23. 6.: Kulatý stůl SKAV "Je magistr zárukou dobrého učitelování?"

pátek 17. června 2011 ·

Další Kulatý stůl SKAV se koná ve čtvrtek 23. 6. 2011 v 10.00 hodin v aule ZŠ Vodičkova 22, Praha.



Cílem kulatého stolu je hledat odpovědi na otázky:

• Od koho se dnes děti nejvíce učí? Víme to?
• Je nutné k pedagogické kvalifikaci magisterské studium pedagogiky?
• Hraje v učitelském vzdělání rozhodující roli odborná znalost nebo pedagogické dovednosti?
• Co nabízí zájemcům o práci učitele pedagogické minimum?
• Mají pedagogické fakulty konkurenci ve vzdělávání učitelů?
• Proč na pedagogické fakulty dlouhodobě chodí intelektuálně nejslabší třetina uchazečů o vysokoškolské studium? Umíme to změnit?

Pozvaní panelisté:

• Doc. PaedDr. Jana Coufalová, CSc., děkanka Pedagogické fakulty ZČU
• Doc. Ing. Daniel Münich, Ph.D., ekonom CERGE-EI, člen NERV
• Ing. Bořivoj Brdička, Ph.D., Pedagogická fakulta UK
• Mgr. Jana Heřmanová, ředitelka Střediska volného času Ivančice

Moderuje: Tomáš Feřtek, EDUin, o.p.s.

POZOR NOVINKA: Od ÚNORA je možné kulaté stoly sledovat pomocí tzv. webináře. Ke sledování je nutné se přihlásit zde.

Technické zabezpečení kulatého stolu zabezpečují: webináře.cz a KAMERAMAN.cz

Informace o kulatých stolech naleznete na adrese: www.skav.cz a www.ucitelske-listy.cz.

Kulaté stoly probíhají pravidelně každý třetí čtvrtek v měsíci od 10.00 v aule ZŠ Vodičkova v Praze 1.
Jsou pořádány zdarma, bez nutnosti předchozí registrace. Trvají 2-3 hodiny. Kapacita sálu je omezena.

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
17. června 2011 v 10:04  

Není, bohužel magistr není ani zárukou kvalifikovaného, natož s dobrými mravy slučitelného ministrování.

Anonymní řekl(a)...
17. června 2011 v 13:12  

určitě lepší než devatenáctiletý maturant

Anonymní řekl(a)...
17. června 2011 v 18:54  

Znám dvě SKVĚLÉ učitelky jen s maturitou, bez VŠ vzdělání, které se ve svém volném čase vzdělávají tak intenzivně, že by s tímto nasazením už měly vystudováno dvakrát; ale na fakultě nechtějí ztrácet drahocenný čas. Znám také pár učitelů s 1 nebo 2 VŠ, kteří jsou ve třídě takřka zbyteční. A neznám nikoho, kdo by tu "šťávu" v sobě neměl a VŠ by ji do něj vlila.

Anonymní řekl(a)...
18. června 2011 v 13:50  

Je jasné, že ústup od magisterského vzdělání učitelů může napadnout jen primitiva v době, kdy školy chrlí mraky vysokoškoláků. To, že i takových jako Marek Benda, Stanislav Gross a Harangozo z Plzně, je věci jiná, ve zkorumpované zemi je to prostě tak. Ministrovi, který svou Machálkovou se střední pedagogickou platí jako prezidenta a píše za ni seminárky, svého dalšího knechta pošle špiclovat CERMAT a svého parťáka z podnikaání VV Špelinu, který nerozumí ekonomii, dá dělat ekonoma ÚIV, tyhle špeky, že vzdělání není potřebné, když má člověk kamarády, by nikdo neměl baštit.

Učitel řekl(a)...
18. června 2011 v 14:25  

Myslím, že v tomto případě nejde o primitivismus, ale o celkem chladný kalkul. Tendenčně položená otázka evokuje odpovědi, které se hodí těm, kdo ji položili. Chápu, že rádobyvědátorům z různých institucí a k nim přidruženým podnikavcům, kteří se chtějí ve školství seberealizovat, ač třeba nikdy neučili, by vyhovovalo zmenšení vzdělanostní a tím i platové úrovně učitelů - o to víc sebeuplatnění a dobrých obchodů budou mít, o to víc zbude pro ně, že?

Anonymní řekl(a)...
18. června 2011 v 15:42  

Ke vzdělání a k titulům:

Otec mi kdysi řekl, když jsem v 1980 skončil techniku, že člověk může být vůl a ani nemusí být inženýr. :-)

Nemyslím si že titul je záruka toho, že jeho nositel bude dobrý učitel, doktor, technik, právník, atd. Je to možná podmínka nutná, nikoli postačující.

Dříve jsem zde psal o svém bývalém učiteli na ZŠ v 60-tých letech, který byl prvostupňař a učil matematiku v osmé třídě přímo geniálním způsobem. Díky němu jsem s matematikou neměl problém ani na gymnáziu, ani dál na technice.

Z vyprávění vím, že dříve byl jakýsi učitelský institut, který vychovával učitele bez titulu pro ZŠ. Nemyslím si, že za 1. republiky bylo školství v takových problémech, jak je teď.

Mám názor, že vyloženě nezáleží na titulu, ale na každém jedinci, který učitelské povolání vykonává. Vzpomeňme na "kolegu Matulku" - vynikajícího pedagoga - přírodovědce, kterému chybělo VŠ vzdělání jen proto, že mu jeho nízké sebevědomí nedovolovalo požádat o příslušnou zkoušku. :-) Vím byl to film, ale není to tak občas i v životě?

Před rokem 1989 jsem pracoval ve fabrice, byl tam jeden starší pán pouze s průmyslovkou a "strčil do kapsy" slovutné pány konstruktéry inženýry, kteří když nevěděli kudy kam, šli se za ním poradit.

Dle mého názoru magistr, jakožto i jiný vysokoškolák rozhodně není zárukou dobrého učitelování. Učitelem se dle mého názoru musí člověk "narodit". Brát tuto profesi jako poslání a pokud stanoví zákon, tak vystudovat příslušnou určenou školu a celý další život se neustále vzdělávat. Teď neberu argumenty, že za ty peníze se to nedá dělat. Už dříve jsem tady napsal a "rýpl tím do vosáků",
že komu se nelíbí učitelování z jakýchkoli důvodů, má vždy možnost odejít.
Příjde doba a nebude to dlouho trvat, kdy si školy budou moct vybírat i učitele s nejprestižnějšími aprobacemi (teď hovořím o SŠ).

Petr

Anonymní řekl(a)...
19. června 2011 v 17:39  

Dobrý den editore, co bylo špatného na prvních třech příspěvcích, že byly smazány?Málo místa?Vadilo slovo není a nebo zmínka o magistrovi s ledm(pití)?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.