Další zavádějící informace ze strany MŠMT a Josefa Dobeše

čtvrtek 29. září 2011 ·

Středočeský kraj se ostře ohrazuje proti dalším zavádějícím informacím ze strany MŠMT a eho vrcholného přestavitele, ministra Josefa Dobeše. Tentokrát ministr spolu se svým náměstkem Jakubem Hodinářem obvinili Středočeský kraj a jeho čelní představitele z nečerpání prostředků z evropských fondů. Vyhrožují tedy pozastavením dalších dotačních prostředků pro Středočeský kraj.

„Včerejší vystoupení ministra Dobeše je další z dětinských reakcí tohoto politika, který manipuluje s fakty v marné snaze důstojně se vypořádat s věcnou kritikou ať už z mé strany, nebo od hejtmana Davida Ratha,“ prohlásil náměstek hejtmana Středočeského kraje Marcel Chládek.

Není pravdou, že by Středočeský kraj prostředky nečerpal - v oblasti primárního vzdělávání již rozdělil dotace ve výši téměř 600 mil. korun, což znamená více než 75 % veškerých prostředků, které má k dispozici.
Emoce na MŠMT vzbudilo rozhodnutí Středočeského kraje nepodpořit projekty z první výzvy směřované na oblast dalšího vzdělávání, a to především z důvodů pochybné kvality části projektů ve zmíněné výzvě. Stalo se tak na základě rozhodnutí Zastupitelstva Středočeského kraje, nutno podotknout že napříč politickým spektrem.

Narozdíl od hodnotitelů z Ministerstva školství totiž nepřijde představitelům a zastupitelům Středočeského kraje rozumné mnoha milionovými částkami podporovat projekty typu kurzů sečení trávy pro golfové manažery apod.

Středočeský kraj nehodlá narozdíl od ministra Dobeše nesmyslně vyhazovat desítky až stovky milionů za nesmyslné projekty. Žadatele s rozumnými projekty však o možnost získat dotace  rozhodně nechce připravit. Pro oblast dalšího vzdělávání již proto byla vyhlášena druhá výzva na rozdělení dotací ve výši 250 mil. korun. Tato výzva je právě v plném proudu a rozhodnutí MŠMT, že Středočeskému kraji nepřidá cca 20 miliónů, na to nemá vliv.

„Pan ministr se snaží vlastní neschopnost zamaskovat podobnými kroky a prohlášeními, které ale výrazně poškozují pověst Středočeského kraje a jeho představitelů,“dodal náměstek Chládek.

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
29. září 2011 v 19:59  

buď splňují kritéria pro EU - OP VK nebo je to snad nějaký třídní boj a tím porušení všeho možného ? Je za to možnost žalovat toho nejlepšího ministra školství od roku 1774 ? Třeba i u mezinárodních soudů ? Stále si myslím, že student jako student, ať se narodil kdekoliv !

Anonymní řekl(a)...
29. září 2011 v 21:54  

Dovolím si citovat z dokumentu MMR ČR Kraje jako žadatelé a příjemci dotací ze SF/FS a národních zdrojů:
Středočeský kraj
K 7. září 2011 podal Středočeský kraj 111 žádostí s finančním požadavkem 7,0 mld. Podle
počtu podaných žádostí patří k nejaktivnějším krajům. Z podaných žádostí jich bylo schváleno
79 s výší dotace 4,2 mld. Kč, čímž se Středočeský kraj řadí k nejúspěšnějším krajům, kterým
byly jejich podané žádosti schváleny ke spolufinancování ze SF / FS a národních zdrojů (70,3%
podaných žádostí). Na účet Středočeského kraje byla převedena částka ve výši 1,5 mld. Kč, to je
36,1 % schválené dotace.
Středočeský kraj čerpá největší část schválených finančních prostředků z ROP Střední Čechy
(79,5 % celkové schválené dotace Středočeskému kraji). Většina schválených projektů je
zaměřena na rozvoj regionální dopravní infrastruktury, několik projektů se soustředí na podporu
propagace a řízení turistických destinací Středočeského kraje. Druhou největší část schválené
dotace získal kraj z OP Lidské zdroje a zaměstnanost (15,3 % celkové schválené dotace kraji).
Z toho operačního programu jsou spolufinancovány projekty sociálních služeb a projekty
zvyšující kvalitu řízení úřadu Středočeského kraje.
Z hlediska prostorového rozmístnění investic na území kraje lze vyčíst liniový charakter silnic
II. a III. třídy. Na území Prahy jsou realizovány projekty zaměřené na propagaci Středočeského
kraje jako destinace cestovního ruchu, rozvoj eGovermentu a implementaci globálních grantů
OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost ve Středočeském kraji. Největší objem schválených
finančních prostředků je směřován do obce Kolín. Zde a v dalších obcích ve Středočeském kraji
jsou realizovány aktivity zaměřené na vybudování sítě sociálních služeb a také na zavádění moderních technologií ve výuce na středních školách.

Abych byla spravedlivá, na konci uvedeného dokumentu je mapa čerpání z jednotlivých OP, kde opravdu není vyznačeno žádné čerpání z OP VK u Středočeského kraje, ale!! stejná situace se jeví i u krajů Ústeckého, Jihočeského a kraje Vysočina. Proč tedy pan ministr nezatrhne další peníze i těmto krajům? Jde o jeho osobní vyřizování účtů?
Nemohu si pomoci, ale evropské fondy mají sloužit jiným cílům než je trestání "zlobivých" nebo "někomu nesympatických" politiků..
Opět se potvrzuje, že vzdělávání je to poslední, co politiky zajímá.

PS: k čemu jsou ty statistiky MMR, když je nikdo nečte..

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.