Martin Rychlík: Maturitní žebříčky jsou nebezpečné. Ale démon byl už vypuštěn.

středa 29. června 2011 ·

Mohou žebříčky škol podle státních maturit zničit pojetí vzdělávání v Česku? Odborníci se zveřejnění zjednodušeného rankingu obávají.

Kraje se nechaly slyšet, že si vysoudí kompletní výsledky státních maturit. Z debaty o smyslu (či ne-smyslu) zveřejnění žebříčků nejlepších (i průměrných a nejhorších) škol se i tím stalo brizantní politikum. „Jsme připraveni domáhat se zveřejnění právní cestou,“ prohlásil hejtmanský předseda Michal Hašek (ČSSD). Podle pana hejtmana se mají stát automatickou vstupenkou na vysoké školy. Řada odborníků na vzdělávání to shledává jako docela nebezpečnou věc, vypuštění démona, který může školy zničit... Padly by ty „špatné“ právem, nebo jen na základě povrchní stigmatizace?

Džinovi pomohl na světlo ministr Josef Dobeš (VV). Chyboval, když podlehl svému egu, náladám a výzvám, Lid chtěl přeci výsledky! A proto ministerstvo školství – navzdory dřívějším prohlášením – zveřejnilo deset nejlepších škol v republice s nadějí, že se pochlubí, jak chytré gymnazisty máme, přičemž jako bonus ještě onálepkuje nejzářivější maturanty v jednotlivých krajích. Už promotion nejlepší desítky však nenalezlo příliš pochopení. A to ani z pohledu úspěšných.

Nerozumná směs

„Myslím, že je to srovnávání jablek s hruškami. Jiných výsledků dosáhne jedna třída osmiletého gymnázia a jiných výsledků třeba tři třídy čtyřletého gymnázia, které máme my,“ řekl serveru iHned.cz Jiří Růžička, ředitel Gymnázia Jana Keplera v Praze, které skončilo na deváté příčce. Mediálně výrazný ředitel naráží na skutečně velký rozdíl mezi výchovou dvacítky elitních žáků z Klausova PORGu a přípravou čtyř tříd gymnazistů, jako tomu bylo na „stříbrném“ pražském Gymnáziu Jana Nerudy.

Nadšení nesdílel ani Václav Klaus jr., jehož lze - měřeno logikou žebříčku - považovat za hlavního vítěze letošních maturit: „Státní maturita srovnávala všechny školy bez rozdílu vah. V tom, že se výsledky publikovaly takto, problém nevidím,“ dodal však. Ani s tím, že další pořadí se zveřejňovat nebude, nemá problém: „Asi není důvod zveřejňovat, že je někdo 268.“

Problém to ale je. Proč zveřejňovat nejlepší (a ještě jim pomáhat) a nezveřejňovat poslední? Nepomohlo by to systému?

Celý článek naleznete na webu ČESKÁ POZICE,

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.