Ohlasy v médiích na demonstraci proti státní maturitě

pondělí 22. června 2009 ·

Komentáře v médiích k páteční demonstraci sedmi tisíc studentů v Praze jsou rozporuplné. Objevilo i několik nesmyslných článků a pokusů o mediální manipulaci.



Vendula Křížová v článku Generálka maturit proběhla bez chyby, proč jdou studenti demonstrovat? cituje převážně názory Alfréda Dytrta, předsedy Asociace ředitelů gymnázií, který se účastnil setkání ministryně školství Miloslavy Kopicové se zástupci demonstrantů:

„Říkají ‚nevíme‘, ale spíše myslí, ‚nemáme představu, jak to bude probíhat‘,“ myslí si předseda Asociace ředitelů gymnázií Alfréd Dytrt. O obsahu zkoušek se podle něj mluví už deset let, učitelé měli šanci podílet se na okruzích otázek i připomínkovat maturitu v jednotlivých fázích jejího vývoje.

„Pokud někdo říká, že neví, co v maturitě bude a co učit, je to jakoby řidiči říkali, že nemají tušení, po které straně silnice se jezdí,“ dodává.


České noviny přinesly v článku Tisícovky studentů žádaly odklad státních maturit, možná uspějí především popis demonstrace:

Demonstranti se shromáždili v poledne na Palackého náměstí. Začátek provázela roztržka mezi studentským aktivistou Adamem Cyprichem a poslankyní Michaelou Šojdrovou (KDU-ČSL). Studenty chtěla vyzvat, aby dali státním maturitám šanci alespoň do říjnové generální zkoušky. Organizátoři ji ale nenechali promluvit. Prostor tak dostala pouze poslankyně Olga Zubová (DSZ), která studenty podpořila.

Průvod s transparenty, houkačkami a řehtačkami prošel přes Jiráskův most na Kampu. Studenti skandovali "Nechceme, nechceme!", ale také "Do toho, do toho!" a pískali na píšťalky. Cestou narazili na členy studentské buňky strany Občané.cz. Těchto příznivců maturit se sešlo ale jen pět a nedokázali několikatisícový dav zastavit.

Kopicová a exministr Liška po studentech stejně jako Šojdrová chtějí, aby dali jednotným maturitám šanci a počkali na říjnovou generálku. Studenti si ale myslí, že na případný odklad by bylo na podzim už pozdě. Jednotným maturitám vyčítají například to, že vysoké školy nemusejí jejich výsledky při přijímacích zkouškách zohledňovat.


Týden.cz v článku 7000 studentů protestovalo marně. Maturita bude popisuje vyjádření po schůzce demonstrantů s ministryní:

"Neuzavřeli jsme jednání s tím, že bychom já nebo studenti řekli chceme či nechceme státní maturity. Shodli jsme se na tom, že potřebujeme, aby maturitní vysvědčení mělo nějakou váhu," řekla po schůzce s organizátory protestu ministryně. Dodala, že maturity Česko potřebuje.

V Praze demonstrovalo 7000 studentů.Na klíčovém tématu dnešního dne, odkladu státních maturit, se školáci s ministryní nedohodli. "Na naše argumenty jsme ale odpovědi nedostali," řekli po schůzce zástupci studentů. Nejvíce jim vadí, že státní maturita nebude zatím vstupenkou na vysoké školy. Iniciátor petice proti státním maturitám také řekl, že až zhodnotí dnešní akci, rozhodne se, co dál.


Milan Přibil na webu Novinky.cz tradičně mlžil v článku Proti maturitám protestovalo v Praze 7000 studentů, netrefili na ministerstvo:

"Víte vy vůbec, že tohle není ministerstvo školství? Házíte na špatnou budovu," upozornil je megafonem policista, který stál před palácem. Po jeho napomenutí, aby se chovali jako "inteligentní lidé", se studenti otočili a vydali se zpět.

Počet demonstrujících policisté odhadli na sedm tisíc. Na transparentech měli studenti nápisy: 'Neměňte, co funguje', 'Stop státním maturitám' a na tom největším 'Nejsme pokusné krysy'. Situaci monitoroval vrtulník.

Do cíle na Václavském náměstí ale dorazila jen hrstka lidí, většina se v průběhu pochodu rozptýlila po okolí. Na Václavské náměstí přišlo jen několik stovek studentů, kteří křičeli: "Sparta".

Akce se pozdržela na Újezdě, kde zástupci studentů jednali s ministryní školství Miroslavou Kopicovou. Studenti na ni museli čekat, část z nich ale pokračovala dál a průvod se rozptýlil.


