Mediafax: Státní maturita je úřednicko-byrokratická schválnost, tvrdí Klaus

středa 2. září 2009 ·

Prezident Václav Klaus se domnívá, že státní maturita je pouze úřednicko-byrokratická schválnost a nesmyslný projekt úředníků ministerstva školství. Klaus to v úterý sdělil novinářům u příležitosti návštěvy základní školy Gutova v Praze.

Ze zprávy agentury Mediafax vybíráme:

"Nechci pronášet žádný silný soud, ale opakovaně upozorňuju na to, že státní maturity považuji za zbytečný výmysl úředníků ministerstva školství," uvedl Klaus s tím, že on by plně důvěřoval každému řediteli školy i učitelskému sboru, že maturitu zvládnou na své škole sami.

Prezident upozornil, že státní maturity vnímá jako úřednicko-byrokratickou schválnost. "Situace je značně rozpačitá. Nové maturity by měly být tento rok a úřednická mašinérie tlačí na toto téma a probíhají lobby uvnitř škol i ministerstva školství. Rozumní lidé ovšem chápou, že je to nesmysl," dodal prezident.

11 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
2. září 2009 v 18:52  

Zlatá slova

Truchlivý řekl(a)...
2. září 2009 v 21:25  

Ještě že my toho našeho pana inženýra profesora prezidenta klimatologa a odborníka na všechno na slovo vzatého máme! Co bychom si bez něj počali, bez jeho moudrosti, velikosti, státnického umu, studnice lidskosti! Je nám všem tak velikou inspirací... Nemám slov, která by jej vynesla do výšin, jichž si zaslouží.
Jen mi nějak nesedí tento výrok: "Rozumní lidé ovšem chápou, že je to nesmysl," dodal prezident. Své studenty učím, že přesně takto se argumentovat nesmí, tak jakto, že on, sluníčko naše jasné, car gosudar, udatný rytíž bojující proti molochu EU, se dopustil takového faux pas? Ach, lidičkové, co počít?????? Poraďte!!!!

Jenda řekl(a)...
2. září 2009 v 22:00  

Pane Truchlivý, naše třídní svého času říkávala, že co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Anonymní řekl(a)...
3. září 2009 v 8:33  

"Maturity jsou úřednicko-byrokratická schválnost" - já myslím, že pan prezident výstižně provedl kompresi pocitů a náhledů mnoha učitelů do pěti slov.

Simona CARCY řekl(a)...
3. září 2009 v 12:33  

Pan Klaus se zde, jako v mnoha jiných případech mýlí. Už to ani nepřekvapuje. Chce-li být tak široce rozkročen nad obory, snad jako poslední polyhistor Komenský a všetečně se vyjadřovat ke každé mediálně zajímavé věci od monetarismu a Keynese přes klimatologii dnes už i ke školství. Tak jakou to má váhu? Sušeného větru, soudruzi, tak nechte Klausovy plky zapadnout k těm předešlým a odpovězte si "qui bono?"

Anonymní řekl(a)...
3. září 2009 v 14:00  

Carcy, udělejte si v tom jasno. Líbí se Vám model státních maturit, resp. to, co je nám v tomto okamžiku předkládáno, nebo reagujete takto na všechno, co pochází od Klause?

Simona CARCY řekl(a)...
3. září 2009 v 14:28  

Anonymní 14:00, netušil jsem, jaký problém bude dělat porozumění psanému textu. Tedy ještě jednou a doopravdy - a) státní maturita je nutnost, b) model, jímž bude realizována, by se mi líbil, hlavně aby to už běželo, c) pokud vás zajímají mé vztahy k prezidentovi, nemám žádné apriorní vyhranění proti němu, jen nemám rád, když někdo hovoří ke všemu jako velikán a přitom mu o tu věc samu nejde. Kdysi jsme to už zažili: Lenin o tavbě oceli, Lenin o zemědělství, Lenin o sexu....
Stačí?

Anonymní řekl(a)...
3. září 2009 v 15:51  

Já Lenina nezažil. Možná ale nejsem sám, komu se tento model maturity hrubě nelíbí, a proto souhlasím s "Klausovy plky".

Zen řekl(a)...
5. září 2009 v 12:12  

Drahe CARCY, dejte si zahlavec nebo alespon 100x opiste "Nebudu uzivat cizi termity, protoze pak snadno dojde k fekalnimu fiakru!"

CUI BONO, pane kolego ...

krtek řekl(a)...
7. září 2009 v 10:21  

"Cui bono

Cui bono? (popř. qui bono?, ("qui" je předklasická forma "cui") je latinská fráze, znamenající v čí prospěch? nebo komu ku prospěchu? Občas je použita v kriminalistice či trestním právu, při soudních procesech, detektivkách apod.

Touto frází se tazatel ptá na motiv (většinou trestného nebo jiného činu), vycházeje ze zkušenosti, že úmyslné trestné činy jsou motivovány vlastním obohacením pachatele, získáním větší moci, vlivu, konkurenčních výhod a podobně.

Používáním této fráze právě v kriminálním vyšetřování se proslavil římský konzul Lucius Cassius Longinus Ravilla (kolem 125 př.n.l).

Fráze se používá i v politice, ať už upřímně (v takovém případě je ovšem skutečná úspěšnost nižší, protože na rozdíl od kriminálního činu není v politice snadné odhadnout dopad činu) nebo jako naznačení, že za politickým činem (např. zákonem) je kromě oficiálního důvodu i důvod jiný - například finanční zisk firmy nebo soukromé osoby."

krtek řekl(a)...
7. září 2009 v 10:22  

Já zapomněl dodat - toť wikipedie.cz, drazí přátelé, nejsa latiníkem, čerpám odtud.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.