Přečtěte si: Je rozumné utajovat maturitní testy?

pátek 3. června 2011 ·

V pondělí večer, dvanáct hodin poté, kdy startovala písemná část státních maturit, unikla na web hned několika cestami lehčí verze testu z češtiny. Dnes je k dispozici k nahlédnutí test z angličtiny, který psali studenti včera. CERMAT podává trestní oznámení na neznámého pachatele, podezírá „studenta z Jihlavy“ a žádá EDUin, aby stáhl ze svého webu zveřejněný test. Argumentuje autorskými právy. Ta jsou ale v tomto případě v jasném rozporu s veřejným zájmem. Chceme-li zlepšovat úroveň státní maturity, musíme mít možnost o ní diskutovat. To bez veřejně přístupných informací asi nepůjde.

Z článku Tomáše Feřteka na blogu EDUin vybíráme:

Zpracování testů bylo placeno z veřejných peněz a je tedy logické, že by měla mít veřejnost možnost posoudit kvalitu odvedené práce. Navíc až do března letošního roku CERMAT úlohy zveřejňoval a není jasné, co se v autorském právu za dva měsíce změnilo, že to znemožňuje zveřejnění testů. Nebo až do března CERMAT masivně porušoval autorská práva? Asi ne. A pokud se byl schopen CERMAT s autory úloh dohodnout dříve, bylo by to asi možné i teď. Problém tedy není v autorských právech, ale v neochotě CERMAT podstoupit veřejnou debatu o kvalitě testů.

28 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
3. června 2011 v 8:59  

Přesně tak:
v neochotě CERMAT podstoupit veřejnou debatu o kvalitě testů

Možná ani ne neochota, nazval bych to přímo strachem...

poste.restante řekl(a)...
3. června 2011 v 9:00  

Tak já hlavně nevím, jak se dá utajit text zadání, které bylo vloženo do rukou řádově desetitisícům lidí.

Snad jedině následným vymytím mozku.

Kladu si otázku, zda tuto proceduru neabsolvovali zodpovědní pracovníci MŠMT a CERMAT.

Jedině tak lze snad vysvětlit jejich "důvody" a argumenty.

S EDUin a jejich "hraběcími radami" českému školství často nesouhlasím, ale tentokrát jim dávám plně za pravdu.

Anonymní řekl(a)...
3. června 2011 v 9:07  

Didaktické testy měly být na webu již hodinu po napsání. Důvody neuveřejnění jsou naprosto nesmyslné. Nekompetentní MŠMT, CERMAT a to chtějí kompetence po studentech ? Staré psy novým kouskům nenaučíš - okamžitě vyměnit ! Ignorant

Anonymní řekl(a)...
3. června 2011 v 9:22  

Dobrý den.
Asi jsem moc mladej a nezkušenej na tylhle šachy. Hlava mi nebere pár věcí. Proč maj mít někteří studenti výhodu znát testy předem, a jiní je musej dělat normálně? Proč se pořád někdo odvolává, jak se to dělá v Cambridgi a jinde, když u nás se to leta (asi z nějakejch důvodů, který byly hodně důležitý) vůbec nezačalo dělat a je to plenkách? Vychytávat se bude po zhodnocení, to dá přece logiku.
A proč se furt někdo snaží to celé rozvracet? "Chceme-li zlepšovat úroveň státní maturity--" píše p. Feřtek. A v tom to je. O jeho zlepšování se píše jen na stránkách některých plátků, a to ho štve. Když ho nahoře nechtí poslechnout, musí holt střílet ostrýma, hlavně bejt v opozici, kritizovat a špekulovat. Třeba k tomu zveřejňování dojde, asi je správný - nevím, ale CO BYLO DOHODNUTO PŘED ZÁPASEM, TO SE PROSTĚ MÁ DODRŽOVAT. Nebo ať všichni ti komisaři a ředitelé vrátí odměny, měli se ozvat dřív že je to blbě.

Anonymní řekl(a)...
3. června 2011 v 9:27  

3. června 2011 9:22

Vy patříte mezi ty najaté brigádníky od Josefa? Jako rodič s Vámi nemohu naprosto souhlasit. Je tady demokracie nebo ne ? Můžu tady ještě v této společnosti říci svůj názor ? Se mnou jako rodičem nikdo nic před zápasem nedohodl !

Anonymní řekl(a)...
3. června 2011 v 9:41  

V tom případě asi nejste v zápase hráčem, jinak byste pravidla znal a musel na ně přistoupit - tak už to pane ve sportu chodí. A já si demokracii představuju spíš jako sport s pravidly, které se jasně dohodnou a respektujou, než jako arénu křiklounů s vlastním názorem.

