Vlastimil Vajdák: Šampióni pro Afriku

pátek 12. února 2010 ·

Pro žáky naší školy jsem objednal DVD „Šampióni pro Afriku“. Napadlo mne, že bych tak mohl dětem lákavým způsobem přiblížit region Jižní Afriky a vést je k zamyšlení nad problémy v této oblasti. Se svými dojmy, které jsem získal během práce s tímto DVD, bych se chtěl podělit v následujících řádcích.


Po vložení DVD do mechaniky počítače se vám automaticky spustí internetový prohlížeč, s úvodní obrazovkou, která zároveň slouží jako hlavní menu celé aplikace. Design je uživatelsky velmi přívětivý, v menu se poměrně rychle zorientujete. DVD je plně lokalizováno do češtiny, nicméně uživatel má možnost vybrat si kromě češtiny také němčinu, angličtinu, italštinu, španělštinu a polštinu. Toho se také může využít při výuce cizích jazyků.

Pro žáky jsou na disku přichystány dvě hry. Pro věkovou kategorii 8-12 je zde hra s názvem „ Vítězové ulice“ a pro věkovou kategorii 13- 18 hra s názvem „ Dobrodružství v Kapském městě“ Obě dvě hry vtáhnou žáky do oblasti Kapského města v době těsně před konáním Mistrovství světa ve fotbale. Fotbalová atmosféra je ve hrách velmi dobře cítit a především mladší žáci se tak dají fotbalovým motivem na hru dobře nalákat. Hry na DVD však v žádném případě nejsou pouze jenom o fotbalu. Příběhy obou her kromě fotbalu přestavují každodenní strasti dětí žijících na ulici a sociální problémy v chudinských čtvrtích Kapského Města. Žáci tak mají možnost se formou počítačové hry seznámit s reáliemi JAR, problémy jejich vrstevníků.

Závěr obou her vede dle mého názoru k otázce: „Jak my můžeme ovlivnit problémy dětí ulice v JAR.“ Tento podnět lze pak dobře využít i v další výuce. Hru zvládnou hrát žáci bez větší asistence učitele. Odpovědi na otázky, které žáci občas ve hře dostanou lze najít i na DVD. Ti rychlejší si mohou zahrát i několik miniher.

Kromě her obsahuje DVD i spoustu dalšího užitečného materiálu, a to především pracovní listy a informace pro učitele. Proto můžete disk při výuce dobře využít i v případě že s žáky neplánujete hrát hru. Pracovní listy vedou žáky k vyhledávání informací na internetu a k tvoření vlastní představy a názoru na situaci v JAR. Žáci tak získávají podněty k přemýšlení o současném globalizovaném světě. Informace nutné k vyplnění pracovních listů mohou žáci nalézt buď přímo na DVD, nebo na internetu, což vhodně rozvíjí jejich informační gramotnost.

Šampióni pro Afriku je DVD, které žákům moderními způsoby komunikace představuje život dětí ulice v JAR, rozvíjí jejich počítačovou a informační gramotnost, a dává podněty k zamyšlení nad současným světem. Proto ho já osobně mohu jen doporučit.

Další informace naleznete na webu Šampióni pro Afriku.



3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
12. února 2010 v 17:12  

Jak může Česká škola publikovat takovéto články o ničem. Tento typ autorů připomíná ty učitele 50.let, kteřé vyzývali děti k rozbíjení malých vodních elektráren. Zapálený kantor / aktivní hlupák/.

Janek Wagner řekl(a)...
12. února 2010 v 17:32  

Napište lepší, prosím!

Ivana řekl(a)...
12. února 2010 v 20:14  

Česká škola je fórum pro české učitele, ať už chtějí sdělit cokoli týkajícího se výuky, školy a s ní spojených problémů. Aspoň tak to chápu já. Určitě se najde někdo, koho článek výše osloví. Lepší zapálený než lhostejný kantor.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.