Slánské listy: Profilový rozhovor ministra Dobeše

neděle 19. prosince 2010 ·

23. listopadu 2010 vyšel ve Slánských listech obsáhlý profilový rozhovor s ministrem Josefem Dobešem. Web MŠMT nás seznamuje jeho prostřednictvím se životem a osobností ministra.

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
19. prosince 2010 v 19:54  

Je to smutný sen a když se z něho člověk probudí, je to pravda.

Pan ministr je sice pracovitý, ale o školství pořád nic neví – a ani vědět nebude. Ty skutečně velké věci mu dojdou až po odchodu z MŠMT a ty největší mu nedojdou vůbec.

A tak dnes ministra mohou tahat za nohu nejen jeho úředníci, ale především soukromí podnikatelé ve školství, Václav Klaus ml. i se svým ta-ťuldou.

Teď pan Dobeš zase zjistil, resp. někdo mu našeptal, že celková kapacita středních škol je naplněna na 60%. Je to nesmysl, ale on z toho (už zase, ach jo) udělal téma dne.

Proč je oněch 60% nesmysl? Formální normovaná kapacita škol je sice naplněna někde na 60-70% teoretických možností, jenže byla znormována někdy před 20 a více lety. Většina škol si od té doby vytvořila spousty odborných a počítačových učeben a mnohé školy jsou tak sice formálně na oněch 60 procentech, avšak de facto mají všechny kapacity plně využité.

Jenže to nevědí ani Dobešovi chrousti na MŠMT, ani jeho tajná zbraň - ony tajuplné existence na ČŠI.

Školní inspektoři, to jsou velice vzácná stvoření, ti tyto věci ministrantům neřeknou, neb tohoto poznání nejsou schopni. Když si např. otevřete jejich inspekční zprávy tak zjistíte, že jsou všechny udělány systémem „Uložit jako…“.

Petr S.

Luděk Blaha řekl(a)...
19. prosince 2010 v 20:29  

Zaujal mne počet zaměstnanců mšmt a přilehlých ústavů.
Vyšlo mi, že na jednoho takového zaměstnance připadá asi dvě stě zaměstnanců a šestnáct set žáků v asi pěti regionálních školách.
Z toho ne všichni s reformou školství souhlasí a mnohé to vůbec nezajímá. Odhaduji, že asi tak 0,896 procenta žáků nemá doma počítač s připojením na internet a jsem si stoprocentně jistý, že nejméně jeden učitel nikdy neměl, nemá a letos pod stromečkem ani nenajde mobilní telefon.
Sice vůbec nevím, k čemu by mi mohly tyto údaje být, ale je to strašné.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.