Jestli víte o nějaké brigádě, sem s ní.

poste.restante řekl(a)...
3. června 2011 v 9:49  

Anonymní 3.6 9:27
Pokud by někteří studenti znali zadání testů předem, je to vážné bezpečnostní pochybení a důvod pro znevěrohodnění průběhu celé maturity.

Je to stejné, jako kdyby Vám u ústních maturit učitel podstrčil číslo otázky, na které jste se dohodli předem.


Ale pokud jsou písemky napsány, testy vyplněny, tak proč ještě zadání tajit? A je to vůbec reálně proveditelné?

Opravdu si nevzpomínám, že bych kdy četl, že texty zadání nebudou po skončení SM zveřejněny. Považoval bych to za absurdní a určitě se proti tomu ozval. O žádné podobné "dohodě před zápasem" tedy nevím.


Většina vysokých a středních škol běžně na svých stránkách zveřejňuje texty loňských přijímacích zkoušek. A znevěrohodňuje to snad jejich přijímací řízení?


Jistěže měli letošní maturanti velkou nevýhodu oproti těm budoucím, anebo i těm, kteří budou maturovat na podzim.

Ale alespoň částečně tento hendikep kompenzovala maturitní generálka. V příštích letech už sice budou mít maturanti k dispozici předchozí zadání, ale zase nebudou mít možnost si to "zkusit nanečisto".

Vždycky když se mění systém, tak ti první jsou tak trochu "pokusní králíci".
Ale změna byla v tomto případě opravdu velmi potřebná. A někdo holt musí být ten první.

Anonymní řekl(a)...
3. června 2011 v 11:21  

Zásadní problém vidím v tom, že se závaznými a pokud možno stabilními hierachicky uspořádanými pravidly hry si neláme hlavu především CERMAT a ministerstvo. Ve školském zákoně je například stanoveno, že ředitel střední školy musí informovat uchazeče o studium o podobě jejich maturitní zkoušky. Jak má dodržet zákon, když forma maturity se mění každý půlrok?
dalším příkladem jsou úvahy o konání zk příští rok. Ředitel školy musí opět podle zákona informovat o podobě maturity žáky třetího ročníku. Ministerstvo na to reaguje tím, že na svých stránkách stanoví termíny ústních a písemnách zkoušek, současně však uvede, že všechno bude možná jinak, protože je v jednání změna zákona.
Jinými slovy všichni z Cermatu a ministrstva, kteří se ohání dodržováním pravidel, by měli pro dobrý příklad všem studentům začít především od sebe.

Anonymní řekl(a)...
3. června 2011 v 11:35  

Rád bych místním mudrlantům připomněl, že pokud jde o pravidla, žádné, které by nařizovalo testy zveřejnit, není. Tedy pokud chcete mektat o pravidlech a jejich porušování, utřete si před svým prahem, Cermat je v tomhle čistý.
Navíc Cermat naznačil, že po skončení SČMZ budou testy zpřístupněny odborníkům k diskuzi.
Nikoli holičům, pisálkům a pumpařce. Nebo snad podrobujete veřejné diskuzi a skandalizaci naplňování i jiných zákonů? Jako třeba o provozu napozemních komunikacích, do dani ze mzdy, o nemocenském pojištění? Vždyť tomu 80% populace nerozumí tak, jako místní pisálci nerozumí maturitám.
Tedy nerozumí.

Puďa řekl(a)...
3. června 2011 v 11:39  

Myslím, že debata už nemá být vedena o tom, zda uveřejnit či neuveřejnit testy - dřív nebo později vyplavou na povrch všechny.
Jde spíše o to, zda MŠMT provede kontrolu, jak byly testy vyvíjeny. Existuje databanka opilotovaných otázek? Jsou testy v souladu s tematickými plány např. českého jazyka (vždyť nynější maturanti nejedou podle ŠVP)?
V neposlední řadě by měla ČŠI kontrolovat průběh vyhodnocování didaktických testů, protože učitelé na školách kontrolu udělat nemohou - nemají k dispozici zadání testů. Ve škole jsou archivovány pouze "sázkařské tikety", promiňte, jde o záznamové archy.

