Zdeněk Ogrodník: Evidence žáků v počítači

středa 3. dubna 2002 ·

Program společnosti dmSoftware s jasným názvem Evidence je určen pro správu dat o žácích. Začátkem roku spatřila světlo světa jeho pátá verze, a tak po několikaměsíčním testování vám přinášíme náš kritický pohled. A pokud ještě žádný podobný program nevlastníte, snad vám pomůžeme při výběru.

Program společnosti dmSoftware s jasným názvem Evidence je určen pro správu dat o žácích. Začátkem roku spatřila světlo světa pátá verze, a tak po několikaměsíčním testování vám přinášíme náš kritický pohled. A pokud ještě žádný podobný program nevlastníte, snad vám pomůžeme při výběru.


Elektronické vedení školní agendy by se dalo rozdělit do dvou základních skupin. Na ucelené softwarové balíky – tzv. vše v jednom, které jsou obvykle postaveny na databázovém principu. Typickými představiteli jsou známí Bakaláři nebo SAS. Jejich společným jmenovatelem je komplexnost, síťový přístup a ne příliš jednoduché ovládání. Odtud pak pramení dostatek školících a výukových seminářů, kterak s tak rozsáhlým balíkem pracovat. Krutou daní širokého záběru je ovšem kvalitativní nevyváženost jednotlivých modulů.

A zde stojí potenciální uživatel před těžkou volbou. Mít vše v jednom, stoprocentně datově provázané, ale mnohdy až v propastně rozdílné kvalitě, nebo zvolit variantu osamělých střelců? V tom případě si může vybrat skutečně kvalitní nástroje pro tisk vysvědčení, tvorbu rozvrhu či evidence studentstva. Bohužel již bez databázové základny a obvykle i síťové podpory a všudypřítomných seminářů.


Osamělý střelec

A právě do druhé skupiny samostatných (i když ne tak docela), ale bezesporu kvalitních nástrojů školní správy patří Evidence od dm Software. Jde o účelný prográmek s jednoduchým ovládáním, které zvládne i začátečník. Nechybí mu všechny potřebné funkce a nástroje ani vkusné grafické provedení. Je dodáván na jediné instalační disketě, což bezesporu potěší uživatele starších počítačů bez CD mechanik. 


Program rozlišuje dvě základní zobrazení. Karty, kdy každá přísluší jednomu žákovi (podobnost se skutečnými katalogovými listy) a seznam, kde jsou zobrazeni vybraní žáci včetně žádaných příslušných údajů. Zamyslíme-li se nad praktickými potřebami práce se seznamy žáků, pak jde o jednoduchý výběr dle konkrétních kritérií, uložení a pozdější otevření dříve vytvořeného seznamu, snadné přidání či smazání žáka a přijatelný výstup. Obvykle ve formě upravitelného tisku nebo exportu např. do Excelu či 602Tab.


Výběr, kritéria a vzhled seznamu

Intuitivní a graficky vydařený je výběr žáků dle tříd, případně celého ročníku. Stačí příslušnou třídu vykliknout na tabulce. Mezi další použitelná kritéria selekce patří datum narození v syntaxi od, do, mezi a přesně. Zvláště výhodné pro „vytažení“ žáků na preventivní očkování. Jaksi samozřejmým je výběr dle pohlaví, bydliště, zdravotní pojišťovny, volitelných předmětů, cizích jazyků, navštěvování školní družiny či jídelny. Zobrazované položky, jejich pořadí a šířku sloupců v seznamu si volí uživatel dle svých individuálních potřeb (viz obrázek).

Uložení vytvořeného seznamu probíhá v rámci programu. Před uložením ho pojmenujete (např. volejbal – pokročilí) a tím je celá operace provedena. Při opětovném otevření stačí vybrat ze všech uložených seznamů. Export a import podporuje program do Excelu, do souboru *.txt a na disketu, což je využitelné v případě přenosu dat mezi domácím a školním počítačem.

Z minulých verzí si s sebou přináší program grafický nešvar. Nemožnost maximalizace pracovního okna při práci v rozlišení vyšším než VGA 640x480. Taky poněkud nešťastnou se mi jeví nezvyklá varianta překrytí některých funkčních tlačítek, které se nevešly na hlavní plochu. Nicméně ani tímto programem nezůstávají jeho tvůrci nic dlužní firemním zvyklostem. Program je stejně nenáročný jako jeho služebně starší kolega Vysvědčení (viz recenzi Vysvědčení z počítače). Ostatně s programem Vysvědčení sdílí společná data. Takže pokud ho používáte, máte velkou část počáteční námahy ušetřenu. Ano, na rozdíl od svého bratříčka mu lze lecos vytknout, ale rozhodně nejde o závažné funkční nedostatky, jako tomu bylo u jeho starších verzí. A nechcete-li kupovat zajíce v pytli, stáhněte si demoverzi (625kB).

Cena: 2 000 Kč vč. DPH (multilicence)
Podporované systémy: Windows 3.x/9x/NT/2000

Zdeněk Ogrodník

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.