba Hoot.me dovoluje studentům vytvářet skupiny navzájem si pomáhající s přípravou na výuku a hlavně na testy. K dispozici mají videokonferenční systém, chat s podporou vkládání matematických výrazů, sdílení displeje a další funkce. Dříve uskutečněná setkání je možné prohledávat, což umožňuje zjistit, zda právě zkoumaný problém již nebyl vyřešen. V případě potřeby je možné uskutečnit i neveřejné setkání – třeba v rámci vlastní třídy s vlastním učitelem.

Jinou zajímavou aplikací je Inigral, jež disponuje významnou podporou Nadace Melindy & Billa Gatesových. Jedná se o nástroj využívaný především vysokými školami určený k podchycení zájmu studentů o školu. Komunikace zde probíhá v uzavřeném a kontrolovaném prostředí, do něhož se nikdo bez ověření totožnosti nedostane. Nevhodný obsah je filtrován.

Specializovaný kalifornský producent výukových programů Kno na konferenci oznámil spuštění nové aplikace, s jejíž pomocí se mohou studenti dostat ke svým učebnicím přímo na Facebooku. Rozumějte správně – mluvíme o placených elektronických verzích učebnic. Podobné činnosti se věnuje též prodejce (či pronajímatel) el. učebnic a kurzů Chegg, jež umožňuje uživatelům též sdílet a komentovat své výukové výsledky.
Dalším v řadě amerických firem obracejících svůj zájem k Facebooku je Grockit. Podniká v oblasti přípravy žáků na různé druhy zkoušek. Sociální síť využívá k podpoře spolupráce svých uživatelů přímo během učení. Na důkaz správnosti tohoto svého zaměření nedávno publikoval závěry výzkumu (An Experiment in Group Study), který jasně ukazuje, že online propojení během studia prodlužuje dobu této činnosti věnovanou, což má pozitivní vliv na výsledky.

Obliba sociálního prostředí mezi mladými lidmi působí jako katalyzátor na firmy, jež zde vidí možnost uplatnění. Není divu. Poslední statistiky říkají, že počet uživatelů Facebooku již přesáhl 750 milionů. Nejnovější zpráva z dílny výzkumné a poradenské agentury Nielsen (The Social Media Report) navíc ukazuje, že lidé (ve Spojených státech) svůj čas strávený na internetu rozdělují takto: 22.5% sociální sítě a blogy, 9.8% hraní; 7.6% email, 4.4% video, 4.3% posílání zpráv, 4% hledání informací atd. Mezi sociálními sítěmi pak hraje prim především Facebook (62%).

Celý článek na spomocnik.rvp.cz

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
7. října 2011 v 14:07  

Ad nadpis: Ne.

Luděk Blaha řekl(a)...
8. října 2011 v 15:32  

Ad nadpis: Ne.

To se mi líbí !!!
A jsem první mezi svými přáteli.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.