Firmy i neziskové organizace mohou v době krize pomáhat českému školství

čtvrtek 9. září 2010 ·

Danone společně s neziskovou organizací AISIS, která projekt realizuje, se rozhodli nabídnout učitelům dotaci na účast na kurzu akreditovaném MŠMT. Všem školkám, které zařadí do svého ročního plánu tematické týdny pro zdravý životní styl, věnují navíc společenskou hru vytvořenou předním českým tvůrcem Jiřím Mikolášem. Hra je promyšlená didaktická pomůcka, která vede děti k samostatnému rozhodování v oblasti pohybových aktivit a zdravé výživy.

Program Zdravá abeceda reaguje na negativní trend zvyšování nadváhy mladé populace, kterou podle statistik trpí témeř 20 % školních dětí. Odborníci na zdraví důrazně doporučují začít s prevencí již v předškolním věku, kdy jsou děti i jejich rodiny nejvíce otevřené změnám návyků.

MŠMT však avizuje především podporu vzdělávání v anglickém jazyce, finanční a počítačové gramotnosti. Soustředí se na reformu terciálního vzdělávání, státní maturity a srovnání kvality výuky na základních školách. Mateřským školám a výchově ke zdraví se bohužel nedostává potřebné pozornosti. Ministerstvo však není jedinou institucí, která školám pomáhá.

"Podpora zdraví české populace je přirozenou součástí programu společenské odpovědnosti naší firmy" prohlásil Rudolf Rázek, personální ředitel Danone, a.s. "Business nelze dlouhodobě dělat tak, že jen vyrobíme a prodáme. Část zisku musíme věnovat společnosti, která nám podnikání umožňuje."

Představitel firmy, která patří k předním českým producentům mléčných výrobků, naštěstí není ve svém postoji osamocen. "V současné době realizujeme vedle Zdravé abecedy dalších pět programů, které inicioval a podporuje soukromý sektor”, říká Milan Kotík z občanského sdružení AISIS. “Díky tomu dlouhodobě přinášíme inovace do vzdělávání, například v oblasti minimalizace šikany, výchovy k finanční gramotnosti nebo právnímu vědomí. Většinou se jedná o firmy se zahraničním kapitálem, kde je spolupráce státu a soukromého sektoru běžná". Podle jeho slov ale mohou konkrétním školám ve svém okolí pomáhat i menší regionální firmy.

Učitelé z mateřských škol tak vedle pomůcek a školení mohou díky podobným iniciativám získat i další důležitou formu podpory. Pocit, že jejich práce je důležitá a že si jí společnost váží.

www.zdrava-abeceda.cz

Více informací:

Problematika výchovy ke zdraví
Životní styl z poloviny ovlivňuje zdraví člověka (zbývající část tvoří vrozené dispozice, kvalita zdravotní péče a vlivy prostředí). Důsledkem nezdravých návyků je v krajním případě obezita a vznik cukrovky. Obezita v dětství je rizikovým faktorem pro obezitu v době dospělosti a podílí se na vzrůstu počtu případů cukrovky tzv. 2. typu. Mimoto hraje významnou roli stigmatizace obézních dětí ve společnosti, která narušuje jejich psychický a sociální vývoj.

Česká školní inspekce zjistila, že téměř 40 % mateřských škol má problémy s uplatňováním zásad zdravého životního stylu. Mateřské školy většinou zajišťují dětem dostatečný pohyb i vyváženou stravu, ale nevedou je k samostatnému rozhodování. V době, kdy děti nastupují na základní školu, nejsou dostatečně připravené nést samy odpovědnost za energetický příjem a výděj. Soustředěným vzdělávacím procesem však lze tuto kompetenci dětí zajistit.

Zdroj:
Česká školní inspekce:
http://www.csicr.cz/cz/85281-souhrnne-poznatky-z-inspekce-bezpecnosti-a-ochrany-zdravi-ve-skolnim-roce-20082009
Zpráva WHO IOTF (International Obesity Task Force) http://www.iotf.org/

Program Zdravá abeceda
Program aktivizuje učitele a rodiče dětí v předškolním věku, nabízí školení, pomůcky a plány činností pro děti v mateřské škole. Cílem je zavedení zdravých návyků u předškolních dětí, které následně pomohou zabránit vzrůstající obezitě dětí na základních školách. Program připravují od roku učitelé ve spolupráci s odborníky na zdravý životní styl. V roce 2010 bude proškoleno celkem 1000 učitelů MŠ.

