20 let Nakladatelství Fraus

neděle 8. května 2011 ·

Na začátku května to bude přesně dvacet let, co knižní trh obohatila první publikace z plzeňského Nakladatelství Fraus. Jmenovala se Němčina v konverzaci, psal se rok 1991 a Češi sháněli kvalitní jazykové učebnice. Po dvaceti letech největší učebnicové nakladatelství v České republice sbírá za své učebnice mezinárodní ceny, zavádí do škol elektronické učebnice se vzdělávacím portálem a stále čeká na koncepci domácího školství.

Příběh Nakladatelství Fraus se začal právě před dvaceti lety. Vydání první knihy s názvem Němčina v konverzaci předcházely kurzy němčiny, které v rámci firemního vzdělávání v plzeňských papírnách absolvoval jejich tehdejší zaměstnanec Jiří Fraus. „Naše profesorka v té době neměla k dispozici dostatek kvalitních učebnic, takže nám věci kopírovala, spoustu jsme si toho opisovali. Tehdy mě napadlo, že by určitě stálo za to vydat kvalitní učebnici,“ popisuje začátek své podnikatelské dráhy majitel nakladatelství Jiří Fraus.
Your browser may not support display of this image. Po dvaceti letech existence a téměř 2 tisících vydaných titulů připravuje největší nakladatelství učebnicové literatury pro studenty a žáky k vydání nové tituly, například Matematiku se Čtyřlístkem, v níž Myšpulín, Fifinka, Pinďa a Bobík komiksově přístupným způsobem zpřístupňují svět čísel prvňáčkům, pro vyšší ročníky pak učebnici zdravého životního stylu nebo výchovy k finanční gramotnosti. Nabídku novinek doplňuje elektronická čítanka doprovázející učebnici Literatura v souvislostech 2.


Your browser may not support display of this image. Právě digitalizace a interaktivita jsou slova, s nimiž Nakladatelství Fraus spojuje svou budoucnost. Již 93 % jeho titulů pro 2. stupeň ZŠ a víceletá gymnázia je v současné době k dispozici v interaktivní verzi a 45 % základních škol je v různé míře zavedlo do výuky. Interaktivní učebnice, s jejichž vývojem v Plzni začali již v roce 2007, tak jdou ruku v ruce se současným nástupem elektronických knih. Zatím nejnovějším produktem nakladatelství je systém FlexiLearn. „Jsme si vědomi toho, že počítače a další technika stále více pronikají do našeho života, školu nevyjímaje. V rámci tohoto systému mají žáci možnost stáhnout si interaktivní učebnici do svého počítače a používat ji pro domácí přípravu. Učení se tak pro ně stává zajímavějším a efektivnějším. FlexiLearn pomáhá také učitelům ve výuce, při její přípravě, ale i v komunikaci s žáky a rodiči,“ dodává Jiří Fraus.


Za dvacet let muselo Nakladatelství  Fraus překonat i řadu překážek. Tou největší je zcela určitě  to, že vydávání učebnic je podnikání ve značně nepředvídatelném prostředí, kde se často mění podmínky. „Po celá dvě desetiletí každá vláda a každý nový ministr – těch jsme zažili celkem třináct – mluví o potřebě nové koncepce školství. Zatím ale žádná vytvořena nebyla, takže moje práce a práce mých kolegů bývá mnohdy velké dobrodružství. Výroba učebnice totiž trvá minimálně dva roky, a když ji začínáme tvořit, nikdy nevíme, jaký trend nebo koncepce bude v době jejího vydání aktuální,“ vysvětluje nakladatel. Přesto české učebnici nadále věří. „Mezinárodní ocenění, ale především uznání našich učitelů nás utvrzují v tom, že jdeme správným směrem,“ uzavírá nakladatel.


