Vydán operační systém Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope

pátek 24. dubna 2009 ·


Ve čtvrtek 23. dubna 2009 byla vydána nová verze operačního systému Ubuntu pod označením Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope. Jedná se o linuxový operační systém, který je vhodný pro použití v domácnosti, ve škole a také ve firmě.

Největší přednosti Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope jsou:

- legální systém a legální software;
- české prostředí včetně kontroly překlepů;
- absence virů a dalších škodlivých programů;
- jednoduchá správa systému pomocí grafických nástrojů;
- velká nabídka softwaru k okamžitému použití (včetně kancelářských aplikací, webového prohlížeče, internetové telefonie, přehrávačů hudby a videa);
- skvělá podpora hardwaru – většina tiskáren, multifunkčních zařízení, webových kamer a dalších periférií funguje ihned po instalaci.

Další informace o systému můžete nalézt v článku Recenze: Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope (česky), v oficiálním českém oznámení nebo anglickém oznámení. Samotný operační systém můžete získat na stránkách

- www.ubuntu.cz/ziskejte/stahnout
- www.ubuntu.com/getubuntu

O Liberixu

Liberix je obecně prospěšná společnost založená za účelem propagace svobodného a otevřeného softwaru. Spolupracuje se vzdělávacími institucemi, neziskovými organizacemi i komerčním sektorem. Věnuje se osvětě, vzdělávání a organizaci propagačních akcí. Společnost sídlí v Olomouci, více informací naleznete na adrese www.liberix.cz.

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
24. dubna 2009 v 12:20  

Pracují v tomto OS programy určené pro Windows, například Solidworks, Corel, Pohotopaint… ?

portál pro základní a střední školy řekl(a)...
25. dubna 2009 v 8:44  

S pomocí WineHQ je ověřen běh starších verzi CorelDRAW! 9 a 11 a Photo-Paint 9. Za Solidworks by se snad našla náhrada, což platí ostatně i pro aplikace Corel. Výuka ve školách snad nestojí na konkrétním software, pro většinu ZŠ a SŠ uvedené aplikace potřeba nejsou.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.