PRÁVO: Krize přivádí zpět do škol bývalé učitele, kteří odešli za lepším

neděle 10. ledna 2010 ·

 8. ledna 2010 vyšel v deníku Právo článek Petra Kotka o hromadném návratu bývalých učitelů do pedagogické praxe.

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
10. ledna 2010 v 23:05  

Díky likvidaci kanceláří technického rozvoje, technické přípravy výroby, výzkumu a vývoje v řadě průmyslových podniků, které se tak v lepším případě staly montovnami se zaškolenou obsluhou výrobních linek, v horším případě byly zlikvidovány zcela, přivádí mnoho odborníků do školství již bezmála 20 let. České školství se tak v oblasti výuky odborných předmětů dostalo na evropskou špičku.

Není pravda, jak tvrdí různí Jurčíkové, Votrubové a další, kteří mají odborářskou rétoriku jako koníčka, že ze školství kvůli nízkým platům odcházeli a odcházejí skvělí odborníci. Naopak skvělí odborníci z praxe neustále přicházejí a předávají své trpké zkušenosti budoucím generacím.

Drobným problémem je pouze to, že vlivem demografického vývoje nebude již možno v nejbližších letech považovat ani zaměstnání ve školství za stabilní a perspektivní.

Důležité pro zvýšení kvalifikovanosti pedagogických sborů i samotné kvality výuky bude to, zda se podaří panu náměstkovi Kitzbergerovi vypracovat správný postup a metodiku, podle které ředitelé škol rozpoznají, zda motivace těch, kteří se vracejí před žáky, je myšlena upřímně, či zda je z jejich strany pouze krátkodobě předstíraná.

V každém případě může být pan náměstek Kitzberger spokojen. Permanentní hrozba časově neomezené, ba ani hodinové manifestační stávky učitelů ani v nejmenším nehrozí a plamenné projevy a prohlášení pana Dobšíka leží hluboko na dně spodní zásuvky jeho pracovního stolu. :-)

Anonymní řekl(a)...
10. ledna 2010 v 23:10  

Na potřebu dalšího vzdělávání učitelů se podle ČTK rozhodla reagovat například skupina pedagogů Technické univerzity v Liberci. V rámci grantu podpořeného prostředky z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR připravili akreditované kurzy rozšiřující kvalifikaci učitelů základních a středních škol.

Pach rozkládajícího se masa obětí krize již láká supy a hyeny ze širokého okolí...

Anonymní řekl(a)...
11. ledna 2010 v 22:12  

Ty vo.., letos jdu do důchodu , týká se mě výhrůžka pana náměstka také - předstíral jsem 40 let !
Nyní vážně - proboha, co je tento článek za blábol ? To vyhodíte učitelku ( le ) s 20 letou praxí a nahradíte je hybridem, kterého žáci a studenti nezajímají ? Zřejmě již dříve řada z nich prokázala, že je školství nezajímá a nyní, když je vyšoupli, tak je jim školství na splácení hypoték dobré ?

Jenda řekl(a)...
13. ledna 2010 v 21:50  

Pokud je to krize, která přivádí odborníky do škol, je to tristní, ale statistice a panu náměstkovi to určitě nevadí. Mimochodem, rád bych viděl ty statistiky, které ukazují, že se do škol vracejí bývalí kantoři a že nejde o odborníky z praxe bez pedagogického vzdělání. My jsme na škole zaznamenali enormní nárůst žádostí o místa učitelů technických předmětů, ale ani jeden ze zájemců neměl vystudovanou pedagogiku v jakémkoli rozsahu a nikdy předtím neučil. Pokud někdo v článku nebo prohlášení tvrdí, že "do oboru se dokonce vracejí bývalí učitelé, které za časů konjunktury zlákala soukromá sféra", pak by to měl doložit čísly, pokud se tou větou nemyslí, že se v celém objemu zájemců o práci ve školství před tabulí najde i těch 10 % pedagogicky kvalifikovaných. Nikde jsem neviděl žádná čísla, jen líbivé a do kapsy nahrávající vyjádření na strnkách MŠMT. Podle mě totiž dobrý odborník z praxe ještě nemusí nutně znamenat dobrého učitele. A je úplně jedno, jestli je to přechodně nebo dlouhodobě (z prvního má strach MŠMT, já mám strach - ne kvůli sobě, ale kvůli těm děckám - z toho druhého, takže to vlastně až tak jedno není). Je jasné, že se na pedagogiku pohlíží jako na něco méněcenného - semiprofesi, něco, co se studovat nemusí, a přitom ten, který vyučuje bez ped. vzdělání může být dobrým učitelem, ale na to mám v globálu svůj názor. Podle mě - a to už jsem tu psal kdysi dávno - krize do škol přivedla největší zoufalce a celé panoptikum různých individuí, kteří do školy před tabuli prostě nepatří, bez ohledu na to, že je pro tuto funkci kvalifikuje stav udržení křídy a moči. To je má reflexe mého poznání současného stavu přímo v terénu. Ať se za to na mě, prosím, nikdo nezlobí.

Anonymní řekl(a)...
14. ledna 2010 v 21:42  

Podle mě - a to už jsem tu psal kdysi dávno - krize do škol přivedla největší zoufalce a celé panoptikum různých individuí, kteří do školy před tabuli prostě nepatří, bez ohledu na to, že je pro tuto funkci kvalifikuje stav udržení křídy a moči.

Tak to už ta krize musí trvat sakra dlouho, alespoň 20 let. :-) Ono to bude trochu jinak. Ti zoufalci a individua byli před vstupem do školství vcelku normální, rozumní lidé. Pouze měli tu smůlu, že se ocitli v nesprávný čas na nesprávném pracovním místě.

Zkrátka v každém panoptiku čas od času proběhne generální úklid, včetně těch školních.

Jenda řekl(a)...
15. ledna 2010 v 15:08  

kdysi dávno ... asi před půl rokem. Ne, ta individua se školou právě neměla nikdy nic společného. Možná jsme se úplně nepochopili.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.