Pohledy na možnosti rozvoje školy

pátek 21. září 2001 ·

V květnu roku 2001 vyšlo další číslo Sborníku prací Filozofické fakulty brněnské univerzity,…
V květnu roku 2001 vyšlo další číslo Sborníku prací Filozofické fakulty brněnské univerzity, řada pedagogická. Podstatná část je věnována pedagogickému managementu, tedy tématu pro české školství velmi aktuálnímu. Toto periodikum představuje šíři odborných zájmů lidí, kteří jsou pracovně nebo studijně spjatí s Ústavem pedagogických věd Filozofické fakulty Masarykovy univerzity. Ve sborníku však publikují i autoři „zvenčí“, a to nejenom z České republiky.

Sborník je rozdělen do několika částí. Hlavní monotématický blok je zaměřen na pedagogický management. Další část pak představuje jinak orientované práce členů Ústavu pedagogických věd. Zajímavým počinem je také část, v níž jsou publikovány nejlepší studentské práce. Celý sborník uzavírají medailony prof. Vladimíra Jůvy a prof. Lili Monatové, kteří stáli u zrodu katedry pedagogiky na filozofické fakultě v Brně a nedávno oslavili významná životní jubilea.

Oddíl věnovaný pedagogickému managementu uvádí příspěvek D. Frosta (Velká Británie), jenž pojednává o učiteli jako podstatném elementu řízeného zdokonalování školy, S. H. Larussdóttir (Island) napsala studii o sebehodnocení škol založeném na komparaci situace na Islandu a ve Velké Británii, J. Keppelmüller (Rakousko) zvolil obecnější pohled na rozvoj školy z rakouské perspektivy. Na řízení projektové práce v autonomní škole se zaměřili ve své studii E. Marx (Nizozemí) a M. Pol. Monotématickou část vhodně doplňuje stať K. Emmerové o roli žen ve školním managementu.

V druhé části sborníku je publikován příspěvek P. Novotného o problematice sociální opory poskytované skupinou jedinci v adolescentním věku. Další dva příspěvky se obracejí do dějin pedagogiky a didaktiky. Obsahová analýza učebnice jako didaktického a historického textu je námětem stati L. Hlouškové. Osobnost zakladatele Pedagogického semináře na FF MU ve dvacátých letech minulého století – O. Chlupa – přibližuje článek J. Zounka.

Třetí oddíl představuje nejlepší studentské práce, které se věnují např. pedagogické autonomii učitele, vzdělávání imigrantů nebo mediální výchovou.

Sborník prací Filozofické fakulty brněnské univerzity může být inspirativní a užitečný nejen pro ředitele a vedoucí pracovníky, ale přínosný bude rovněž pro učitele a všechny ty, kteří mají co do činění se školou či výchovou. V mnohém poslouží také vědeckým pracovníkům v oblasti pedagogiky.

Sborník lze zakoupit v knihkupectví Hana Smílková, Filozofická fakulta MU, A. Nováka 1, 660 88 Brno, tel. (05) 41 121 468

redakce

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.