Přečtěte si: Virtuální svět jako platforma pro vzdělávání

pátek 3. června 2011 ·

Téma je to kontroverzní, inovativní a v případě optimistů skýtá velký potenciál. Podle pochybovačů jde pouze o další technologii, která nabourává sociální mezilidské vztahy, je finančně náročná nebo se jedná pouze o hru – tedy nic seriózního a pozoruhodného. Řeč je o vzdělávání v netradičním prostředí 3D virtuálního světa.

Z článku Tomáše Boudy na LUPA.CZ vybíráme:

Hned na úvod je třeba zmínit, že ve virtuálním světě není vhodné realizovat klasické vzdělávací aktivity. Mám na mysli nesmyslné převedení tradiční třídy do virtuálního prostředí. Představte si sledovat přednášku prostřednictvím virtuální postavičky (avatara) a poslouchat výklad, který monotónně odříkává druhý avatar (lektor). Vhodné, ba přímo výhodné, je to v případě nemožnosti realizace vzdělávacích aktivit z důvodu finančních nebo bezpečnostních bariér v reálném fyzickém světě. Uvažte například vhodnost využití virtuálního světa při výuce lékařů a speciálních operacích lidského srdce. Když v reálném světě student operaci nesprávně provede, není možnost reloadu. Můžete si také představit, kolik stojí cvičení integrovaného záchranného systému, hasičů a záchranářů, při simulované hromadné havárii a požáru v jednom z alpských tunelů v Rakousku.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.