Josef Duhajský: Ach, ty internetové odkazy!

středa 7. listopadu 2007 ·

Když jsem se před třemi lety začal podílet na sepsání metodické příručky pro základní školy „Využití internetu ve výuce – Fyzika“, domníval jsem se, že největší její slabinou bude s přibývajícím časem nefunkčnost jejích internetových odkazů. Zkusil jsem tedy udělat letmý test, jak ony odkazy fungují dnes.

V příručce, jejíž internetovou verzi najdete na adrese http://internet.ceskaskola.cz/knihy.asp, jsem se zaměřil po pouze na klíčové odkazy v druhé kapitole Tipy do výuky krok za krokem. Výsledek postupného prověření 36 internetových tipů do vyučovacích hodin fyziky mě docela překvapil.

Hlavní internetové odkazy k jednotlivých tipům do výuky jsou stále funkční až na následující případy:

Vzhledem k tomu, že dva ze tří nefunkčních odkazů z 36 možných pocházejí z jednoho zdroje, a to ze stránek ČEZu, přijde mi úspěšnost fungujících odkazů až překvapující.

Pokud jde o stránky ČEZu, nevím, proč mají jejich tvůrci neustále potřebu tyto stránky předělávat tak, abyste museli po nějaké době pátrat, kam se přesunul obsah, který jste do té doby úspěšně využívali. To se třeba týká i tipů Zajímavá fyzika, které jsem vám na České škole předkládal před dvěma lety. Dnes je najdete na http://www.cez.cz/cs/vzdelavani/multimedia/5.html. V současnosti doporučuji učitelům fyziky na stránkách ČEZu k nahlédnutí odkaz Vzdělávání. Určitě by se vám tam mohlo něco hodit. Jen doufám, že ho teď delší čas najdeme na uvedeném místě (http://www.cez.cz/cs/vzdelavani.html) .

Ale abych fungování odkazů nepřechválil; pokud jste někdy vytvářeli nějaký internetový odkazník, jistě víte, jak to chodí. Navíc jsem zatím neměl čas a sílu prověřit příbuzné odkazy k jednotlivým tipům do výuky ani všechny další odkazy v ostatních kapitolách této příručky, ale raději s tím počkám, abych mohl tento text zakončit alespoň trochu optimisticky. Myslel jsem, že s funkčností odkazů u tipů do výuky to bude po třech letech mnohem horší. A i když bych dnes možná některé tipy volil jinak, stále doufám, že nám tato „brožurka“ v hodinách fyziky ještě pár let poslouží.



Josef Duhajský

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.