Zdeněk Ogrodník: Outlook Express ve více lidech

pondělí 12. listopadu 2001 ·

Máte svoji e-mailovou adresu a chcete ji používat na školním počítači, který sdílíte se svými kolegy? Netoužíte po tom, aby vám kdokoli pročítal vaši poštu? Používáte-li MS Outlook Express, máte vyhráno. Stačí ho jen správně nastavit.

Zřejmě nejrozšířenější e-mailový klient Outlook Express je součástí instalačního balíku Internet Explorer (cca 80MB) a je zdarma, narozdíl od Microsoft Outlook (tzv. velký Outlook), který patří k MS Office.

Jako většina e-mailových klientů, tak i Outlook Express (dále jen Outlook) umožňuje práci s několika mailovými adresami, tzv. poštovními účty. Ty lze jednoduše přidávat v záložce Nástroje/ účty/ Přidat - pošta. Mám-li více mailových adres, kliknutím na Odeslat/Přijmout se pošta postupně odešle a přijme ze všech těchto účtů. Bezesporu velká výhoda, používám-li Outlook jen já. A bezesporu neštěstí, patří-li každá adresa někomu jinému. Řešení není naštěstí nijak složité. Stačí, když si každý uživatel vytvoří svoji tzv. Identitu, kterou může chránit heslem. V případě, že jste si Outlook nenastavovali sami, doporučuji, aby změnu provedl správce, který o ní bude uživatele informovat.


Přidejte si svoji identitu

V Outlooku klikněte na Soubor/Identity - Přidat novou identi-tu. Po vyzvání zadejte svoje jméno a zatrhněte volbu Vyžadovat heslo. Doplňte a potvrďte heslo, o které budete požádáni vždy při vstupu do svojí identity. Na dotaz Chcete přepnout do X? (X = jméno identity) odpovězte NE. Ještě zbývá nastavit, aby se vždy při spuštění Outlook ptal, do které identity má vstoupit. V okně, které zůstalo otevřené (Správa identit), zrušte zatrhnutí u Při spuštění programu použít tuto identitu. Klikněte na Zavřít a restartuje počítač.


Možná to na první pohled vypadá složitě, ale opak je pravdou. Několika kroky jste si právě zajistili své soukromí, Outlook s vaší identitou je jen váš. A protože je jen váš, je nezbytné si v něm nastavit svojí mailovou adresu. Po spuštění a vstupu do vlastní identity vyberte v záložce Nástroje/ účty/ Přidat - pošta. V průvodci postupně doplníte Jméno, které se bude zobrazovat příjemci (např. Zdenek Ogrodnik), svoji adresu (např. zdenek.ogrodnik@quick.cz), server příchozí a odchozí pošty (např. pop3.quick.cz a smtp.quick.cz), název účtu a heslo (např. zdenek.ogrodnik a XDcg1245) a Dokončit. Váš účet byl zapsán a pokud jste použili skutečné údaje vaší e-mailové adresy, vše by mělo šlapat jako hodinky. Pokud vše pracuje jak má, vstupte do původní identity (Soubor/ Přepnout identitu/ Hlavní identita) a odstraňte vše, co je vaše. Teď již to nebudete potřebovat. Tedy zprávy z doručené a odeslané pošty, ale taky váš poštovní účet (Nástroje/ účty/ Pošta). Vyberte svůj účet a klikněte na Odebrat.

Zbývá dodat, že pro uživatele, kteří nemají vlastní identitu, se nic nemění. Jejich společný Outlook je dostupný pod Hlavní identitou, kterou doporučuji nechat přístupnou bez hesla. Nepříjemným faktem zůstává, že vzhledem k povaze Windows 9x je ochrana pomocí Identit pouze uživatelská, zdánlivá. Zkušený uživatel se do vaší pošty nejenže dostane, ale klidně si ji odnese domů. (To vaši kolegové snad dělat nebudou…)

Zdeněk Ogrodník

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.