CERMAT: K maturitní generálce se přihlásilo přes jedenáct set čtyřicet škol

středa 26. května 2010 ·

K projektu Maturitní generálka MAG´10, který prověří připravenost rozjezdu nové maturity v roce 2011, se přihlásila většina středních škol a odborných učilišť z celé České republiky. Do CERMATu, který má přípravu reformované maturitní zkoušky na starosti, dorazilo 1 141 přihlášek z celkového počtu 1289 škol.

Přihlášky k projektu posílali ředitelé škol do CERMATu nejčastěji poštou. V uplynulých dnech pracovníci CERMATu přihlášky sečetli a potvrdili školám registraci k MAG´10.

„K maturitní generálce se přihlásilo 88,5 procent všech škol s více než 92 procenty celkového počtu žáků v Česku. Není tedy pochyb o tom, že generálka prověří přípravu k rozjezdu nové maturity v příštím roce v opravdu dostatečné šíři," uvedl ředitel CERMATu Pavel Zelený s tím, že v 6 krajích ČR přesáhl počet přihlášených škol devadesátiprocentní hranici.

V následujících třech týdnech proběhne na jednotlivých školách přihlašování žáků do projektu MAG´10. Žáci si zvolí předmět a úroveň obtížnosti zkoušek společné části maturitní zkoušky v modelu roku 2011, který si chtějí v rámci podzimní generálky vyzkoušet. K dispozici mají navíc volbu třetí zkoušky tam, kde váhají například mezi matematikou a cizím jazykem nebo mezi dvěma jazyky. MAG’10 nabízí volbu z celkem 14 zkoušek z českého jazyka a literatury, matematiky a pěti světových jazyků. Od 16. 6. do 30. 6. vloží ředitelé škol podle odevzdaných přihlášek uvedené volby předmětů do informačního systému CERMATu. Na základě zadaných dat pak CERMAT zahájí výrobu zkušební dokumentace.

Vlastní administrace zkoušek v rámci MAG’10 proběhne ve školách ve 4 dnech od 11. do 14. října 2010 podle jednotného zkušebního schématu. Výsledky obdrží žáci nejpozději 10 dnů před tím, než budou podávat přihlášky k ostré maturitě a tedy před tím, než budou volit své maturitní předměty a jejich obtížnost. Kromě vlastní představy o obtížnosti zkoušek získají rovněž přímou zkušenost s tím, jak budou zkoušky organizovány a jak budou probíhat. Podrobné informace o průběhu MAG´10 jsou k dispozici na webových stránkách http://www.novamaturita.cz/, v rubrice Maturitní generálka.

11 komentářů:

Luděk Blaha řekl(a)...
26. května 2010 v 1:01  

Kromě vlastní představy o obtížnosti zkoušek získají (žáci) rovněž přímou zkušenost s tím, jak budou zkoušky organizovány a jak budou probíhat.

Budou mít tuto možnost i žáci pozdějších maturitních ročníků?

Simona CARCY řekl(a)...
26. května 2010 v 8:24  

A mají takovou možnost studenti při současné formě maturit? Jaký význam má pane Blaho vaše otázka, odpověď znáte sám velmi dobře. Snažíte se podsunout negativní pohled na budovaný formát maturit pod jakoukoli záminkou. Doporučuji věnovat úsilí volební kampani některé z politických stran.

poste.restante řekl(a)...
26. května 2010 v 8:37  

A není to spíš tak, madam Carcy, že jeden ročník žáků získá "neoprávněnou výhodu" oproti ostatním, kteří nebudou "generálkovat"?

Ale jinak je to úplně jedno.
Když jako stát stavíme dálnice bez posledních 10 km, rekonstruujeme budovy, které vzápětí privatizujeme, tak proč bychom za pár set milionů neudělali generálku něčeho, co většina politických reprezentací odmítá.
Ve školství je přece peněz dost.

Luděk Blaha řekl(a)...
26. května 2010 v 10:31  

Snažíte se podsunout negativní pohled na budovaný formát maturit pod jakoukoli záminkou.

