Průzkum: Dětské programovací jazyky - Ano či Ne ve výuce informatiky

středa 22. dubna 2009 ·

Problematika výuky programování na základních a středních školách se opakovaně diskutuje na nejrůznějších fórech a zjevně zůstává aktuální. Na toto téma jsou zadávány i diplomové práce pro diplomanty studijních programů "učitelství informatiky". Jedním z nich je také Aleš Kozák, diplomant na Fakultě přírodovědně-humanitní a pedagogické TU v Liberci, který řeší zadání "Využití dětských programovacích jazyků ve výuce informatiky na základní a střední škole".

V rámci diplomové práce mimo jiné aktualizuje data o stavu výuky programování na školách v ČR formou dotazníku, který je uveden na adrese http://www.fp.tul.cz/ict/dotaznik.php.

Rádi bychom zde požádali o spolupráci vás, čtenáře serveru Česká škola, kteří učí informatiku či analogické předměty na základních nebo středních školách. Věnujte prosím několik minut vyplnění dotazníku na uvedené adrese. Výsledky průzkumu budou samozřejmě publikovány.

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
24. dubna 2009 v 1:01  

Učím na všeobecném gymnáziu. Několikrát jsem během 5 let zkoušel nějakým způsobem vpravit do výuky programování. Zkoušeli jsme seminář programu Delphi. Na konci ze přihlášených deseti zbyli tři. Potom jsme zkoušeli individuální výuku pro zájemce o konkrétní PJ. Celkově vzato, studenti mají uplně opačný zájem. Oni chtějí programy používat a učit se je. Ačkoliv jsme všeobecná škola, učíme i SolidWorks, MacromediaFlash, Poser, a spoustu dalšíh hodně pokročilých programů. Já nevím, kdysi před dvaceti lety jsme začínali děti učit Basic na IQ 151. Mělo to svoji dobu, svoji atmosféru, to první zjevené a po deseti sekundách zmizelé AHOJ na monitoru. Dnes je opravdu sporné, co vlastně učit, ale do základních RVP bych to prostě necpal. Všech 15 děti ve skupině učit jeden programovací jazyk mě osobně připadá hodně špatně proveditelné, Ale možná mě hodně jiných ušlape argumenty zcela opačnými.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.