Rušení kojeneckých ústavů? Včera už bylo pozdě. Pan ministr vrací děti do rodiny.

čtvrtek 8. září 2011 ·

Institut náhradní rodinné péče NATAMA je nestátní odborné pracoviště zaměřené na rozvoj moderní náhradní rodinné péče, a zejména profesionálního pěstounství.

Natama se od svého založení v roce 2003 věnuje zavedení odbornosti a specializované péče o děti, které byly opuštěny, týrány a zanedbávány a žijí mimo vlastní biologickou rodinu. Natama je první organizací, která v Česku rozvinula a pilotně zavedla profesionální pěstounskou péči. Součástí služeb Natamy je specializovaná diagnostika, vyhodnocení situace dítěte, poradenství a psychoterapie poruch psychologického vývoje dětí z ústavní péče. Natama přenesla a adaptovala na České podmínky znalosti a zkušenosti z Velké Británie, Nizozemí, Finska a Spojených Států.

Dítě se může správně rozvíjet jenom v rodině. Člověk se rodí s velkým potenciálem, ale jeho mozek je na začátku života ještě nezralý. Vývoj mozku malého dítěte v období je prvních 18 – 24 měsíců velice intensivní. V tomto období zejména vznikají spojení mezi neurony a nervové sítě zodpovědné za emoce, kontakt s druhým člověkem, vnímání sama sebe a ostatních. Ale také za regulaci a zvládání silných afektů jako je zlost, strach a smutek. „Lidské mládě proto potřebuje být v intensivním láskyplném kontaktu s jednou nebo dvěma nejbližšími lidmi, kteří jsou s ním silně citově spojeni. Ovšem, že se jedná o rodiče či rodičovské postavy. Právě toto blízké pouto umožní dítěti a dospělému se vzájemně poznávat, milovat a dítě se může učit vše důležité o sobě a ostatních.“ Vysvětluje PhDr. Petra Vrtbovská PhD, specialistka na terapii raného psychologického vývoje dětí a ředitelka Natamy.

Natama podporuje rozhodnutí ministra práce a sociálních věcí zrušit k 1. lednu 2014 dětské ústavy pečující o děti do tří let. Tato praxe má v rozvinutých státech uspokojivé výsledky. Potřebné děti jsou umisťovány ve specializovaných profesionálních pěstounských rodinách. Ty však musí být pečlivě vybírány, prověřeny a povinně odborně vedeny. Patří jim také finanční ohodnocení. Dítě v nich zažívá péči v přirozeném rodinném prostředí místo v ústavní skupině, kde se střídají pracovnice na směnách. Nikde na světě se nepodařilo vytvořit takový ústav, který by nahradil rodinu. Natama má s přípravou pěstounů velmi dobré zkušenosti.

„Není pochyb o tom, že harmonogram přeměny systému, který pan ministr předložil, lze dodržet. Je to reálné. I když to bude hodně práce, stojí to za to a změna by měla nastat co nejdříve. V mojí poradenské a terapeutické praxi s dětmi i dospělými patří ti, kteří zažili rané trauma a první měsíce a roky života v ústavu, k nejtěžším případům. Trpí závažnými psychologickými problémy spojenými s osobnostním vývojem. Podle zahraničních výzkumů až 80% z nich trpí závažnou poruchou citového pouta a emocionálně-sociálního vývoje. Mojepraxe v české republice toto závažné zjištění potvrzuje. Proto je změna potřebná co nejdříve.“ Dodává Vrtbovská.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.