Poslední dobou jsem, paní Carcy, nějaký lítostivý a každý takový zlý útok mne rozruší. Když jsem dřív dal někomu pětku, nemohl jsem v noci usnout. Teď ji propláču už při čtyřce.
Už jsem si skoro zvykl na to, že když upozorním na nějaký nesoulad, a mnohdy stačí vyslovit i jen pochybnost, bývám obviněn z nesouhlasu, odmítání a kverulantství.
Jak jste to myslel, soudruhu? Že je nesmysl vyrábět kvedlačku z pozinkovaného plechu. Vždyť vy nám tady zpochybňujete vedoucí úlohu dělnické třídy a jejího předvoje komunistííčeskoj páártii včetně generalisima!
Dobrá tedy. Tvořiči maturity státní v tomto bodě mažou medy. Nejde přece o to, aby si něco vyzkoušeli maturanti. Generálka maturit je především pro organizátory, kolik bude třeba Pandurů pro rozvoz a svoz, a pak pro učitele, aby případně na jaře nezírali jako výři na Shannon-Kotelníkův teorém.
Ale jinak, klobouk dolů, paní Carcy, prokoukla jste mne řádně. Odpověď samozřejmě znám.

Simona CARCY řekl(a)...
26. května 2010 v 10:42  

Milý poste, čtěte volební programy, nikoli bláboly na náměstích. Nikdo (žádná politická strana jako celek) maturitu neodmítá. To, že nějací psi štěkají, karavanu pramálo zajímá. Nečinila bych závěry z mediálně atraktivních ale věcně prázdných zviditelňovacích aktů politiků okresního formátu.
Pokud jde o neoprávněnou výhodu, pak je třeba to chápat tak, že každý maturant jednou maturuje poprvé v nějakém systému - současném či novém. Zatímco historická zkušenost se starým systémem je natolik známá, že pronikla i do filmů, nový systém nikdo nezažil a nemůže předat zkušenosti. A popravdě, větší hrůzu mám z kantorů než ze studentů. Tak proto ta generálka. Aby měli kantoři trochu zkušeností než to začne naostro.

Luděk Blaha řekl(a)...
26. května 2010 v 12:58  

nikoli bláboly na náměstích

Slyšel jsem, paní Carcy, poštěkávat pány Nečase a Paroubka ve veřejnoprávní televizi.
Jeden by místo státní maturity zavedl státní srovnávací zkoušky a druhý by státní maturity nejdřív odložil a pak zrušil.
Tak do psů jste se trefila. Teď ještě, kam karavana dojde, až si pejsci odhlasují, aby to břímě místo velblouda nesl zase chvíli osel.

Anonymní řekl(a)...
26. května 2010 v 13:31  

"A popravdě, větší hrůzu mám z kantorů než ze studentů."
Jako kantorka při pohledu do zrcadla máte na trochu hrůzy jistě nárok. Pokud neučíte, tak jistě také, protože nevíte, o čem vlastně píšete. Studentům je to skutečně šumák, protože to tak jako tak dostanou. Výjimky byly vždycky, tak se i v tomto ohledu nějaká snese.
Jsem ale velice rád, že i dneska je schopen tak horlivě ho¨řet pro budoucnost. Již to vypadalo, že za uplynulá desetiletí hoření musí ubýt paliva, ale ukázalo se, že něco jest zřemě věčné. Hořte tedy dál, ale neupalujte okolí!

poste.restante řekl(a)...
26. května 2010 v 13:56  

Carcy, Blaha:

Kolega Blaha už Vám, madam Carcy, odpověděl za mne. Zmiňovaná otázka byla položena lídrům, aspirujícím na post premiéra, takže bych ji nehodnotil jako pouhé blafnutí nádražního voříška.
Krom toho bych byl docela překvapen, kdyby některá strana odmítala MATURITU, jako takovou. ;-)
(Asi jste jen vynechala slovíčko 'státní'.)

Ale jsemť realista.
Než se vláda ustaví, program sesmolí, bude pomalu načase řešit rozpočet a pak spoustu "prioritnějších témat" nežli je státní maturita a školství obecně.

