25. 6.: národní finále soutěže „Šampióni pro Afriku - přidej se do hry

úterý 22. června 2010 ·

V pátek 25. 6. 2010 proběhne v Salesiánském centru Dona Boska v Praze-Kobylisích národní finále soutěže netradičního projektu „Šampióni pro Afriku - přidej se do hry“. Do soutěže je přihlášeno 39 projektů žáků základních a středních škol nebo dětí z nízkoprahových klubů. Projekt Šampióni pro Afriku využívá mediálního ohlasu mistrovství světa ve fotbale v JAR, aby evropským dětem přiblížil život jejich vrstevníků v Africe. Kampaň je od prosince loňského roku realizována na školách nejen u nás, ale i v Německu, Polsku, Rakousku, Španělsku a Itálii a má za cíl zvýšit povědomí evropské mládeže o problémech rozvojových oblastí a vzbudit u ní zodpovědnost a zájem o jejich řešení.


Projektu Šampióni pro Afriku, do kterého se žáci zapojili interaktivní počítačovou hrou, se v jeho první fázi zúčastnily stovky škol a volnočasových klubů. Ve hře se každý stává jejím hlavním hrdinou – studentem na dlouhodobém výměnném pobytu v Jihoafrické republice – a je postaven před náročné úkoly a nebezpečné situace. O tom, jak si s tím poradil, si může popovídat se spolužáky ve třídě, nebo se zapojit do diskuze na facebooku.

Další fází kampaně Šampióni pro Afriku je soutěž o nejlepší rozvojový projekt na téma Afrika, rozvojová spolupráce, děti ulice a fotbal. Soutěží se ve dvou kategoriích - mladší (8-14 let) a starší (15- 19 let). V prvním kole mohly děti své vybrané téma zpracovat například formou krátkého videa, divadla, výstavy nebo prezentace, které měly představit veřejnosti. Se svými projekty se přihlásilo celkem 39 týmů a mnohé jejich nápady jsou vskutku originální. Finále, do kterého postoupí 5 nejlepších projektů z každé kategorie, se uskuteční v pátek 25. 6. 2010 v Salesiánském centru v Kobylisích (Kobyliské náměstí 1000/1 Praha 8 – Kobylisy) od 10 do 15. Mladí soutěžící v tomto finálním kole představí své nápady a zároveň se utkají ve vědomostní a dovednostní soutěži s africkou tématikou. Nad průběhem finále bude dohlížet odborná porota složená z bývalé ředitelky kanceláře FoRS (Fórum rozvojové spolupráce) Jany Miléřové, PR manažera Tadeáše Nováka, Lenky Černé z organizace Fair Trade, Tomáše Vernera ze společnosti T-Mobile, která je hlavním partnerem soutěže, a z bývalé dobrovolnice v Lesothu Evy Sobkové.

Finále se zúčastní i dva mladí Jihoafričané z Kapského města, kteří pracují v salesiánské organizaci Life Choice (prevence HIV/AIDS, pomoc obětem sexuálního zneužívání). V rámci projektu navštěvují vybrané školy všech zemí projektu Šampióni pro Afriku, seznamují je s jejich tradicemi, kulturou a mentalitou. Mají pro ně připravené různé workshopy, diskuze nebo ochutnávku svých tradičních národních jídel (např. mqushu). Na finále vystoupí s krátkým kulturním programem. Finále bude zakončeno vyhlášením vítězů a předáním cen. Dárci cen do soutěže jsou: T- Mobile, TV Nova, cestovatelský měsíčník Lidé a Země, Eurobike, Portál, časopis 100+1, www.puzzleprodej.cz a www.fotbalovydres.cz.

„Problémů a konfliktů je ve světě mnohem víc, než si my Evropané dokážeme představit. A to se právě snažíme změnit,“ prohlásil Jaroslav Vracovský. ředitel SADBY (Salesiánská asociace Dona Boska), která projekt v České republice realizuje. Projekt Šampióni pro Afriku je mezinárodně realizován za finanční podpory Evropské komise a Ministerstva zahraničních věcí ČR v rámci Programu zahraniční rozvojové spolupráce ČR

Více informací o projektu Šampióni pro Afriku naleznete na webových stránkách www.sampioni.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.