Celostátní kolo Biologické olympiády zná své vítěze

pondělí 9. května 2011 ·

V podvečer dne 5. května 2011 byly na půdě České zemědělské univerzity vyhlášeny výsledky celostátního kola Biologické olympiády, které letos probíhalo na Fakultě lesnické a dřevařské a Fakultě životního prostředí ČZU.



Ve znalostních testech a praktických soutěžních úlohách na téma „Ochrana přírody z pohledu biologa“ se nejlépe umístila Kateřina Medková z Biskupského gymnázia Bohuslava Balbína v Hradci Králové. Na druhém místě skončil Karel Kodejš z gymnázia v Jablonci nad Nisou a na třetí místo se probojovali hned tři soutěžící, Lenka Čurnová a Václav Nuc z gymnázia Jírovcova v Českých Budějovicích a Eva Vojačková z Městského víceletého gymnázia v Kloboukách u Brna.

Slavnostní vyhlášení vítězů proběhlo za účasti vedení ČZU, zástupců Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstva životního prostředí, zástupce generálního ředitele Generálního ředitelství pro zdraví a ochranu spotřebitelů Evropské komise v Bruselu doc. RNDr. Ladislava Miko a zástupců dalších českých a slovenských univerzit.

Ještě před vyhlášením výsledků přivítal soutěžící i hosty rektor ČZU prof. Ing. Jiří Balík, CSc., který zdůraznil přínosné spojení biologie a soutěživosti, která je „hybnou silou rozvoje společnosti“.

Doc. RNDr. Ladislav Miko se v krátkém proslovu obrátil ke studentům: „Jsou dva důvody proč chránit přírodu jednak pro ni samou a jednak proto, že nám příroda poskytuje řadu věcí, bez nichž nemůžeme žít.“ O přírodě toho víme hodně a přesto, prohlásil Miko provokativně, „když budeme hodně dobří, budeme tak dobří jako příroda sama. Nikdy nedokážeme být lepší“. A podobně jako jiní řečníci připomněl potřebu pokory před přírodou.

„K rostoucí úrovni ústředních škol olympiády výrazně přispělo jejich pořádání na půdě univerzit. Potenciál univerzitních pracovišť je natolik široký, že je mnohem snazší připravit jakoukoli laboratorní úlohu. Zároveň tak univerzity mají šanci podchytit zájem těch nejlepších středoškolských studentů,“ konstatoval doc. PaedDr. Jan Farkač, CSc., předseda poroty a Ústřední komise Biologické olympiády. „Když vidím zapálené a spokojené mladé lidi, kteří se hodlají i nadále věnovat biologii, je to pro mě velká odměna.“

Své znalosti v ústředním kole změřilo 36 soutěžících. Někteří z nich se na tuto několikadenní soutěž připravovali průběžně po celou dobu studia na střední škole, v soutěžích se ovšem bodovaly nejen znalosti, ale i postřeh, pozornost, kombinační a dedukční schopnosti.

Absolutní vítěz ústředního kola spolu s dalšími třemi soutěžícími postupuje na Mezinárodní biologickou olympiádu, jejíž 22. ročník proběhne 10. až 17. července 2011. Středoškoláci z šedesáti zemí světa se utkají ve městě Tchaj-pej (Tchaj-wan).

O Biologické olympiádě

Biologická olympiáda je předmětová soutěž ve znalostech z přírodopisu a z biologie určená žákům základních a středních škol. Každoročně ji vyhlašuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Organizačním zajištěním je pověřena Česká zemědělská univerzita v Praze. Odborným garantem a řídícím orgánem je Ústřední komise Biologické olympiády.

Záštitu nad akcí převzali ministr životního prostředí Mgr. Tomáš Chalupa, primátor hl. m. Prahy doc. MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc., zástupce generálního ředitele Generálního ředitelství pro zdraví a ochranu spotřebitelů Evropské komise v Bruselu doc. RNDr. Ladislav Miko, Ph.D. a rektor České zemědělské univerzity v Praze prof. Ing. Jiří Balík, CSc.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.