Jan Wagner: Obrana standardu

čtvrtek 26. března 2009 ·

Reakce na zveřejněný návrh Standardu kvality profese učitele možná tvůrce překvapily. Diskuse ale probíhá a během prvního týdne vyplnila dotazník k návrhu standardu zhruba stovka diskutujících, v tomto týdnu přibylo dalších pět desítek. Pozitivně musíme hodnotit, že diskuse je veřejná a že i o jednotlivých názorech respondentů je možné diskutovat.

Jako vystudovaný technik tvorbu standardu podporuji, ale na rozdíl od týmu tvůrců diskutovaného návrhu Standardu kvality profese učitele, bych nejprve seznámil pedagogickou veřejnost se standardy v okolních zemích a v zemích, kde je kvalita školství nejvyšší, samozřejmě s analýzou, jak se k tomuto stavu dostali.

Na tuto moji zásadní výtku reagoval v diskusi na standarducitele.rvp.cz v neděli večer Mgr. Vladimír Srb, manažer pracovní skupiny pro tvorbu standardu:

Pracovní skupina pro tvorbu Standardu provedla analýzy vybraných zahraničních standardů a Váš požadavek je zcela oprávněný. Připravujeme uveřejnění těchto analýz i další akce, které našim učitelům umožní čerpat ze zahraničích zkušeností (například rozhovory se zahraničními konzultanty, kteří se podíleli na tvorbě standardů).

Pokud jsou analýzy k dispozici, očekávám, že nebudeme čekat na jejich zveřejnění už více než několik hodin. Pokud ale tyto materiály tým dnes nebo zítra nezveřejní, není možné, podle mne, od něj už nic racionálního očekávat a bude nutné prosadit všemi prostředky jeho okamžité rozpuštění.

Pokud nechcete na slíbené analýzy čekat, podívejte se na několik standardů ze tří amerických států:

Arizona (PDF, online překlad v Google Translate)
Colorado (PDF, online překlad) Kentucky (DOC, online překlad)

K diskusi předložený návrh Standardu kvality profese učitele má rozsah jen něco málo přes tři normostrany, oproti mnou prostudovaným zahraničním je poloviční až třetinový. Ještě jednou si ho pročtěte a pokud vám vybyde čas, zkuste vyplnit následující formulář.


0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.