Přečtěte si: Do škol s nejvíce odpadlíky u maturit pošle Dobeš inspektory

čtvrtek 23. června 2011 ·

Ministr školství Josef Dobeš nezveřejní seznam nejméně úspěšných škol z pohledu státních maturit, pošle k nim však inspektory. Statistika totiž odhalila, že na některých školách neodmaturovalo až sedmdesát procent žáků. Úspěšné školy naopak ministerstvo dnes zveřejnilo.

Z článku Martiny Procházkové v iDNES.cz vybíráme:

Do neúspěšných škol se navíc v září vypraví inspektoři. "Výsledky státních maturit jsou pro nás dalším nástrojem evaluace a rozpoznání kvality školy. Inspektoři budou proto méně úspěšné školy od září obcházet a školy dostanou doporučení k nápravě," uvedla ústřední školní inspektorka Olga Hofmannová.


Inspektory bude zajímat, jak škola projedná výsledky se svou radou a se zřizovatelem a zda se snažila své postavení nějak zlepšit, nebo na rady inspektorů vůbec nedbala.

11 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
23. června 2011 v 21:00  

Prosím, pošlete kontrolu i do soukromých škol, které se umístily na předních místech. Takovýto žebříček postrádá to hlavní- smysl.

poste.restante řekl(a)...
23. června 2011 v 21:40  

Inspektory bude zajímat, jak škola projedná výsledky se svou radou a se zřizovatelem a zda se snažila své postavení nějak zlepšit, nebo na rady inspektorů vůbec nedbala.

Až mi nějaký inspektor vyvětlí
jaký vliv má šířka okraje stránky vytištěného ŠVP na kvalitu výuky,
jak se multimediálně procvičují goniometrické funkce
a bude mít odvahu alespoň na týden si stoupnout znovu před tabuli, aby předvedl, jak jeho "rady" fungují v praxi,
pak začnu brát doporučení agentů ČŠI vážně.

Otázka pro MŠMT a ČŠI:
Jste tady proto, aby jste školám pomáhali, anebo aby jste je buzerovali?

Anonymní řekl(a)...
24. června 2011 v 0:24  

Skoly si naberou skoropropadliky na maturitni obory a pak se nekdo bude divit, jakto, ze neodmaturuji.

A nakonec za to budou moct ucitele. K nam uz to taky dorazilo (za petky nemuze liny zak, ale ucitel).

Anonymní řekl(a)...
24. června 2011 v 1:00  

Kdysi dávno – v prenatálním období příprav státních maturit – jsem absolvoval s několika potentáty z ministerstva školství školení v holandském centru CITO, které se v Holandsku věnuje přípravě státních maturit pro jednotlivé typy středních škol.
Experti CITO nás varovali před jednotnou státní maturitou u všech středních škol a dokumentovali tenhle systémový omyl na ilustraci ze světa zvířat.
Na startovní čáře závodu s názvem jednotná maturitní zkouška stojí několik zvířat: pyšná antilopa, sebevědomý zajíc, otrávený slon a vyděšená želva. U startu postává holandský ministr školství se startovací pistolí a chystá se závody odstartovat.
Přesně takhle tragikomická situace se u nás po patnácti letech příprav naplnila.
V maturitních závodech vyhrála pyšná antilopa, druhý byl bez problémů sebevědomý zajíc, třetí doklusal otrávený slon a poslední se do cíle doplahočila vyděšená želva.
Tak významnou informaci za 480 milionů korun si české školství mohlo klidně ušetřit.
Nyní vyrazí na atletickou dráhu inspekční chrti a budou zkoumat, proč slon byl třetí a želva poslední. Sepíší o tom velechytrý raport, který pan ministr školství zase zveřejní, aby byl vidět.
A po inspekčních chrtech na dráhu vyrazí krajští subalterní experti na školství a političtí borci různých stran a pidistran a budou místní antilopy chválit a plácat je krku. Stejně tak ale budou připravovat recepty na želví polévku z místních středních škol a středních odborných učilišť, jejichž žáci ve státní maturitě neuspěli. Vlastně nikdy jim nedojde, že tenhle byl neférový už při jeho startu. Stejně jako panu ministrovi školství, který tuhle promopro akci vnímá jako jeden velký osobní PR projekt.
Že zveřejnění žebříčku úspěšných a neúspěšných škol rozpoutá nejen někde místní bujaré oslavy, ale i mnohé buzerace a rušení či slučování středních škol, to ministrovi stejně nikdy nedojde.