Nakladatelství  Fraus v datech
Your browser may not support display of this image. 1991 – vychází první titul Nakladatelství Fraus, který nese název Němčina v konverzaci. Její úspěch nakladatele přesvědčil, aby ve vydávání podobných titulů pokračoval. „Ukázalo se, jak velký hlad u nás je po jazykových učebnicích. Zaměřili jsme se proto na tuto oblast trhu,“ říká Jiří Fraus.
1996 – Nakladatelství zaujalo dominantní postavení na trhu s jazykovými učebnicemi němčiny, francouzštiny, španělštiny nebo ruštiny. Následovalo vydávání odborných překladových slovníků v rámci edicí Speciál a Handy.
2000 – Na základě poptávky ze škol Nakladatelství Fraus rozšířilo svůj záběr i mimo jazykové učebnice. „Vznikl tak jedinečný soubor moderních učebnic a doplňkových materiálů pro základní školy a víceletá gymnázia. Samozřejmostí se staly propracované příručky a rozsáhlá on-line podpora učitelů,“ popisuje plzeňský nakladatel.
2001 – Série knížek o večerníčkových medvídcích Václava Chaloupka a Jaroslava Vogeltanze „Méďové“ se stala bestsellerem roku 2001. Díky 50 000 prodaných výtisků tak Vojta, Kuba a Matěj dokonce šlapali na paty fenomenálnímu Harrymu Potterovi.
2004 – Fraus uvádí na trh Ilustrovaný studijní slovník anglicko-český/česko-anglický. Systém dvojjazyčných studijních a školních slovníků stále slouží přímé podpoře výuky jazyků na našich základních a středních školách.
2005 – Nakladatelství Fraus se stává jediným zástupcem České republiky v Evropské asociaci nakladatelství učebnic (EEPG) a jeho učebnice začínají sbírat ocenění v evropských soutěžích. Prvními byly učebnice Fyzika pro šestý ročník základních škol (3. místo v soutěži o nejlepší evropskou učebnici pro druhý stupeň základních škol) a FRAUS Ilustrovaný studijní slovník česko-anglický/anglicko-český (Zvláštní cena v kategorii učebnic pro střední školy). Ve stejném roce dětskou knižní nabídku obohatila encyklopedická řada CO-JAK-PROČ, která má dnes už 57 dílů a stala se tak nejrozsáhlejší řadou tohoto druhu u nás.
2006 – V Praze vzniklo Informační centrum Fraus. Dnes je těchto center v celé republice jedenáct a společně s odbornými konzultanty v jednotlivých regionech poskytuje profesionální servis služeb pro školy a učitele, mezi něž patří metodické semináře i individuální konzultace. Celkem se našich seminářů a konzultací zúčastnilo 27 tisíc učitelů.
2007 – Nakladatelství zavádí do škol nejmodernější učební pomůcku – interaktivní učebnici. „Interaktivní učebnice v této době byla určena pro výuku ve třídách, a to především za využití interaktivní tabule. Byla to vlastně digitální podoba naší tištěné učebnice, ale obsahovala navíc videa, audia, fotografie, animace, internetové odkazy a interaktivní cvičení,“ vysvětluje Jiří Fraus. Interaktivní učebnice anglického jazyka Way to Win si odnesla Křišťálový disk, nejvyšší ocenění z mezinárodního veletrhu informačních a telekomunikačních technologií Invex – Digitex. Vedle toho se systém učebnic rozrostl o materiály pro 1. stupeň základních škol – v září vyšel Slabikář spolu s dalšími učebnicemi a písankami pro prvňáčky.
2008 – V soutěži Slovník roku Jednotu tlumočníků a překladatelů nejvíce zaujal překladový slovník FRAUS Velký ekonomický slovník anglicko-český/česko-anglický. Mezi elektronickými slovníky skončil CD-ROM tohoto slovníku na druhém místě. Začíná vycházet edice Čti+ určená na podporu čtení s porozuměním u začínajících čtenářů.
2009 – Evropsky unikátní projekt VZDĚLÁNÍ21 prosazující zapojení informačních technologií do výuky jde do škol. „Žáci přímo ve výuce používají vlastní netbooky s interaktivními učebnicemi a kombinují je s klasickými tištěnými učebnicemi, pracovními sešity a běžnými sešity. Na výzkumu spolupracujeme s Pedagogickou fakultou Univerzity Karlovy,“ popisuje projekt Jiří Fraus.
2010 – Žáci devátých tříd základních škol a víceletých gymnázií, kteří při výuce přírodopisu či zeměpisu využívají učebnici Život v našem regionu, se učí z jedné z nejlepších evropských učebnic roku 2010. Tento titul získal Zvláštní cenu poroty Evropské asociace nakladatelů učebnic. Plzeňské nakladatelství tak navázalo na mimořádné úspěchy z předchozích dvou ročníků. V roce 2009 získala v konkurenci 48 učebnic 26 vydavatelů z 16 zemí stříbro učebnice matematiky pro 6. ročník a bronz Dějepis 6. V roce 2008 titul Chemie pro 8. ročník ZŠ tuto soutěž dokonce vyhrál.
2011 – Ve znamení FlexiLearnu, interaktivních učebnic a digitalizace. Výukový portál umožňuje žákům plně využívat výhody interaktivních učebnic i doma a mimo školu. Do elektronické komunikace lze současně zapojit učitele i rodiče.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.