ČTK: Zvláštní školy se brání, Romové tam prý nejsou neoprávněně

sobota 13. února 2010 ·

Zvláštní školy se brání kritice, romské děti tam prý nechodí neoprávněně. V dopise ministryni školství zástupci těchto škol z Plzeňského kraje uvedli, že některým dětem chybí z domova základní návyky a potřebují speciální péči. Školy tak reagují na kritiku neziskových organizací, podle jejichž průzkumů je mnoho Romů umisťováno do praktických, dříve zvláštních škol, automaticky. Tato zařízení jsou přitom primárně určena dětem s lehkým mentálním postižením, sociálně znevýhodněné děti sem nepatří.

4 komentářů:

Luděk Blaha řekl(a)...
13. února 2010 v 19:42  

Otázka zní:
Může se na střední školu přihlásit
1. žák praktické školy,
2. dítě s lehkým mentálním postižením,
3. jedinec, který se za Roma sám považuje, aniž by se k této příslušnosti za všech okolností hlásil, nebo je za Roma považován významnou částí svého okolí?

Anonymní řekl(a)...
14. února 2010 v 8:08  

To je otázka z testu pro státní maturitu?

Odpověď je správná, zvolíte-li 1, 2, ale i 3.

Takové testy by měl dělat pan ing. Zelený.

Anonymní řekl(a)...
14. února 2010 v 19:41  

Kdyby někdo hledal ten dopis a následnou diskuzi, tak je zde:
http://shockfly.cz/projekty/diskuse/forum/operace/vypis.php?prisp=1&id=28764
Je to trochu delší (cca 300 příspěvků především od ředitelů a zaměstnanců praktických škol), ale myslím, že to stojí za přečtení.

Luděk Blaha řekl(a)...
14. února 2010 v 21:51  

Odpověď je správná, zvolíte-li 1, 2, ale i 3.

Asi nemá cenu skrývat, že se v problematice praktických škol neorientuji zcela. Přesto, nebo spíše právě proto, mne zajímá, jestli je v naší společnosti ostuda býti žákem praktické školy nebo jestli žáci těchto škol jsou nějak omezováni ve svých šancích vyrovnat se žákům škol základních, reformních, tvořivých, alternativních a já nevím kterých ještě.
A také mne zajímá, jestli náboráři praktických škol (PPPP tj. přidružené pedagogicko psychologické poradny) odchytávají dětičky z nepraktických škol na cukrátka či slib garantovaného dvojnásobku IQ.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.