6. ročník projektu Příběhy bezpráví – měsíc filmu na školách začíná

pondělí 1. listopadu 2010 ·

V listopadu letošního roku se již po šesté uskuteční projekt Příběhy bezpráví – měsíc filmu na školách, který v rámci programu Jeden svět na školách pořádá společnost Člověk v tísni. Slavnostní zahájení projektu, vyhlášení Ceny Příběhů bezpráví a křest knihy Mýty o socialistických časech se uskuteční v pondělí 1. listopadu v 18:30 v kině Světozor.

Projekt vznikl jako reakce na nedostatečnou výuku moderních dějin na základních a středních školách. Prostřednictvím filmu – tedy média pro mladé lidi nanejvýš přitažlivého – a následných debat s hosty, se žáci seznamují s našimi dějinami. Do projektu se momentálně zapojilo 702 škol z více než 440 obcí a měst po celé České republice a v průběhu listopadu, stejně jako v předchozích letech, přibudou školy další.
„Příběhy bezpráví mají již svoje stálé místo ve školním roce na stovkách základních a středních škol. Z reakcí žáků, pedagogů i z různých dotazníkových šetření je zřejmé, že je považují za dobrou příležitost, jak se blíže seznámit s naší nedávnou minulostí,“ komentuje současnou situaci ředitel a zakladatel projektu Karel Strachota.

Je důležité, abychom si připomněli, co všechno ti lidé vytrpěli a kolik nevinných zaplatilo životem. Čas nemůžeme vrátit, ale měli bychom se z toho poučit,“ svěřila se v rámci loňských Příběhu bezpráví Rychnovskému deníku žákyně Lenka Lichá ze Základní škole v Opočně. „Oběma pánům patří naše poděkování za to, že přišli mezi nás, aby se podělili nejen o své vzpomínky, ale především proto, aby varovali před stále aktuální hrozbou nesvobody a politického násilí v dnešní době. Zdůraznili, jak absolutní cenu má lidská svoboda a život v demokratickém státě,“ dodává třídní učitelka Základní škole v Opočně Jiřina Kubasová a připomíná, jak významnou součástí projektu Příběhy bezpráví jsou debaty s pamětníky, které následují bezprostředně po projekci filmu.

Pro tento ročník  bylo vybráno celkem šest filmů. Patří mezi ně čtyři kratší snímky z cyklu Ztracená duše národa režisérky Olgy Sommerové, jež představuje různé formy represe československých občanů komunistickým režimem, zejména v padesátých letech minulého století. Film Ivana Biela Postavení mimo hru přibližuje osudy československých mistrů světa v ledním hokeji, kteří skončili po vykonstruovaných procesech v 50. letech v jáchymovských uranových dolech. Posledním nabízeným snímkem je dokument Jany Chytilové The Plastic People of the Universe přinášející svědectví o zatýkání, výsleších a věznění členů legendární undergroundové kapely, které bylo hlavním podnětem k formování občanské iniciativy Charta 77.
V letošním roce získá navíc každá zapojená škola zdarma výtisk komiksu o Miladě Horákové – Nepřemožená, který byl poprvé publikován v roce 1951 v USA, dále Medailonky z vězeňských spisů, které zachycují osud vybraných 38 politických vězňů, příručku Příklady dobré praxe, jež obsahuje rady a doporučení pro plánování a realizaci projekce s besedou či sadu Příběhy bezpráví – Za železnou oponou.
V rámci šestého ročníku získají zapojené školy ještě nově vydanou knihu Mýty o socialistických časech, která zachycuje každodenní život v socialistickém Československu, především v období tzv. normalizace.

Kniha Mýty o socialistických časech se vztahuje převážně k normalizaci, k sedmdesátým a osmdesátým letům, na která dnes mnozí nahlížejí s nepatřičnou shovívavostí. V jednotlivých kapitolách její autoři polemizují s nikterak výjimečným názorem, že předlistopadový režim nelze jen kritizovat, jelikož měl spoustu dobrých stránek a leccos v něm bylo lepší, než dnes. Což je čirá demagogie, protože na husákovském socialismu nebylo dobré vůbec nic, a to dobré, co tehdy vzniklo, vzniklo režimu navzdory,“ říká Karel Strachota.

Důležitou doprovodnou aktivitou Příběhů bezpráví je vyhlášení Ceny Příběhů bezpráví, která se bude letos udělovat již po druhé. Jde o ocenění osobností za jejich postoje a činy v období komunistického Československa. Jednotlivé nominace předkládají studenti a o laureátech rozhoduje studentská porota. V loňském roce byla mezi oceněnými např. bývalá televizní moderátorka a signatářka Charty 77 Kamila Moučková. „Velmi nás potěšilo, že se Cena Příběhů bezpráví setkala v loňském roce u studentů s takovým zájmem. Jsme přesvědčeni, že pátrání po osudech lidí, kteří se stali obětí bezpráví a seznamování se s konkrétními lidskými příběhy jim pomáhají lépe porozumět tomuto období našich dějin,“ říká Karel Strachota. Letošní ročník bude věnován památce Ivana Medka.

Slavnostní zahájení projektu Příběhy bezpráví – měsíc filmu na školách se uskuteční v pondělí 1. listopadu v 18:30 v kině Světozor (Vodičkova 41, Praha 1) za přítomnosti hostů z řad politických vězňů, tvůrců dokumentárních filmů, učitelů a žáků. Součástí slavnostního zahájení bude kromě vyhlášení Ceny Příběhů bezpráví také křest knihy Mýty o socialistických časech a projekce dokumentu The Plastic People of the Universe.

Příběhy bezpráví však nejsou jen jednorázová podzimní akce. Je to celoroční projekt, v průběhu kterého jsou školám nabízeny dokumentární a hrané filmy a k tomu celá řada metodických a informačních materiálů. Filmy a materiály z této nabídky využívá ve výuce dějepisu 1792 škol.

V současné  době se připravuje vzdělávací sada pro zahraniční školy. Sada bude připravena v pěti jazykových mutacích. Distribuována bude prostřednictvím partnerských organizací v Polsku, na Slovensku, v Bulharsku a ve Švédsku.

Všechny aktuální  informace včetně seznamu zapojených škol či synopsí filmů vybraných do letošních Příběhů bezpráví naleznete na webových stránkách www.pribehybezpravi.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.