Josef Duhajský: Podívejte se prostřednictvím internetu na jaderný reaktor

středa 31. března 2004 ·

Temelín zná každý. Možná ale nevíte, že i v Praze se nachází jaderný reaktor. Není moc velký, taky je podle svého malého výkonu (1kW, krátkodobě až 5kW) a názvu VR-1 přezdívaný „Vrabec“. Poprvé byl spuštěn 3. prosince 1990 v areálu Matematicko-fyzikální fakulty UK v Troji. A od začátku tohoto roku se na něj můžeme podívat i prostřednictvím internetu.

„Vrabce“ hledejte na webové adrese http://vr1.fjfi.cvut.cz. Na úvodní stránce jsou následující odkazy: základní informace, on-line provoz, historie provozu, experimenty, kontakt a literatura.

Asi nejpřitažlivější na „podívání“ je odkaz on-line provoz. Můžete se zde podívat na hlavní monitor operátora a živě můžete sledovat i data přenášená z řídicího pultu reaktoru. Zobrazovány jsou také informace důležité pro bezpečný provoz reaktoru. Tři web kamery vám umožňují nahlédnout přímo do reaktorové haly. První kamera nabízí pohled na halu reaktoru, druhá zachycuje dění ve velínu reaktoru a třetí snímá dolní podlaží reaktoru.

Web kamery a on-line informace z řídicího pultu nejsou k dispozici, pokud není reaktor v provozu, ale i v tomto případě se po těchto stránkách porozhlédněte. Určitě stojí za to, přečíst si základní informace, odkaz historie vás seznámí s historií provozu reaktoru v minulosti a nabídne vám ukázky experimentů. Po spuštění vybrané ukázky provoz simulovaně probíhá přesně tak, jak probíhal v den měření. Odkaz experimenty vám nabídne popisy nejdůležitějších a nejčastěji používaných experimentálních úloh, které je možno na reaktoru provádět. Jsou tu stručné popisy experimentů, metodiky ve formátu pdf a výsledky měření pro příslušné experimenty na reaktoru. Odkazy kontaktliteratura není třeba komentovat.

Pokud byste se chtěli na „Vrabce“ podívat ve skutečnosti, využijte kontaktu uvedeného na těchto stránkách, domluvte si exkurzi a můžete vyrazit do pražské Troje. Mimochodem nedaleko od areálu MFF UK je zoologická zahrada, v níž katedra jaderných reaktorů FJFI již několik let sponzoruje chov lenochodů dvouprstých…



Josef Duhajský

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.