Charlie řekl(a)...
24. června 2011 v 7:29  

To anonymní 1:00
Příměr dobrý, ale na startu nestála 1 antilopa, 1 zajíc, 1 slon a 1 želva. Tj. zajímalo by mne porovnání všech antilop mezi sebou, to samé u zajíců, slonů a želv. A pak klidně mohou chrti vybrat nejslabší jedince z každé skupiny. Přesně tak to dělá příroda. Lev si taky nevybere zdravou želvu, když může mít slabou antilopu. Ale jak včera řekl pan Klaus ml. "MŠMT udělalo chybu, školy měly zůstat v jeho gesci, na krajské úrovni do jejich bytí a nebytí zasahují politické zájmy a takto se optimalizace udělat nedá"

Anonymní řekl(a)...
24. června 2011 v 8:10  

Tak takovou debilitu, že do škol se špatnými výsledky pošle Dobeš inspekci může vymyslet jen on. Ví vůbec s jakými žáky se tam pracovalo? Ten člověk nemá absolutně páru, jak to dnes ve středním školství vypadá. Co kdyby se to na jeden rok prohodilo a do těchto škol by přišli žáci gymnázií a naopak. To by taky potom ty gymnázia zrušil?Jak si může být někdo jistý, že maturity byly objektivní? Pokud to některá ze škol dělala poctivě a měla nižší úspěšnost, tak výborně pane ministře, garantuji vám, že takovou blbost tyto školy už příští rok neudělají.

Anonymní řekl(a)...
24. června 2011 v 8:30  

"...na startu nestála 1 antilopa, 1 zajíc, 1 slon a 1 želva."

Ježíšmarjá, pane kolego, tak ještě jednou. Asi chodíte chrtí závody a máte rád víc zvířat jednoho druhu pohromadě, ale tanhle karikatura byla o snahách zavést jednotnou maturitu v Holandsku. Každé to zvíře reprezentovalo určitý druh střední škola. Antilopa-gymnázia, zajíc-střední průmyslové školy, slon-střední odborné školy a a ta želva, kurňa, reprentovala učiliště.
Chápete to, při vašem vzdělání?

Charlie řekl(a)...
24. června 2011 v 13:04  

Já to při svém vzdělání chápu, ale toto porovnání mne absolutně nezajímá, to znal dopředu každý. Chtěl bych ale vidět srovnání jednotlivých škol v rámci stejné kategorie, a pak ať se v rámci jednoho území (město, okres, kraj) ty nejhorší zruší, resp. ať daný obor učí jen ty nejlepší z nich. Pro budoucí vysokoškoláky (bez ohledu na školu) by byla povinná vyšší úroveň, pro ostatní nižší (stějně jako v mnoha sportech je A a B finále). A na druhou stranu, podívám li se na sice neúplné žebřížky, vychází mi, že nejlepší SOŠ jsou na tom lépe než celá řada gymnázií. Máte snad nějaký jiný návrh, jak při jedné maturitě posuzovat různé typy škol? Jedině tak, že nebude každý obor maturitní, ale bude zakončený jiným typem zkoušky, ale bez možnosti dalšího studia na VŠ.

Anonymní řekl(a)...
24. června 2011 v 15:33  

Kolegové z méně úspěšných škol, nic si ze svých výsledků nedělejte. Učím naopak na jedné z úspěšných škol a žádné bouřlivé oslavy se nekonají - naopak jsme zrušeni. Antilopa doběhla k cíli a tam ji za odněnu předali řezníkovi...

Anonymní řekl(a)...
24. června 2011 v 16:42  

Myslím, že není důvod, aby želva běžela stejný závod, jako ostatní zvířata.
Nechť antilopa, zajíc a slon stojí na startu závodu s cílovým nápisem MATURITA, o kterém ví, že bude dlouhý a vedený náročným terénem.
A želva? Ta se může rozhodnout. Pokud ví, že v takovém závodě nemůže obstát, ať se postaví na start jiného, kratšího a méně náročnějšího závodu s cílovým nápisem VÝUČNÍ LIST.

Anonymní řekl(a)...
24. června 2011 v 17:54  

Anonymní 24. června 2011 8:10

S jakými žáky se tam pracovalo? S takovými, které si tam přijali.

Pokud některé střední školy v rámci přežití přijímají žáky se 4 a 5 z ČJ a M, pak je nejsou ochotni vyhodit .... tak se nesmí výsledku divit.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.