Studijní návštěvy pro odborníky ve vzdělávání: účastníci hodnotili dosavadní přínos této evropské aktivity

čtvrtek 14. října 2010 ·

Dne 13. října 2010 se v Praze sešlo okolo stovky odborníků a vedoucích pracovníků v oblasti vzdělávání, aby zhodnotili dopad dosavadní účasti České republiky v evropském programu Studijní návštěvy pro odborníky ve vzdělávání. Principem tohoto programu je, že se v jednotlivých zemích Evropy setkávají mezinárodní skupiny odborníků z různých oblastí vzdělávání a diskutují společně na předem daná témata.


Součástí těchto týdenních zahraničních pobytů jsou také návštěvy místních vzdělávacích zařízení a diskuze s klíčovými aktéry v určité oblasti. Do programu se mohou zapojit ředitelé a jejich zástupci z mateřských, základních a středních škol, inspektoři a poradenští pracovníci, úředníci státní správy na místní, regionální a národní úrovni, pracovníci pedagogických fakult, školitelé, zástupci úřadů práce, pracovníci z oblasti lidských zdrojů a další odborníci působící ve vzdělávání. Mezi nejčastěji řešená témata, kterými se odborníci na studijních návštěvách v zahraničí zabývají, patří informační a komunikační technologie ve vzdělávání, školský management a rovné příležitosti pro znevýhodněné žáky a studenty.

Od začátku roku 2007 se takových studijních návštěv zúčastnilo za Českou republiku 229 odborníků a vedoucích pracovníků ve vzdělávání. Nejčastěji za tímto účelem cestují do Velké Británie, Turecka, Španělska, Portugalska, Německa, Finska a Švédska. Všeobecně je převládajícím jazykem komunikace na těchto akcích angličtina, ale objevují se i studijní návštěvy v němčině a francouzštině, výjimečně ve španělštině. Cílem těchto aktivit je navázání kontaktů na evropské úrovni, výměna zkušeností a seznámení se se situací v hostitelské zemi.

Kromě toho, že se čeští odborníci účastní studijních návštěv v zahraničí, od roku 2007 bylo organizováno celkem 19 studijních návštěv v České republice, a celkem tak do naší země přijelo přes 200 zástupců vzdělávacích institucí z evropských zemí. Mezi organizacemi, které byly za finanční podpory ze strany Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy nejaktivnější v organizaci studijních návštěv v České republice, patří Pedagogická fakulta UK, Národní ústav odborného vzdělávání, Hotelová škola Poděbrady a organizace RVIC-VIP, s. r. o., Ostrava a Wisdoma, s. r. o., Praha.

Aktivita Studijní návštěvy je součástí velkého evropského Programu celoživotního učení, který je v České republice implementován Národní agenturou pro evropské vzdělávací programy při Domu zahraničních služeb. Nejbližší termín pro podání přihlášky pro získání grantu na účast na studijní návštěvě pro experty ve vzdělávání je 15. října 2010. Více informací ke Studijním návštěvám pro odborníky ve vzdělávání a k Programu celoživotního učení je k dispozici na www.naep.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.