Vít Šebor: Školský vzdělávací a informační portál startuje výzvou k diskuzi

čtvrtek 17. ledna 2002 ·

Ve středu večer se na internetu objevila nová stránka, která informuje o základních obrysech koncepce dlouho očekávaného portálu, který má být provozován v rámci SIPVZ. Vznikající portál se od předchozích (pod)projektů liší již tím, že vyzývá k otevřené diskuzi o obsahu i způsobu realizace ještě před samotným schválením.

Hned při vstupu na úvodní stránku www.skolinfo.cz návštěvníkovi dojde, že zodpovědnost za přípravu portálu byla poněkud nečekaně rozdělena mezi dvě organizace: MŠMT (sekce II/3) bude realizovat vzdělávací část a Ústav pro informace ve vzdělávání (ÚIV; www.uiv.cz ) má na starosti tvorbu informační části. Informace o koncepci však zatím nabízí jen ÚIV, ministerstvo slibuje svoji polovinu doplnit co nejdříve.

Po kliknutí na odkaz struktura projektu se před vámi po částech otevírá návrh koncepčního materiálu, který byl v prosinci schválen vedením ministerstva školství. U každého bodu je návštěvník vybídnut k vyjádření svého názoru ať anketním hlasováním, či slovním popisem do vzkazového okénka. Názory hodlá ÚIV zveřejňovat, analyzovat a především brát v potaz při dopracování informační části koncepce, která má být v definitivní podobě odevzdána 15. 2. 2002. Stejným způsobem hodlá postupovat i ministerstvo v části věnované vzdělávání.

Školská veřejnost tedy času na vyjádření nedostala příliš mnoho, ale každopádně jde o sympatický posun od takových „překvápek“, jako byl hromadný nákup výukového softwaru v listopadu minulého roku. Že by se stát konečně poučil? K účasti na koncepci byly také přizvány další instituce (viz spolupracující subjekty).

Pro budoucí uživatele budou patrně nejzajímavější pasáže popisující zamýšlený obsah portálu (jeho informační části) a pak samozřejmě harmonogram realizace . Ten je vskutku šibeniční, pokud si uvědomíme, že jde patrně o největší projekt na českém internetu. Přípravná fáze má být ukončena za čtyři měsíce, od června do prosinec 2002 má portál fungovat ve zkušební podobě a od ledna 2003 by měl poskytovat služby již naplno.

Tento článek si klade za cíl spíše jen upozornit na výzvu v podobě stránek www.skolinfo.cz. Tématu se budeme pochopitelně věnovat i v dalších příspěvcích.

Vít Šebor

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.