Přečtěte si: Žebříčky škol. Nové koště, které špatně mete.

pondělí 27. června 2011 ·

Ministr Dobeš vypustil z lahve džina a teď ho bude jen těžko cpát zpátky. Názor, že není rozumné zveřejňovat žebříčky škol vzešlé ze státní maturity, je správný a je dobře, že si ministr, který ještě loni s jejich zveřejněním počítal, nechal od kolegů na ministerstvu poradit. Jenže nakonec přece jen neodolal, zveřejnil alespoň nejlepší školy v republice a v krajích, a reakce byla očekávatelná. Masový zájem médií a volání od hejtmanů po novináře a rodiče, že chtějí ten žebříček celý. V něčem je pan ministr nepoučitelný. Teď už je to jen otázka času, kdy se žebříček maturujících škol dostane na veřejnost. Tak si alespoň ujasněme, co se z něho dá a nedá vyčíst. Jeho zveřejnění nám mnoho neprospěje, tak ať alespoň moc neškodí.

Z článku Tomáše Feřteka na jeho blogu v blog.respekt.cz vybíráme:

Jestliže se podíváme na výsledky škol podle krajů, vypadá to, že nejhorší školy jsou v Karlovarském a Libereckém kraji. Myslíte si, že to tak opravdu je? Podle mě ne. Populace v těchto dvou krajích má přece následkem poválečné historie mnohem nižší podíl vysokoškoláků a lidí ochotných investovat do vzdělání. A když jdou jejich děti na střední školu, je pro ně velmi těžké dosáhnout dobrých výsledků, ať se učitelé snaží sebevíc. Koneckonců výrazný úspěch pražských škol a vůbec škol ve velkých městech je způsoben zrcadlově shodným mechanismem. Jenže rodiče, kteří se na žebříček podívají, děti do škol na jeho konci logicky odmítnou dát. Máte pocit, že je to dobře? Ano, pochopitelné to je, ale problematické děti se jen přelijí jinam, problém nezmizí.

4 komentářů:

Milan Keršláger řekl(a)...
27. června 2011 v 10:13  

Nezveřejňovat - jak populistické. Oslabené školy se zavřou, stejně je nutná redukce. Takhle to bude mít alespoň smysl. Dejte možnost být lepším ještě lepší a špatným naději, že budou moct být lepší.

Anonymní řekl(a)...
27. června 2011 v 12:26  

Žádný problém - po včerejšku máme jasno. Kalousek chce školství vzít 9 mld. Kč, takže se budou školy zavírat a slučovat tempem, o kterém se nám nezdá. Ledaže bychom tu sebranku korupčnických zmetků konečně vypráskali do Vltavy.

poste.restante řekl(a)...
27. června 2011 v 22:05  

Je to přesně tak jak autor napsal. Ministr zase jednou rychleji mluvil než myslel a vypustil z láhve džina.
Chtělo by se říci: "dobře mu tak," jenže to nebude ministr, kdo na vše doplatí.

Přemýšlím nad tím, co je větší populismus.
Zda nezveřejňovat pokřivené žebříčky škol, získané z pokřiveného prostředí, anebo ukázat psům "nejslabší" kusy ze stáda, které jsme 15-20 let systematicky decimovali a říct: "Trhejte!".

Anonymní řekl(a)...
28. června 2011 v 20:26  

K čemu je žebříček škol, když se na předním místě umístila i škola, která je proslulá vším možný, ale určitě ne kvalitními žáky.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.