Nebojovali švestkovými knedlíky

úterý 3. května 2011 ·

Odbojová skupina bratří Mašínů v zrcadle dobového tisku

„Oni byli ti, kdo nás ohrožovali se zbraněmi, nepřišli jen s nějakými plácačkami nebo neházeli švestkovými knedlíky. Oni očekávali, že my budeme opětovat palbu švestkovými knedlíky.“ Milan Paumer, člen odbojové skupiny bratří Mašínů


Atmosféra strachu, omezování náboženské svobody, propouštění ze zaměstnání, násilná kolektivizace, združstevňováni a v neposlední řadě psychické i fyzické týrání, zabíjení na hranicích, ve věznicích, v dolech a ve vazbách. To je bilance tzv. zakladatelského období komunismu. Proti němu bojovala se zbraněmi v rukou skupina bratří Mašínů.

Historička Markéta Chalupová v úvodní kapitole knihy čtenáře stručně seznamuje právě s obdobím tzv. zakladatelského komunismu. V druhé kapitole se věnuje činnosti skupiny, přičemž se nevyhýbá citlivým otázkám. Popsány jsou názory odpůrců i přívrženců. Kniha však čtenářům nabízí ještě „něco navíc“ – jiný pohled na problematiku. Zrcadlo „Mašínům a spol.“ nastavují dobové deníky 50. let minulého století, včetně zahraničních. Rétorika tehdejšího tisku, který byl jedním z nejvýznamnějších nástrojů propagandy komunistické moci, může na dnešního čtenáře působit až komicky.

Autorka knihy Mgr. et Mgr. Markéta Chalupová (nar. 1983) vystudovala historii na Filozofické fakultě a mediální studia a žurnalistiku na Fakultě sociál ních studií Masarykovy univerzity v Brně. Nyní působí jako výzkumná a vývojová pracovnice Výzkumného střediska pro dějiny střední a východní Evropy na Historickém ústavu Filozofické fakulty MU. V rámci doktorského programu se zabývá především tématy vztahujícími se k protinacistickému a protikomunistickému odboji a tištěnými médii 40. a 50. let minulého století. Za práce v oboru historie obdržela v roce 2005 Cenu Edvarda Beneše a o tři roky později Cenu E. M. Remarqua. Působila také ve sdělovacích prostředcích, mj. v soukromé regionální televizi FATEM a publikovala v časopisu Týden a denících MF Dnes, Lidové noviny, Rovnost..

Více informací o knize vč. ukázkové kapitoly naleznete na http://knihy.cpress.cz/nebojovali-svestkovymi-knedliky.html.

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
17. listopadu 2011 v 22:47  

Zaujaly mě rozhovory s Mašíny a Paumerem, klidně by mohly být i delší, i když to by se tam zase asi nevešla ta kapitola o tisku a ta je hodně zábavná. Knihu doporučuji. Konečně se člověk dozví fakta, a ne nějaké zkreslené informace, ať z té či oné strany. Chalupová předkládá názory obou stran a analyzovala prameny historickými metodami, a přesto to napsala čtivě. Dobrý vánoční dárek!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.