Anonymní řekl(a)...
3. června 2011 v 11:55  

Přátelé, nebuďme na sebe zlí a poděkujeme všem těm mediálně známým i neznámým pracovníkům CERMATu, kteří v potu tváře a za zcela neodpovídající finanční ohodnocení nasazují svoji profesní čest a kariéru v té nevděčné pozici zlepšovatelů našeho vzdělávacího systému. Vždyť bez jejich tisíců hodin práce by tu uvedené diskutované testy vůbec nebyly. Naprosto chápu, že pak také poněkud ostřeji v intenetových debatách reagují na otázky k jejich práci zrovna ve chvílích, kdy musí nutně vrcholit jejich patnáctiletá činnost. My učitelé si můžeme jen přát více takových CERMATů a více podobných pokusů o nastolení správného směřování českého školství! Ať žije nová maturita! Ať žije CERMAT!

Anonymní řekl(a)...
3. června 2011 v 12:21  

Radio GaGa, dnešní zprávy:

Na internet dnes unikly záběry z přímého přenosu operace pupeční kýly. Zájemci se mohou přihlásit do diskuse, zda je lepší vést řez skalpelem zleva doprava či obráceně.

Anonymní řekl(a)...
3. června 2011 v 13:02  

Radio Jerevan, dnešní zprávy :
Na internet dnes unikly záběry vrcholného úspěchu státní maturity v podání Josef + CERMAT. Vše dopadlo na super, statisícové odměny budou předány příští týden. Jen těch propadnuvších 30 % + jejich rodičů nakope někoho někam !! Rodič

Anonymní řekl(a)...
3. června 2011 v 13:05  

"Rád bych místním mudrlantům připomněl, že pokud jde o pravidla, žádné, které by nařizovalo testy zveřejnit, není. Tedy pokud chcete mektat o pravidlech a jejich porušování, utřete si před svým prahem, Cermat je v tomhle čistý."

Já takový CERMAT nechci, z mých daní a ani se nedozvím, co kde nějaké pérko vymyslelo za blbinu a nesmysl.

Anonymní řekl(a)...
3. června 2011 v 13:11  

Navíc Cermat naznačil, že po skončení SČMZ budou testy zpřístupněny odborníkům k diskuzi.

Testy mají být v prvé řadě zpřístupněny maturantům, aby si mohli zkontrolovat výsledky zkoušky.

Zájemci se mohou přihlásit do diskuse, zda je lepší vést řez skalpelem zleva doprava či obráceně.
Až budeš po operaci kýly a rána se ti nebude hojit - spokojíš se s potvrzením z ministerstva zdravotnictví, že řez byl proveden správně?

Ondřej Šteffl řekl(a)...
3. června 2011 v 13:13  

Radio GaGa

... pacient zemřel. V mlze a vyplňování papírů, které operaci provázely, nebylo možné rozeznat, zda pacienta operoval lékař nebo instalatér, jisté je jen to, že lékař vyplňoval papíry. Nemocnice odmítá sdělit, zda šlo o kýlu nebo protržený ušní bubínek s odvoláním na práva pozůstalých.

Testy z českého jazyka zú, stejně jako testy z generálky vykazují řadu očividných nedostatků. Kdyby takhle špatné testy dělalo Scio, dávno jsme zkrachovali.

Data na podrobnější zkoumání jsme žádali z generálky (podle zákona 106), Zelený je pochopitelně nevydal, mšmt mu ale uložilo to udělat. Ale on je nevydal! (Dobeš na Zeleného má jen malý vliv). Již jsme podali žalobu.

Anonymní řekl(a)...
3. června 2011 v 13:19  

"Rád bych místním mudrlantům připomněl, že pokud jde o pravidla, žádné, které by nařizovalo testy zveřejnit, není"

Ne, není. Zveřejnit testy je 1. slušnost, 2. povinnost vůči maturantům.

Nehoráznost pak, je že nějaký ředitelík Cermatu může vyhlásit pravidlo Nezveřejníme.

A nejhorší je, že i mezi pedagogy a řediteli SŠ jsou takoví, co toto jeho feudální chování hájí. FUJ!

Anonymní řekl(a)...
3. června 2011 v 13:39  

"Nebo ať všichni ti komisaři a ředitelé vrátí odměny, měli se ozvat dřív že je to blbě."
1. ozývali se,
2. ředitelé nic nemohou vrátit, neboť žádné odměny nedostali.

Anonymní řekl(a)...
3. června 2011 v 13:54  

Ješčo adín vopros na radio jerevan:
Kagda budet v škole charašó? Atvjét: Úže býlo.

