Zdeněk Ogrodník: Věda hrou aneb Proč se kola točí?

pondělí 17. prosince 2001 ·

Mami, proč led taje? A tatí, proč mají auta pneumatiky? A proč, proč, proč… Pokud vás otázky vašich dětí přece jen někdy unavují, pořiďte si pomocníka na CD-ROMu. Vždyť vánoce jsou za dveřmi.

Věda hrou, tak se jmenuje nové multimediální CD, které bylo lokalizováno společností BSP Multimedia. Originál vznikl před třemi lety v dílně zkušených autorů Dorling Kindersly a nutno dodat, že svému názvu nezůstává nic dlužno. Právě Komenského „Škola hrou“ bylo pro tvůrce hlavním krédem.

Dítě, kterému je multimédium určeno, si skutečně přijde na své. Hned na začátku své objevitelské cesty do říše vědy je pasováno na Koumala Zkoumala, kterého čeká nekonečné množství hádanek, kvízů a dalších záludností. Aby si s vědou poradili i ti nejmenší (CD je určeno dětem od 5 let), čeká na ně pomocník Voltík. Milý průvodce, který vše náležitě okomentuje svým hlasem. Umí vysvětlovat, chválit, kárat, ale třeba i povzbudit k další aktivitě.


Okno do světa vědy

Právě přes pomyslné okno rozdělené do čtyř částí se mladí koumáci přenesou do světa vědy. K bedlivému prostudování je láká příroda, kuchyň, město a dílna. Na desítky záludných otázek jim pomůže odpovědět právě Voltík. Tak například otázky proč mají ptáci peří, k čemu je rostlinám listí, proč kouř stoupá vzhůru najdou děti v části příroda.


Nemalé překvapení lze pozorovat v očích rodičů, už méně u dětí, nad otázkami proč holínky nepromoknou, proč stan stojí, kytara hraje a kouř stoupá vzhůru, které autoři zařadili tamtéž. Nu což, příroda už není co bývala, a tak se není čemu divit. Jak pracuje jeřáb či výtah, proč se lodě nepotopí, co je to energie a jak jí využít - právě tyto a další záhady číhají na dítka ve městě. Co pak řeší každý Koumal Zkoumal v kuchynidílně? Záhadné magnety na ledničce, páru nad hrncem, televizi na poličce, žehličku v zásuvce, pumpičku na kolo, rádio a jeho anténu a desítky dalších součástí každodenního života.


Od hry k učení

A aby roztomilá hra přerostla nenápadně v učení, za každou vyřešenou nebo vysvětlenou záhadu dostává badatel řád. Řád, který si uloží do jedné z devíti skupin, kterými jsou elektřina, síly a energie, teplo, světlo a zvuk, živá příroda, látky, reakce, jednoduché stroje a vesmír. Že vám to připomíná školní lavice? Vždyť taky ano. Věda hrou umožňuje vytištění pracovních listů, o kterých tvůrci tvrdí, že jsou vhodné pro základní školu. Pravdou však je, že právě pro školní použití moc vhodné nejsou. Jistou spojitost se školou má jen záznamník. Přehledný a rozčleněný virtuální sešit, kam si malý vědátor může vepisovat své vlastní poznámky a postřehy. Nechybí ani rejstřík pojmů, s jehož pomocí se lze v blesku přenést ke konkrétnímu problému.

K tomu, aby Koumal Zkoumal byl dokonale uspokojen, schází jen jediné: skutečné pokusy ve skutečném světě. Že však nejde o nic nebezpečného a náročného, je patrné. Vždyť CD je určeno dětem od 5let. Tak například - vyrob si svou kytaru, co umí zrcadlo, jak silný je magnet, čím lze vyloudit zvuk a další.




Plusy a mínusy

Jako menší vady na kráse však musím zmínit nemožnost maximalizace v rozlišení nad 640x480, složitější orientaci podle témat a také přílišnou multimediální střídmost: na disku nenajdete téměř žádné animace a video.

Celkově je však Věda hrou povedeným dílkem, které nenechá žádnou zvědavou dětskou duši na pokoji.


Minimální konfigurace:

Operační systém Win 9x, ME, NT, 2000.
Procesor 486 DX2/66 Mhz.
16MB RAM.
Grafické rozlišení 640x480, 256 barev.
CD mechanika, zvuková karta, 20MB na HDD.

Cena: 995 Kč (internetový prodej BSP Multimedia)


Varianta článku vyšla v časopise Computer.

Zdeněk Ogrodník

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.