Vyhlášení rozvojového programu na podporu organizace ukončování středního vzdělávání maturitní zkouškou

čtvrtek 29. září 2011 ·

Vyhlášení rozvojového programu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy na rok 2011 na podporu organizace a ukončování středního vzdělávání maturitní zkouškou na vybraných školách v podzimním zkušebním období roku 2011 č. j.: 23341/2011-23, ze dne 9. září 2011.



Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (dále jen „MŠMT“) v souladu s § 171 odst. 2 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů, vyhlašuje pro rok 2011 rozvojový program ve vzdělávání:

  1. Základní vymezení a cíle programu
    1. Cílem tohoto programu je poskytnout spádovým školám neinvestiční finanční prostředky účelově určené jednak na komplexní zajištění podmínek pro řádný průběh didaktických testů a písemných prací společné části maturitní zkoušky podle jednotného zkušebního schématu a na zajištění podmínek pro řádné ohodnocení písemných prací, jednak na zajištění technicko-administrativních podmínek pro konání těchto zkoušek společné části maturitní zkoušky v podzimním zkušebním období roku 2011 ve spádových školách.
    2. Spádovými školami se rozumí právnické osoby vykonávající činnost střední školy, jejichž zřizovateli jsou kraje, soukromé fyzické či právnické osoby nebo ministerstvo a jsou stanoveny Centrem pro zjišťování výsledků (dále jen „Centrum“) v souladu s § 78a odst. 4 školského zákona v podzimním zkušebním období roku 2011.
    3. Vymezení pojmů pro stanovení výše dotace z finančních prostředků rozvojového programu:
      1. Zkušebním dnem se pro účely stanovení výše dotace pro konkrétní spádovou školu rozumí kalendářní den, v němž v této spádové škole proběhne v rámci jednotného zkušebního schématu pro podzimní zkušební období roku 2011 alespoň jedna administrace zkoušky společné části maturitní zkoušky.
      2. Administrací zkoušky se pro účely stanovení výše dotace pro konkrétní spádovou školu rozumí realizace jednoho didaktického testu nebo jedné písemné práce společné části maturitní zkoušky z daného zkušebního předmětu v dané úrovni obtížnosti; tato zkouška se koná v samostatné zkušební učebně pro nejvýše 17 žáků a je administrována jedním zadavatelem.
 
  
  1. Výpočet výše dotace spádové škole, poskytnutí prostředků vyčleněných na rozvojový program
    1. Objem finančních prostředků určených na odměny pedagogických pracovníků spádových škol, včetně ředitelů těchto škol, kteří se podílejí na zajištění průběhu maturitních zkoušek podle jednotného zkušebního schématu, a na zajištění výuky, včetně nezbytného suplování, ve spádové škole, dále jen „objem prostředků na odměny“ je stanoven jako:
součet násobku počtu zkušebních dní a částky 4 000,- Kč
a násobku počtu administrací zkoušky a částky 2 100,- Kč.
V rámci objemu prostředků na odměny je výše odměny ředitele spádové školy stanovena jako:
součet násobku počtu zkušebních dní a částky 500,- Kč
a násobku počtu administrací zkoušky a částky 400,- Kč.
Objem prostředků na zákonné odvody a pojištění je stanoven jako násobek objemu prostředků na odměny a koeficientu 0,35.
Ostatní neinvestiční výdaje určené na odměny hodnotitelů písemných prací z českého jazyka a literatury a z cizího jazyka a související zákonné zdravotní pojištění jsou stanoveny jako násobek počtu hodnocených písemných prací, částky 100,- Kč a koeficientu 1,09.
  1.  
    1. Spádová škola obdrží finanční prostředky ve výši odpovídající výpočtu podle 2.1.
    2. Finanční prostředky v tomto rozvojovém programu poskytuje MŠMT v souladu s ustanovením § 163 odst. 1 písm. a) školského zákona formou dotace na rok 2011 na zvláštní účet kraje pro krajské školství (škol zřizovaných kraji) a pro soukromé školství (školy, které nejsou zřizovány státem, krajem, obcí, svazkem obcí ani registrovanou církví nebo náboženskou společností, které bylo přiznáno oprávnění k výkonu zvláštního práva zřizovat církevní školy). Finanční prostředky poskytuje MŠMT na základě rozhodnutí o poskytnutí dotace adresovaného kraji, a to ve výši stanovené rozhodnutím. Krajský úřad přidělí prostředky právnickým osobám na účel podle bodu 1.
    3. Krajský úřad obdrží finanční prostředky ve výši součtu finančních prostředků jednotlivých spádových škol ve své působnosti.
    4. Finanční prostředky potřebné na zajištění tohoto programu poskytuje MŠMT na základě rozhodnutí formou dotace na rok 2011 dále přímo právnickým osobám uvedeným v § 163 odst. 1 písm. b) školského zákona. Při tom jim uloží povinnosti vyplývající z tohoto programu.
  2. Předkládání žádostí
Krajské úřady ani právnické osoby žádosti nepředkládají. MŠMT provede výpočet podle údajů Centra pro zjišťování výsledků ve vzdělávání.
  1. Ekonomické zabezpečení rozvojového programu
Na tento rozvojový program jsou v rozpočtu MŠMT na rok 2011 vyčleněny finanční prostředky v úhrnné výši cca 22 mil. Kč.
  1. Vypořádání prostředků na zajištění rozvojového programu
Vypořádání přidělených prostředků rozvojového programu bude provedeno samostatně pod přiděleným účelovým znakem 33034 s názvem Podpora organizace a ukončování středního vzdělávání maturitní zkouškou na vybraných školách v podzimním zkušebním období. Vypořádání bude provedeno současně s vypořádáním celkově přidělených prostředků roku 2011, podle vyhlášky č. 52/2008 Sb., kterou se stanoví zásady a termíny finančního vypořádání vztahů se státním rozpočtem, státními finančními aktivy nebo Národním fondem.
 
Tento rozvojový program nabývá účinnosti dnem podpisu.
 
 
Mgr. Josef Dobeš v. r.
      ministr

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.