Marcel Chládek: Ministr Dobeš je jako baron Prášil

úterý 2. srpna 2011 ·

Mí učitelé za mnou stojí, státní maturity dopadly skvěle, školství umí čerpat dotace z EU apod. Přesně takový je styl vyjadřování ministra školství Josefa Dobeše. Všechno funguje a on je ten nejlepší z nejlepších.


Před pár dny mě ministr Josef Dobeš nařknul z toho, že moje kritika na jeho adresu je pouhým politickým folklórem. Já říkám, že folklórem ministra Dobeše je věčné lhaní o tom, jak je na tom resort školství pod jeho vedením dobře. Za jeho způsob vyjadřování by se nemusel stydět ani baron Prášil. Dobešovi už chybí jen ta dělová koule...

V minulém týdnu jsem v jedné z tiskových zpráv oprávněně kritizoval ministerstvo školství v oblasti čerpání peněz z fondů EU. Ministerstvo, kterému šéfuje právě Josef Dobeš, totiž vykazuje vůbec nejhorší výsledky v čerpání evropských peněz ze všech subjektů. Velký podíl na tomto stavu má právě Josef Dobeš, který při nástupu na ministerstvo personálně zdevastoval útvar, jež měl čerpání evropských peněz na starosti. Ministr Josef Dobeš na tuto mou kritiku reagoval tak, že se jedná pouze o folklór a zpráva tedy nemá žádný reálný základ. Opak je ale pravdou...

Operační programy Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI) a Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK) zatím dohromady příjemcům proplatily necelých 20 miliard korun. K dispozici od EU do roku 2013 (potažmo 2016) mají však přes 100 miliard korun! O tom, že se tato částka rozhodně nestihne vyčerpat, snad nemůže pochybovat ani ministr Dobeš. Je zajímavé, že ve své tiskové zprávě neuvedl, že hrozilo odebrání těchto operačních programů do jiných kapitol, tedy mimo resort školství. Pokud by tedy bylo čerpání tak rychlé a dokonalé, jak ministr Josef Dobeš tvrdí, asi by toto odebrání nehrozilo.

Pro příklad mohu uvést, že žadatelům nedocházely finanční prostředky z EU v rámci jednoho z operačních programů, které je v gesci ministerstva školství, celé tři měsíce. Když bylo ministerstvo kvůli této skutečnosti opakovaně urgováno, dostalo se žadateli odpovědi, že úřednice, která tyto věci řeší, je dlouhodobě nemocná.

Ministr školství Josef Dobeš se od počátku svého působení ve funkci snaží chlácholit veřejnost (a možná i sebe sama), že resort školství pod jeho vedením funguje, jak má a možná ještě lépe. Lidé, kteří se ve školství pohybují, však vědí své. A totiž, že Josef Dobeš patří k nejméně schopným a kompetentním ministrům školství vůbec...



7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
2. srpna 2011 v 9:34  

O projektech EU ve školství vím své a mohu říct, že jejich administrativní náročnost je šílená. A to dokonce i v porovnání s ostatními ministerstvy. U projektů řízených přímo ministerstvem to ještě jde, ale buzerace u projektů, které jdou přes kraje je neskutečná. Úředníci na krajských odd. dotačních programů jsou totiž z MŠMT tak posr..., že vyžadují i věci, které by úředníky na MŠMT ani nenapadly. Napadá mne přísloví: Poturčenec horší turka.
Při tomto administrativním šílenství se ani nedivím, že s čerpáním jsou problémy.

Anonymní řekl(a)...
2. srpna 2011 v 10:35  

Jak chce ministerstvo vyčerpat desítky miliard, když vypisuje projekty kolem 20 milionů, netuším. A jak chce pak spravovat a kontrolovat ty tisíce projektů, které se vzájemně překrývají a jejich efektivita je sporná? Na odboru CERA je opravdu totální chaos - neustále se tam mění zaměstnanci a opravdu se vám třeba 3 měsíce nikdo neozve!

Anonymní řekl(a)...
2. srpna 2011 v 13:31  

U projektů přes kraje je naprosto běžné, že se vám 3 měsíce neozvou, přestože v mnoha smlouvách mají napsáno, že monitorovací zprávu mají mít zkontrolovanou do 20 pracovních dní. Další monitorovačku tak píšete kvůli dodržení termínu k jejímu odevzdání v momentě, kdy předcházející nemáte schválenou a tudíž se vám i v nové táhnou hlavně finanční nesrovnalosti z minulé zprávy. Bonbónkem pak je, že na účtě díky jejich zdržování prostě nemáte peníze na to, abyste v klidu cokoliv realizovali. Je v tom prostě bordel.

Anonymní řekl(a)...
2. srpna 2011 v 15:05  

Navíc každé čtyři měsíce MŠMT změní formuláře pro přílohy monitorovacích zpráv - jsou čím dál složitější, nikoliv naopak...

Anonymní řekl(a)...
2. srpna 2011 v 18:02  

Co chcete? Kdyby to bylo jednoduché, nemohlo by ministerstvo Dobeš zdůvodnit najímaní externích firem, včetně právníků!

Anonymní řekl(a)...
2. srpna 2011 v 21:38  

Kolik bychom ušetřili peněz, kdybychom neodváděli peníze do EU a pak je pracně nedostávali částečně zpět. Ani by se pak asi nemuselo stávkovat proti věku odchodu do důchodu za 40 let.

Anonymní řekl(a)...
3. srpna 2011 v 12:29  

Dobeš za to bohužel nemůže, i když by bylo efektní na něho všechno svalit. Podmínky pro čerpání dotací se schvalovaly dávno před jeho nástupem a to, že ČR stanovila obtížnost administrativy vysoko nad rámec požadadvků EU je dávno známá věc. Ono se totiž předpokládá, že u nás je apriori každý zloděj, takže musí ke kontrole posílat i účtenky za 20 Kč.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.