Radek Sárközi: Standard učitele a Pedagogická komora

čtvrtek 23. dubna 2009 ·

Diskuze o standardu učitele ukázala, že ministerstvu školství chybí významný partner, se kterým by muselo tento svůj záměr konzultovat. Mám na mysli profesní sdružení reprezentující všechny učitele ZŠ a SŠ, tedy Pedagogickou komoru. Založme ji! Čím dříve, tím lépe…

Zatím vznikla jednoduchá internetová stránka, jejímž prostřednictvím se mohou dát učitelé dohromady: http://eucebnice.cz/pedagogicka.komora/

Tento web slouží jako komunikační prostor pro učitele, kterým záleží na profesní cti a chtějí, aby vzrostla prestiž jejich povolání. Cílem je založit Pedagogickou komoru a prosadit speciální zákon, který stanoví práva a povinnosti této organizace i podmínky členství.

Vlastní komoru mají například lékaři či architekti, soudci, advokáti i daňoví poradci. Bývá zvykem, že profese, které vyžadují vysokoškolské vzdělání, mají vlastní profesní komoru. Pedagogové ji zatím bohužel nemají… Měli bychom udělat vše pro to, aby se to co nejdříve změnilo!

Pokud se chcete na vzniku Pedagogické komory aktivně podílet a prosadit ji, napište na e-mail: pedagogicka.komora (at) volny.cz

Hledají se aktivní pedagogové, kteří budou zprostředkovávat informace mezi školami (učiteli). Ideální by bylo, kdyby na každé škole působil jeden učitel, který bude informovat své kolegy, jak daleko jsou přípravné práce na komoře, a také bude získávat nové členy komory.

Čím více učitelů se k této myšlence přidá, tím dříve vznikne Pedagogická komora!

Pokud si myslíte, že samosprávná organizace učitelů má svůj smysl, nenechávejte si to pro sebe…

K myšlence vzniku Pedagogické komory se hlásí:

· Abeceda, občanské sdružení: http://www.eucebnice.cz (20.4.2009)

Hlavní cíle:

· Uzákonění Pedagogické komory jako samosprávné profesní organizace učitelů ZŠ a SŠ

· Navýšení rozpočtu školství na 6% HDP

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
23. dubna 2009 v 8:50  

Úžasná myšlenka... Kvalitní učitel raději učí než ztrácí čas schůzováním...

Anonymní řekl(a)...
23. dubna 2009 v 11:37  

Já si to také myslel. Ještě před pár lety. A psal, diskutoval, propagoval. Realita je, že zájem učitelů je nula. Čistá nula. Ať vás to zjištění moc nebolí.
Tomáš H.

Tomáš Jurčík řekl(a)...
23. dubna 2009 v 18:06  

Smysl pedagogické komory spočívá mimo jiné v aktivizaci učitelů v jejich snahách o zvýšení prestiže učitelského povolání v očích široké veřejnosti, nikoli jen těch, jejichž děti právě studují.
Pedagogická komora by měla dbát na to, aby pokud možno všichni učitelé měli nejen požadovanou kvalifikaci, ale byli i schopnými pedagogy. Bez toho veškeré úřednické akce pro zvýšení kvality absolventů našich škol budou jen dalším mrháním prostředků na školství vynakládaných.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.