Hra Zdravá abeceda:
Hra je promyšlená didaktická pomůcka, která vede děti k samostatnému rozhodování v oblasti pohybových aktivit a zdravé výživy. Více na www.zdrava-abeceda.cz/hra.

www.zdrava-abeceda.cz

Danone, a.s. Česká republika
Danone, a.s. Česká republika je součástí jednoho z největších světových potravinářských koncernů, společnosti Danone.

Historie firmy spadá do začátku minulého století, kdy v roce 1919 začal Isaac Carasso ve spolupráci s Pasteurovým institutem prodávat na lékařské doporučení jogurty s živými kulturami. Jeho výrobky dostaly jméno inspirované domácí přezdívkou jeho nejstaršího syna Daniela – Danone. Po smrti Issaca Carassa pokračoval jeho syn Daniel ve výrobě jogurtů a postupně rozšiřoval výrobu do dalších zemí. V roce 1967 vznikla společnost Gervais-Danone, v roce 1973 došlo k fúzi Gervais-Danone a společnosti BSN, výrobce skla a skleněných obalů a vznikl největší potravinářský koncern ve Francii. V roce 1994 koncern BSN-Gervais-Danone změnil svou identitu a dnes se jmenuje Danone.

Výrobní závod Danone, a.s. se sídlem v Benešově u Prahy vyrábí čerstvé mléčné výrobky od roku 1991. Jogurty y tvarohy společnosti Danone si postupně získali největší okruh zákazníků na českém trhu a Danone výrobky se staly nejprodávanějšími v České republice. Mezi nejznámější značky patří Activia, Actimel, Dobrá máma a Kostíci nebo Fantasia. Společnost Danone , a.s. se zaměřuje na podporu vědy a výzkumu, vzdělávání a šíření informací v oblasti výživy a zdravého životního stylu. Více informací o společnosti naleznete na www.danone.cz.

Společnost Danone, a. s. podporuje a financuje nezávislou nadaci Institut Danone, která poskytuje granty na odborné výzkumy a podporu mladých vědců. Spolupracuje se specialisty v oblasti výživy a zdravého životního stylu na osvětových a preventivních kampaních. Program Zdravá abeceda podporuje od roku 2008.

Občanské sdružení AISIS
AISIS o.s. se sídlem v Kladně se již od roku 1999 specializuje na projekty podporující zvyšování kvality českého školství, na kterých se podílejí zástupci přední čeští odborníci, zástupci pedagogů, představitelé státních institucí a soukromého sektoru. Cílem je podpora učitelů a přinášení inovativních témat a forem do výuky. V roce 2010 realizuje AISIS přes 400 vzdělávacích akcí. Kromě Zdravé abecedy realizuje například projekty Minimalizace šikany (www.minimalizacesikany.cz, ve spolupráci s Nadací O2), Rozumíme penězum (www.rozumimepenezum.cz, ve spolupráci s GE Money) nebo Projekt Rubikon „Není ti 18? Tak nesázej!“ (www.projektrubikon.cz, ve spolupráci s Asociací provozovatelů kurzových sázek).
Anotace aktuálních projektů k vidění na www.aisis.cz/aktualni.projekty.html.

www.aisis.cz.

4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
9. září 2010 v 13:36  

Pardon, nechci se příliš dotknout neziskovky AISIS, ani mezinárodní společnosti DANONE, ale tahle pomoc je nám ve školách asi tak stejně platná jako mrtvému zimník.
Dosť bolo všetkých školení, čo boly, ale i čo budú.

Anonymní řekl(a)...
10. září 2010 v 22:50  

Můžete to prosím blíže vysvětlit? Tvrdíte, že školení učitelů nemá pro školy smysl?
Díky, Nikola Křístek

Anonymní řekl(a)...
12. září 2010 v 21:17  

Bůh ochraňuj, to bych si ani ve snu nedovolil říci. Naopak, školení učitelů je tragicky (či tragikomicky?) málo!
Jen bych se otázal, jaký mají ta školení efekt? To je, oč tu běží!

Anonymní řekl(a)...
18. září 2010 v 1:15  

Cíle školení jsou 3: 1) upozornit učitele, že výchova ke zdraví je prioritní téma, a nadchnout je pro něj 2) umožnit učitelům potkat se s inspiracemi z odborných zdrojů i nabízených kolegy (školení vedou učitelé z praxe a seminář od semináře nabírají nové tipy, které posílají na dále... a sami účastníci si navzájem taky mnohé sdělí 3) představit nabídku metodiky, aktivita a pomůcek. To jsou cíle, efekt je individuální... ale jsou desítky MŠ, které si témata Zdravé abecedy zařadily do tematického plánu... snad to vypovídá o skutečnosti, že semináře smysl mají.

Nikola Křístek

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.