Ivona Dömischová: Evropský den jazyků v multikulturním prostředí na základní škole v Innsbrucku

pondělí 22. prosince 2008 ·

V roce 2007 došlo   rakouském školském systému ke změnám v podobě změny statusu některých vzdělávacích institucí. Nově vzniklé vysoké školy pedagogické (Pädagogiche Hochschulen) se transformovaly z dříve existujících pedagogických akademií (Pädagogische Akademie). Jednu z nich jsem měla možnost osobně navštívit, a to Pädagogische Hochschule v hlavním městě Tyrolska Innsbrucku.

Její součástí je základní škola (Praxisvolksschule), která je centrem praxí studentů, budoucích pedagogů, podílí se na grantové činnosti, výzkumných záměrech i praktických projektech vysoké školy. Pokud bych měla použít přirovnání s Českou republikou, přirovnala bych ji k fakultní základní škole, ovšem s tím rozdílem, že v Rakousku je fakultní základní školou vždy jen jedna škola, čili spolupráce není tak rozptýlena mezi více škol najednou, jako je tomu u nás, a z mého subjektivného hlediska se mi jeví vzájemná kooperace daleko intenzivnější.

Během mého rozhovoru s paní ředitelkou Mag. Caroline Abfalter jsem se dozvěděla, že je o studium na této škole velký zájem a to zejména proto, že velmi úzce spolupracuje s vysokou školou, akcentuje nové metody a trendy ve vzdělávání a přímo se podílí na praktické přípravě nové generace pedagogů. Bohužel právě z kapacitních důvodů však není možné všem žádostem o přijetí vyhovět.

Velmi významným specifikem této školy je multikulturní složení jejich žáků. Navštěvují ji děti rozdílných národností, etnických a národnostních skupin, děti přistěhovalců. Jejich mateřskými jazyky jsou italština, turečtina, srbština, čínština, arabština aj.

I proto je zde výuka jazyků velmi podporována. Škola realizuje výuku německého jazyk jako cizího jazyka pro děti migrantů, v jedné ze tříd probíhá bilingvní výuka anglického jazyka, který již není podle slov paní ředitelky brán jako cizí jazyk a je samozřejmou součástí výchovně vzdělávacích předmětů. Mezi další vyučované jazyky patří převážně italština a francouzština.

Vzhledem k vysoké podpoře a propagaci výuky cizích jazyků se tato škola již od roku 2001 zapojuje do oslav Evropského dne jazyků. Ten se z iniciativy Rady Evropy každoročně slaví 26. září s cílem připomenout důležitost jazykového vzdělávání a komunikace mezi jednotlivými národy. Není však nijak centrálně organizován a datum oslav je tedy možno stanovit i na jiný den. Na základní škole Praxisvolksschule bylo tento rok datum oslav stanoveno na 13. 11. 2008.

Na praktické realizaci oslav se vždy podílejí i studenti vysoké školy, kteří spolu se žáky již předem připravují spoustu aktivit s interkulturním podtextem, které mají děti motivovat a zvyšovat jejich zájem o cizí jazyky.

Ve společně vytvořených workshopech se zpívá, tancuje, vytváří se například mezinárodní jídelní lístky, vytváří se projekty atd.

V takovém prostředí, kde spolu vyrůstají děti mnoha národností a každoroční oslava jejich společného soužití v podobě oslav Evropského dne jazyků přináší s sebou obrovskou investici do budoucího vnímání jiných kultur a zejména do tolerance vůči jiným kulturám a zvyklostem jiných kultur. 

Praxisvolksschule Innsbruck 



Ivona Dömischová

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.