Anonymní řekl(a)...
3. června 2011 v 13:55  

Anonymní 13:11

Až budeš po operaci kýly a rána se ti nebude hojit - spokojíš se s potvrzením z ministerstva zdravotnictví, že řez byl proveden správně? - reakce na 12:21

Odpověď: ne, nespokojím. A proto nechci, aby mě operoval kdejaký instalatér, ale chirurg. Taky nechci, aby o vzdělávání u nás se rozhodovalo na internetových diskusích a peticích. Proč do toho doktorům málokdo kecá, ale učitelstvu neustále všichni? JEn proto, že kdysi taky chodili do školy? Vzdělávání je taky věc odborníků. Jenže holt u nás je těch odborníků nějak příliš, že... Bodeť by ne, když z toho tečou prašule testovým agenturám.

poste.restante řekl(a)...
3. června 2011 v 14:12  

Nemusím být chirurgem, abych věděl, že slepé střevo se nenachází u krční páteře.

Nemusím být pedagogickým expertem, abych viděl zjevně diletantsky prováděné činnosti CERMATu.

Jako například, když zřejmě z důvodů utajení, zapomene připravit a zpřístupnit text zadání "písemných prací" z ČJL pro potřeby hodnotitelů, kteří mají práci opravovat.

Nebo když denně posílá mailem přehled o zpracovaných dávkách digitalizovaných dat se zmatečnými údaji a s nečitelnou diakritikou.


A pokud se ke "kvalitě" této práce nemohou vyjadřovat ani ti, kdo pak musí vlastním úsilím napravovat škody a odstraňovat zjevná pochybení, tak kdo tedy může.

Anebo snad smí práci CERMATu hodnotit jen CERMAT?

Je to ještě pořád ta firma, placená z veřejných prostředků?

Puďa řekl(a)...
3. června 2011 v 14:24  

Myslím, že podle obsahu jednotlivých příspěvků tady diskutují hodně učitelé, hodnotitelé aj. Takže úplně neodborné to není.
poste.restante: taky vám ještě nedali metodický balíček pro opravu vyšší ČJ pro PUP? nevím, kdy to budou hodnotitelé opravovat, když ještě nemají pokyny k opravě...

Anonymní řekl(a)...
3. června 2011 v 14:24  

Stížnosti byste měl směřovat svému vedení školy. Ten je adresuje zadavateli testů. Rozprskávání naštvaných slin na veřejnosti ničemu dobrému neprospěje, leda se kdejaký pumpař a kosmetička zase budou mít čemu posmívat. A víte komu se budou smát? No přece kantorům, těm blbcům, co neuměj ani vyzkoušet děti. Kdo by je bral vážně!

Puďa řekl(a)...
3. června 2011 v 14:28  

Anonymní, jestli je to reakce na mě, tak jo, sorry, už jsem si stížnosti napsal a předal dál.
Jestli je to reakce na něco jiného, tak sorry, že jsem reagoval.
A buďte trochu míň vážnej, vždyť zas o tolik nejde. Jsou to jenom veřejný komentáře. Na ulici se mluví hůř.

Anonymní řekl(a)...
3. června 2011 v 14:46  

Taky nechci, aby o vzdělávání u nás se rozhodovalo na internetových diskusích a peticích.

Ale tedy se nejedná o způsobu, obsahu či metodách vzdělávání. Tady se jedná o správnost hodnocení testu. SÁM MATURANT má mít právo vědět, kde (a zda vůbec!) udělal v testech chyby. Údajná diskuse cermatu s odborníky několik týdnů po maturitě mu nepomůže. Zvláště budou-li to stejní odborníci, kteří pro cermat testy připravovali.


Podařilo se někomu zjistit, kdo testy připravoval?

Anonymní řekl(a)...
3. června 2011 v 15:29  

taky vám ještě nedali metodický balíček pro opravu

Vám někdo něco takového dodal? Vše (tedy vše, co bylo k dispozici) přece stahujeme z certisu a OPĚT TISKNEME VE ŠKOLE - další skryté náklady maturity, které se v těch stovkách miliónů Kč nevyskytují.

poste.restante řekl(a)...
3. června 2011 v 15:40  

Puďa
My naštěstí letos PUP-íky nemáme.

Ale dozvěděl jsem se, jak má probíhat oprava matematiky a nestačil jsem zírat.

Objednávky na přístup do CERTISu, aby nedošlo k jeho zahlcení a zhroucení.
Pokud dojde k přetížení systému, může být hodnotitel v průběhu hodnocení odpojen.

Diskuse o způsobu hodnocení postupu řešení, které vedou k přehodnocování již uzavřeného bodování...

Nezávidím kolegům hodnotitelům.
Víkendová šichta, aby vše stihli do 9.6.
Přitom stačilo zařadit SM před školní část a vše bylo v mnohem větším klidu.

Anonymní řekl(a)...
3. června 2011 v 20:20  

"Podařilo se někomu zjistit, kdo testy připravoval?"

Asi nějaké PAKO pro ČJ( Schwarzenberg, TOP09)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.