Koneckonců mám přímo před očima nedávnou zkušenost. Všichni už vědí, že systém tří přihlášek na střední školu je hovězina, která především poškodila žáky a nesmírně zkomplikovala život ředitelům středních škol. No a vidíte. Vesele fungujeme v duchu tohoto nesmyslu další rok. Se státní maturitou to jen těžko bude jinak. :-)

O důvodech generálky mne opravdu školit nemusíte. :-)
Kdo jiný nežli kantoři ví, že celá tahle legrace se vůbec neprovádí kvůli žákům.
Což ovšem nic nemění na mém názoru, že si jen prostě draze zaplatíme za zjištění toho, co dávno víme.

P.S.: Madam Carcy, zdáte se mi nějak nedůtklivá při každé zmínce o státních maturitách. Natolik, že jste se ani nepokusila rozpoznat ironii v mém či páně Blahově příspěvku. Neberte to tak vážně. Dětí je pořád méně, škol taky, učit nikdo nechce, ... Tak prostě za pár let dáme do zákona nárok na maturitu každému, kdo splní 12 let školní docházky a bude to. Vždyť ani teď už to není o moc jiné.

Anonymní řekl(a)...
26. května 2010 v 16:45  

Zatímco historická zkušenost se starým systémem je natolik známá, že pronikla i do filmů

Paní - slečno Carcy, už jste viděla film, ve kterém by maturita či cokoli jiného bylo vylíčeno tak, jak je to ve skutečnosti?

Anonymní řekl(a)...
26. května 2010 v 17:40  

poste.restante:
Jak systém tří přihlášek poškodil žáky?

poste.restante řekl(a)...
26. května 2010 v 19:41  

Jak systém tří přihlášek poškodil žáky?

Připadám si, jako bych vysvětloval abecedu, ale budiž:

Na systému tří přihlášek, vydělali žáci nadprůměrní. Ti dostali ze tří škol třikrát sdělení PŘIJAT.

Všichni ostatní museli ve stresu čekat na druhá, třetí ... šestá kola, která šílející ředitelé vypisovali, poté, co ti nejlepší žáci dospěli k rozhodnutí, kterou ze tří škol si vyberou.
Podotýkám, že své rozhodnutí, vyjádřené zápisovým lístkem mohli (oficiálně) jednou vzít zpět a způsobit další kolo chaosu.
Teprve poté mohl ředitel, v souladu s legislativou, oznámit prvním žákům "pod čarou", že jsou také přijati. Že se to běžně obcházelo, je smutným faktem.

Nemluvě o případech, kdy žák podal i devět přihlášek.

Ani o "de iure" nezákonných rozhodnutích o přijetí, které ředitelé v pudu sebezáchovy vydávali i těm, kdo oficiálně přijat býti nemohl.

(Jediný, kdo mohl být relativně v klidu byli ředitelé většiny gymnázií.)

Dcera mého známého čekala na definitivní oznámení o přijetí na školu, kterou si vybrala do poloviny srpna. Přitom byla známkově průměrná (1,72 nebo tak nějak).
Podobných případů byly tisíce.
Vy už si nevzpomínáte na chaos, články rozhořčených rodičů, anebo projekt Maják společnosti scio, který pro pražáky zaplatil magistrát, aby zmenšil zmatek?
Pak třeba zde: http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot-v-cesku/clanek.phtml?id=634921

A školy?
Protože rodičům logicky nemůže hrozit žádná sankce za nedodržení stanoveného postupu, reálně byly počty přijatých žáků jasné cca v polovině září.

Připravovat za těchto podmínek nový školní rok, uzavírat smlouvy s učiteli, když nevím, zda je budu reálně potřebovat, tak to je noční můrou každého normálního ředitele.

Nemluvě o "malichernosti" jako je poštovné. Všechna oznámení o přijetí/nepřijetí byla odesílána jako doporučené zásilky. Jen na poštovném zaplatila naše škola cca o 85 000,- Kč více nežlli v předchozích letech.

Já netvrdím, že jediná přihláška byla správné řešení, ale tenhle paskvil je mnohem horší.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.