Ondřej Poduška: Společný svět – příručka globálního rozvojového vzdělávání

čtvrtek 20. ledna 2005 ·

V říjnu 2004 vydala společnost Člověk v tísni v rámci projektu Varianty – Globální rozvojové vzdělávání publikaci Společný svět. Příručka nabízí učitelům systematické zpracování témat týkajících se občanství v současném světě a soubor připravených scénářů lekcí k jejich vyučování. Texty a návody lekcí v příručce jsou koncipovány tak, aby pedagogům umožnily zabývat se ve výuce tématy, která jsou v současnosti aktuální pro každého jedince na této planetě. Jedná se především o témata týkající se globalizace současného světa, narůstajícího počtu lidí žijících v chudobě, lidských práv, životního prostředí, ozbrojených konfliktů, různých forem diskriminace nebo vztahů rozvinutých a rozvojových zemí.

Vzdělávacím konceptem, ze kterého příručka vychází, je globální rozvojové vzdělávání (GRV). Jeho smyslem je připravit studenty na život v současném komplexním, propojeném a rychle se měnícím světě. Cílem globálního rozvojového vzdělávání je rozvíjet u studentů kompetence, které jim umožňují stát se informovanými a aktivními občany, přijímajícími odpovědnost za sebe, za své jednání i za široké okolí. GRV přispívá k uvědomování si současných naléhavých problémů a jejich souvislostí a pomáhá nacházet jejich řešení. Součástí GRV je rovněž podpora postojů odpovědnosti za sebe i za svět, aktivního občanského přístupu a solidarity s lidmi, kteří se nacházejí v tíživé situaci.

Vzhledem k cílům výuky GRV jsou za klíčové považovány aktivizační metody práce, které podporují samostatný úsudek a jednání. Studenti si díky aktivnímu zapojení do výuky uvědomují na základě vlastních zkušeností problémy společnosti, ve které žijí. Dané metody zároveň vedou k získávání praktických dovedností, které jim umožňují orientovat se v současném světě, případně se stát aktéry změn. Podpora principů odpovědnosti, tolerance a solidarity ve školním životě a zapojování studentů do řešení problémů ve třídě, škole, obci je vhodným nástrojem, jak dosahovat cílů konceptu GRV. Ve výuce je využíváno metod skupinové a kooperativní práce, hraní rolí, simulace, diskuse. Metody GRV čerpají kromě tradiční pedagogiky také ze zkušeností převzatých z moderních pedagogických přístupů, např. z osobnostně sociální výchovy, kritického myšlení, projektového vyučování, zážitkové pedagogiky atd.

Projekt Globální rozvojové vzdělávání, který ve společnosti Člověk v tísni funguje od září 2003, si za svůj cíl klade podporu prosazování tohoto výukového modelu zejména v prostředí českých středních škol. Toho se snaží dosáhnout především vydáváním vzdělávacích materiálů a poskytováním informačního zázemí pedagogům. V rámci své činnosti tak projekt kromě vydání zmiňované příručky pořádá kurzy pro středoškolské pedagogy a vysokoškolské studenty pedagogiky, provozuje informační webové stránky www.varianty.cz/grv a v souvislosti s reformou českého školství vypracovává teoretické zasazení konceptu GRV do rámcových vzdělávacích programů.

Příručka Společný svět je rozčleněná na kapitoly podle jednotlivých základních témat GRV. Kapitoly jsou rozdělené do několika větších celků – Úvod do problematiky rozvoje, Globální problémy, Rozvojová spolupráce. Kromě těchto konkrétních tematických kapitol obsahuje příručka také teoretické úvody do globálního rozvojového vzdělávání a projektového vyučování. Kapitoly jsou doplněny konkrétními návrhy lekcí, které představují možné způsoby, jak jednotlivá témata probírat se studenty. Výběrem témat a celkovým zpracováním konceptu globálního rozvojového vzdělávání lze příručku v českém prostředí označit za inovační a přelomovou. Zpracovává totiž témata „světová“ a zasazuje je do „domácího“ kontextu tak, aby bylo možné je co nejlépe zprostředkovat studentům.

Bližší informace o příručce lze najít na výše uvedených internetových stránkách www.varianty.cz/grv, kde lze nejen nahlédnout do konkrétního obsahu jednotlivých kapitol, ale seznámit se i s některými ze scénářů lekcí. Příručku lze objednat za 170 Kč (+ poštovné a balné) na dobírku či na fakturu na e-mailové adrese grv@clovekvtisni.cz.


Autor je pracovníkem společnosti Člověk v tísni. Publikací tohoto článku Česká škola podporuje projekt Varianty – Globální rozvojové vzdělávání.



Ondřej Poduška

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.