MŠMT se ohrazuje proti dezinformacím na serveru Česká pozice v článku redaktora Martina Rychlíka

čtvrtek 10. února 2011 ·

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy se tímto důrazně ohrazuje proti dezinformacím, které uveřejnil server Česká pozice a její redaktor Martin Rychlík v článku Co radí Dobešovi studentka za 145 tisíc korun měsíčně?


Není pravdou, že by tehdejší poradkyně Jana Machálková pobírala měsíčně 145 000 korun hrubého, jak v titulku uvádí server Česká pozice. V době, kdy působila jako poradkyně (od 22. 11. 2010 do 31. 1. 2011) byla zařazena do 13. platové třídy a 5. platového stupně. Náležel jí tak platový tarif ve výši 22.830 Kč a osobní příplatek 12,5 tisíce korun. Celkem tak její hrubý plat činil 35.330 Kč.

„O možné výši odměn pro tehdejší poradkyni Janu Machálkovou jsem nikdy nerozhodoval. Je to pod mou rozlišovací schopnost. O výši odměny pro Janu Machálkovou rozhodl její tehdejší nadřízený. Ve funkci vrchní ředitelky, tedy od 1. února 2011, pobírá plat v obvyklé výši, který příslušel i jejím předchůdcům ve funkci vrchních ředitelů kabinetu,“ říká ministr Josef Dobeš.

Zároveň se ostře ohrazujeme proti vyjádření redaktora Rychlíka, který zpochybňuje kvality Jany Machálkové pro vykonávání funkce vrchní ředitelky kabinetu. Jeho narážka, že „nová ředitelka možná disponuje jinými kvalitami, které mohou strnulý úřad osvěžit a vnést do něj šťávu,“ je naprosto nehorázná. Jana Machálková působila v manažerských funkcích v několika renomovaných zahraničních školách a má více než šestiletou zkušenost s řízením početného pracovního týmu.

Dále důrazně upozorňujeme, že vztah ministra Josefa Dobeše a Jany Machálkové je pouze pracovní a všechny narážky na jeho jinou povahu silně poškozují jak jejich osoby a rodiny, tak celé ministerstvo.

Ministr Dobeš podobné útoky očekával. Souvisí s nepopulárními kroky, ke kterým na MŠMT přistupuje. Od nástupu ministra Dobeše bylo propuštěno už 18 procent zaměstnanců. Ke všemu od 1. dubna dojde k redukci počtu přímo řízených organizací (tzv. malých ministerstev). To vše z důvodu zlepšení řízení a snížení administrativní zátěže škol.

„Nejvíce mě v článku redaktora Rychlíka zarážejí citace bývalého ministra školství Lišky. Právě za jeho působení v úřadu došlo ke zvýšení počtu zaměstnanců o 150 lidí, což resort každoročně stojí o 82 milionů korun navíc,“ dodal k celé věci Josef Dobeš.

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
11. února 2011 v 10:30  

Já myslel, že zařazení do 13. platové třídy je podmíněno vysokoškolským vzděláním.

Anonymní řekl(a)...
11. února 2011 v 13:22  

Já myslím pane Wagnere, že jisté skupiny ve vedení ministerstva nerady vidí tyto názory. Pravda, nejvíce se dovíte tam dole v hospodě.Ti, co jsou nyní nahoře, se úplně odřízli od těch dole. Potom se ale nesmí divit !

Anonymní řekl(a)...
14. února 2011 v 20:57  

Jinými slovy: MŠMT potvrzuje, že dotyčná osoba nemá VŠ vzdělání a neprošla konkurzním řízením - tato tvrzení se totiž nepokouší dementovat.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.