Encyklopedie vyšších rostlin

středa 19. září 2001 ·

Zaměření : Vhodná k výuce vyšších rostlin v 7. ročníku ZŠ.
OS a HW nároky : MS DOS. Na disku vyžaduje 10 MB.
Autor a rok vzniku : Rezekvítek software, 1996
Licence : plná verze zdarma
Velikost : 4,6
Jazyk : česky

Tento program je jedním z několika výukových programů, které poskytuje distributor firma Štefl software zdarma. Jedná se o encyklopedii sto dvaceti našich obvyklých vyšších rostlin.

Uživatel může rostliny vyhledávat a třídit podle jejich zařazení v systému (oddělení, třída, čeleď), podle biotopu, pěstitelské kategorie či hospodářského významu. Vyhledávání v encyklopedii je velmi jednoduché a přitom efektivní. Rostliny vyhledáváme pomocí vhodné kombinace jejich zařazení. Můžeme tak například vyhledat všechny rostliny, které jsou systematicky zařazeny do oddělení krytosemenných, třídy jednoděložných a čeledi liliovitých. Z těchto rostlin potom ještě můžeme vybrat například ty, které se vyskytují v lužních lesích a jsou léčivé. Program poté uživateli nabídne všechny rostliny, které splňují nastavené podmínky. V uvedeném případě to jsou konvalinka vonná a vraní oko čtyřlisté. Rostliny může žák či student samozřejmě vyhledávat i podle abecedního zařazení.

Údaje o každé rostlině obsahují její latinský, anglický, německý a slovenský název, systematické zařazení do oddělení, třídy a čeledi. Další výklad zahrnuje vlastnosti a základní charakteristiku (vzhled, stonek, listy, květy, doba květu, plody), výskyt, hospodářské využití a různé zajímavosti. Ke každé rostlině je k dispozici fotografie.

Ovládání programu je jednoduché a děje se pouze pomocí myši. Součástí programu je i stručný popis jeho ovládání. Grafické provedení uživatelského prostředí bohužel nemůže konkurovat současným aplikacím, zobrazování fotografií je ovšem provedeno bezchybně.

Firma Štefl software tento produkt distribuuje v samorozbalovacím archívu (po stažení přejmenujte koncovku souboru na exe). Ten je ovšem chráněný heslem, které distributor uživateli sdělí elektronickou poštou, jakmile se zaregistruje na jeho stránkách na výše uvedené adrese. Program se už potom neinstaluje, stačí pouze nakopírovat jeho soubory do cílového adresáře.


Zde stáhněte

dokument

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.