redakce: Společnost 3Com vyhlašuje grant pro české a slovenské školy

pátek 2. listopadu 2001 ·

Cílem grantového programu je poskytnout školám vybavení pro vytvoření či modernizaci počítačových sítí a jejich připojení k internetu. Program začíná právě teď a jeho první etapa bude ukončena v březnu.

Granty budou udělovány na základě žádosti, ve které musí škola popsat svůj projekt na zlepšení úrovně využívání ICT. Formulář žádosti i některé doprovodné informace najdete na stránce http://www.3com.cz/promotions/skola/.

Je pochopitelné, že projekt musí být po technické stránce postaven na produktech společnosti, která grant vypisuje. Podle zástupců společnosti 3Com je však potřeba uvést jen základní fakta „co - s čím - a jak“ by škola síťově propojila, nikoli vypracovávat detailní technickou specifikaci. Na projektu bude zásadnější jeho pedagogický záměr, tedy jak škola hodlá pomocí těchto prostředků zvýšit kvalitu vzdělávání svých žáků. Důležitá je tedy jasná myšlenka a nejlépe dobrý nápad, kterým na sebe upozorníte. Na druhou stranu zástupci společnosti sami přiznávají, že mnohé projekty si mohou být navzájem podobné. V takovém případě bude hrát roli i stávající vybavení – preferovány budou školy hůře vybavené.

Finanční výše daru není předem omezena; škola zkrátka dostane, co bude pro svůj projekt potřebovat. V loňském grantovém programu, který byl svázán s celosvětovým projektem výzkumu veřejného mínění Planet Project, a v němž na 30 českých a slovenských škol takovéto vybavení získalo, byla průměrná výše donace asi 100 000 Kč. To není zanedbatelná suma…

Každý měsíc komise vybere jeden nejlepší projekt, který bude grantem oceněn. Celkově tedy bude do března obdarováno pět škol. Pokud bude program úspěšný, hodlá v něm společnost 3Com pokračovat i v následujících měsících.

Nabízí se pochopitelně aktuální otázka, zda program nekoliduje s plány generálního dodavatele infrastruktury SIPVZ, který od konce ledna hodlá vybavovat školy novými LAN sítěmi. Pokud si však uvědomíme, že prostředky státu jsou omezené a že jediná počítačová učebna zdaleka nestačí, pak jistě stojí za to investovat pár hodin do sepsání žádosti a zkusit štěstí.

redakce

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.