MŠMT: ACES (Akademie středoevropských škol) - výsledky druhého ročníku programu

úterý 7. dubna 2009 ·

Projekt, na kterém se podílel tým žáků ze Základní školy Bernarda Bolzana o.p.s. v Táboře pod vedením Mgr. Zory Uhlířové, získal ocenění v programu ACES.

Ve dnech 25. – 28. března 2009 proběhla v Budapešti závěrečná konference druhého ročníku programu ACES (Akademie středoevropských škol).

V konkurenci 32 mezinárodních projektů získal cenu publika projekt „Central European Youngsters for the Old Traditions of Europe“, na jehož realizaci se podílela skupina žáků Základní školy Bernarda Bolzana o.p.s. v Táboře pod vedením Mgr. Zory Uhlířové. Dalšími účastníky projektu byly školy: Körösi Csoma Sándor Általános Iskola és Gimnázium v Budapešti (Maďarsko) a Osnovna škola Matije Gupca v Gornja Stubica (Chorvatsko).

Žáci všech tří škol se zaměřili na oslavy svátků a rodinných událostí. Různými způsoby zkoumali, jak se Vánoce, Velikonoce, masopust, narozeniny, svátek sv. Mikuláše a další svátky slaví v Čechách, Maďarsku a v Chorvatsku. Během výměnných pobytů vyzkoušeli mnoho aktivit – přípravu národních jídel, hraní divadla, setí obilí, vyrábění masopustních masek a ozdob, slavnostního zdobení stolu, dotazování se v rodinách.

Na závěr žáci a učitelé vytvořili kuchařku s recepty tradičních jídel ve čtyřech jazycích (angličtině, češtině, chorvatštině a maďarštině), svátky a události zapsali do originálního kalendáře, fotografie, videa a prezentace shrnuli na CD. Také vytvořili webové stránky pro každého, kdo je do projektu zapojen nebo se o něj zajímá: http://sites.google.com/site/centraleuropeanyoungsters.

Projekt byl pro učitele i žáky skvělou příležitostí ke zdokonalení znalosti anglického jazyka, získání nových přátel a zkušeností. Hlavním přínosem projektu je ale poznání, že tradiční svátky mají ve všech zemích podobné kořeny a pokud se národní zvyky a tradice liší, může nás jejich poznání obohatit. Zmíněné školy mají v plánu svou spolupráci dále rozvíjet a svátky slavit společně, protože oslavy nás nerozdělují, ale sbližují.

Bližší podrobnosti o programu ACES jsou k dispozici na www.aces.or.at.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.