Zajímavý postřeh publikoval Ladislav Žák v poznámce Prosté odpovědi na prostoduché otázky…, kterým reagoval na Danielu Drtinovou v pořadu Události, komentáře v ČT:

Doporučuji pozornosti odpovědi organizátorů studentských protestů na poněkud prostoduché otázky, proč protestují proti státním maturitám a proč se neangažují politicky nebo při závažných společenských problémech.

Musím říci, že už mi scházela jen otázka, proč nejdou raději na brigádu, aby pomohli republice a kapitalismu v krizi. Odpověď první zní velice prostě v tom smyslu, že protestují, protože se jich to (státní maturity) týká. Odpověď druhá zní souhrnně, protože mají pocit, že jich to (politika a společenská témata) netýká. Následuje přídavek na téma, že nicméně nechápou, proč ti, kteří mají pocit, že se jich to týká, nevyjdou do ulic sami a namísto toho se vyptávají, proč to za ně neudělají studenti, kterým jinak dospělci říkají děti, zakazují jim souložit a přitom je chtějí cpát do kriminálů už pomalu v kolébce.

Myslím, že je to velmi jasný a zřetelný vzkaz. Jsme tady a chceme se o sebe postarat. Zařídit se tady sami. Je dobré tento vzkaz nejen nepřeslechnout, ale také ho správně vyhodnotit. A to nejen ve vztahu k mladým, ale především ve vztahu k sobě samým.


Nová politická strana Občané.cz se pokusila v souvislosti s demonstrací zviditelnit a zveřejnila manipulativní tiskovou zprávu OBČANÉ.CZ se postavili čelem sedmitisícové demonstraci:

„Nejsme proti demonstrujícím studentům – jsme sami studenti a ctíme svobodu projevu. Svým postojem dáváme jasně najevo, že zde žijí i lidé, kteří zavedení státních maturit podporují. OBČANÉ.CZ prosazují odvahu a odpovědnost. Naší dnešní demonstrací jsme dali jasně najevo, že tyto hodnoty nejen hlásáme, ale i jimi žijeme,“ dodal Pavel Javorský, organizátor protidemonstrace z řad studentů sdružených v politické straně OBČANÉ.CZ.

Studenti zatupující stranu OBČANÉ.CZ se následně setkali s ministryní školství PhDr. Miroslavou Kopicovou a vyjádřili jí svou podporu při zavádění celostátní maturity. Paní ministryně převzala z rukou vůdce studentů Pavla Kotrby deklaraci politické strany OBČANÉ.CZ, ve které se strana obrací proti oportunismu vládnoucích politiků.

„Přejeme sobě i všem ostatním občanům České republiky takové politiky, kterých bychom si mohli vážit, a ne jimi opovrhovat,“ uvedl na závěr setkání Pavel Kotrba.


Výběr dalších ohlasů:

I studenti z jihu Čech se připojili k protestům proti státním maturitám - Český rozhlas - Středoškoláci protestují za odložení státních maturit, protože podle nich nejsou dobře připravené. Průvod, který začal v poledne na Palackého náměstí, ...

Studenti protestovali proti státním maturitám, spletli si ministerstvo - iDNES.cz -
Úderem poledne se centrum Prahy zaplnilo pěti tisícovkami studentů. Demonstrovali za odložení státních maturit, které by měly začít příští rok. ...

Proti státním maturitám. Studenti vyrazili protestovat - Týden.cz - Historie se opakuje. Zhruba pět tisíc studentů vyrazilo do pražských ulic bojovat za odklad státních maturit. Už podruhé, poprvé jim to vyšlo v květnu 2007. ...

Studenti demonstrovali v Praze proti státním maturitám - Český rozhlas - ‎Středoškoláci dnes v Praze prosazovali demonstrací odložení státních maturit, protože podle nich nejsou dobře připravené. Průvod, který začal v poledne na ...

Studenti budou demonstrovat proti státním maturitám - České noviny - ‎Studenti budou dnes v Praze demonstrovat za odklad státních maturit. Nové zkoušky by měly začít v příštím roce, podle středoškoláků jsou ale ...

Kopicová tvrdí, že státní maturita je přichystaná, slíbila ale další informace - Mediafax.cz - Ministryně školství Miroslava Kopicová slíbila, že středoškoláci budou dostávat více informací o projektu státních maturit. ...

Studenti demonstrovali proti maturitám, po policii házeli rajčata - Tiscali.cz - Studenti, kteří v Praze demonstrují proti státním maturitám, házeli rajčaty směrem k Lichtenštejnskému paláci na Kampě. ...

Tisíce studentů v Praze pochodovaly proti maturitám, létala i rajčata - ČT24 - V centru metropole dnes demonstrovalo několik tisíc studentů, kteří následně vyrazili na pochod ulicemi, aby vyjádřili svůj nesouhlas se současnou ...


0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.