redakce: Výukové materiály pro informatiku na České škole

středa 21. listopadu 2001 ·

Právě zpřístupňujeme novou sekci, která obsahuje podpůrné materiály k výuce informatiky na základní škole. Jedná se především o strukturované pracovní poznámky, praktická cvičení i jednoduché procvičovací prográmky. Tyto materiály mají původ v nové učebnici vydané naším nakladatelstvím, své využití však najdou i samostatně.

V těchto dnech se dostává na pulty knihkupectví nový titul Učebnice a cvičebnice informatiky pro ZŠ, vydaný nakladatelstvím Computer Press. Publikace je určena pro výuku úplných začátečníků – žáků základních škol, ale vcelku poslouží i k samostudiu doma.

Autoři knížky se navíc pokusili její hodnotu zvýšit doprovodnými materiály, jako jsou strukturované pracovní poznámky, praktická cvičení tvořící sadu úkolů nebo jednoduché procvičovací prográmky. To vše lze nalézt nejen na přiloženém CD, ale i na adrese http://www.ceskaskola.cz/archa/ . Sami tak můžete zhodnotit, zda se jednalo o pokus zdařilý, či nikoliv.

To však není hlavním důvodem jejich zveřejnění na České škole. Vzhledem k charakteru těchto materiálů si myslíme, že mohou být využitelné i bez výše zmíněné učebnice. Všechny byly původně vytvořeny pro vlastní potřebu autorů a odlaďovány při výuce na dvou základních školách s částečně odlišnými metodami vzdělávání žáků v oblasti ICT.

Autoři jsou si vědomi, že přístup k výuce informatiky je dosti individuální, a tudíž nemusí dané materiály plně vyhovovat potřebám každého učitele. Proto je většina zdrojových textů napsána ve formátu HTML, takže jejich úprava by neměla být nijak problematická, a navíc není závislá na konkrétním typu softwaru.

Z našich zkušeností taktéž vyplývá, že ve většině případů si vystačíte se softwarem, který je zdarma. Výjimku tvoří operační systém WinXX a program Tabulkáč, který byl vytvořen čistě pro účely této učebnice a přidružených dat.

Pokud vás toto letmé přiblížení zaujalo, můžete ZDE VSTOUPIT na úvodní stranu Bitmanovy počítačové archy.

redakce

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.