ÚIV: Výsledky z šetření MIKR 2008

úterý 3. února 2009 ·

Ústav pro informace ve vzdělávání realizoval v roce 2008 projekt Monitoring implementace kurikulární reformy, který si dal za cíl zmapovat proběhlé změny související s reformou na českých základních školách. Šetření se celkem zúčastnilo 199 škol. Z každé školy byli do projektu zapojeni ředitel školy a dále optimálně 10 učitelů druhého stupně a 10 žáků 7. ročníků, kteří měli za úkol vyplnit krátký internetový dotazník.

Výzkum ukázal, že jak ředitelé, tak i učitelé a žáci hodnotili reformu převážně kladně, ač ředitelé vykázali v tomto ohledu o poznání lepší hodnocení než učitelé. I mnozí ředitelé si však uchovávali do jisté míry skepsi o tom, nakolik změny zaznamenali samotní žáci. Jejich celkové pozitivní hodnocení reformy se tedy mohlo více týkat činností spojených s jejich kompetencí než s dosavadní realizací reformy při výuce, tj. v přímém styku se žáky. Ředitelé dále hojně nabízeli učitelům vzdělávání k realizaci reformy a ti se jej ve velké míře účastnili.  Z jejich hodnocení však vyplývá, že takové vzdělávání mělo své limity. Při realizaci reformy pak výzkum odhalil ve větší míře dlouhodobější formy plánování s ponecháním prostoru pro individuální tvorbu a působení každého pedagoga. Co se oblastí problémů při realizaci reformy týče, pak ředitelé i učitelé shodně uváděli jako nejvýznamnější finanční, materiální a časové problémy. To odpovídalo vykázané malé podpoře zřizovatelů. O jednotlivých zaváděných změnách lze celkově říci, že lépe byly hodnoceny koncepční změny a ty, které se týkaly obsahu učiva, než samotné uplatňování nových strategií na cílové skupině, tedy ve  styku se žáky či s jejich rodiči. Změny na této úrovni však pravděpodobně budou vyžadovat více času a zkušeností.

Závěrečná zpráva o výsledcích šetření se skládá z několika částí:



ÚIV

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.