Zdeněk Ogrodník: Vytváříme testy na počítači

úterý 27. března 2001 ·

Test je jednou z metod, jak ověřit znalosti žáků nebo studentů. Zkuste při jejich tvorbě využít počítač. Zjednodušíte si tak práci nejen při jejich vytváření, ale i při opravování. Já jsem to vyzkoušel s programem firmy Dosli a byl jsem příjemně překvapen.

Jedná se o program doSystém – doTest v. 1.60 (dříve Dotest 2000). Vytvářené testy se dají používat jak ve formě počítačové - zkoušení na počítači, tak ve formě papírové - vytištění testů společně s vyhodnocovací šablonou a zkoušecími kartičkami. Vlastní program je rozdělen na čtyři základní moduly plus modul přídavný, určený k provozu na síti.

Modul Tvorba je určen k tvorbě a tisku databází otázek a testů. Uživatel si nejdříve vytvoří novou databázi, poté ji naplní otázkami společně s možnými odpověďmi a nakonec mu program sám vygeneruje test dle zadaných parametrů.
Při zadávání otázek program nabízí čtyři možnosti: otázku klasickou (max. 8 textových odpovědí a jeden obrázek), otázku obrázkovou (max. 6 obrázkových odpovědí), otázku přiřazovací (max. 8 dvojic textových odpovědí) a otázku seřazovací (posloupnost max. 8 textových údajů). Při tvorbě otázek s obrázkem je možno obrázek vložit ze souboru nebo ho nakreslit přímo v programu. Před vlastním generováním testu počítačem si uživatel může zvolit parametry, jako je počet otázek v testu, které otázky z databáze mají být v testu vždy, časový limit k zodpovězení, zobrazování výsledku po každé otázce a zda povolit či zakázat listování mezi otázkami. Při použití více databází je možno určit, zda se otázky budou mixovat.
Import a export databází otázek či přímo testů (lze využít internet) je samozřejmostí.


Modul Sestavy slouží k tisku variací testů, vyhodnocovacích tabulek a zkoušecích kartiček. Využijí ho především ti uživatelé, kteří nemají možnost vyzkoušet žáky přímo na počítači.
Otázky, ale i jejich odpovědi jsou v každé variaci zpřeházeny, čímž je zamezeno opisování. Vytištěné variace si program „pamatuje“ a umožňuje jejich znovuvytištění. Vyhodnocovací tabulka slouží k ruční opravě testů učitelem. Před jejím tiskem je nutné mít vytištěny již všechny žádané variace. Zkoušecí kartičky jsou rozdány žákům, kteří v ní doplní své jméno, zodpovídanou variaci, příp. datum. Vedle předtištěných čísel otázek pak doplňují správné odpovědi.
Program umožňuje libovolně nastavit vzhled tištěných dokumentů.

Modul Zkoušení. Vzhledem k uživatelům, jimiž jsou žáci, je použití tohoto modulu hračkou i pro nejmenší a vystačí v něm s myší. Na závěr je test vyhodnocen a jsou zobrazeny výsledky, včetně počtu správných a špatných odpovědí, nezodpovězených otázek, datumu a času testování. Podrobně si lze výsledek prohlédnout kliknutím na tlačítko “podrobnosti“.

Poslední modul Výsledky slouží k prohlížení a tisku výsledků zkoušení na počítači. Umožňuje je libovolně třídit, seskupovat a vyhledávat. Využít lze filtru (např. vybrat výsledky třídy 7.A, 7.B, 7.C).

Samostatnou kapitolou programu je verze Home, která je určena žákům k domácímu užití. Je srovnatelná s modulem Zkoušení, umožňující import již vytvořených testů.

Pro a proti

Program je dle mého názoru skvělým pomocníkem s uživatelsky příjemným prostředím, který ušetří pedagogům spousty hodin strávených při „ručním“ vytváření testů a jejich následným opravováním. Za cenu 990 Kč získá škola včetně pedagogů multilicenci na roční užívání všech programů firmy Dosli, které jsou určeny pro školní využití. Z této multilicence je vyjmuta verze Home určena pro žáky, která je nabízena za cenu 299 Kč.

Program doTest vyžaduje minimálně PC Pentium 130, 30 MB volného místa na HDD, 32 MB RAM a rozlišení 800 x 600. Verze Home pracuje na 486 s 20 MB volné paměti, 16 MB RAM a bohužel se stejným rozlišením jako doTest. Slabinou programu je nemožnost ochránit data před nevhodným zásahem studentů v případě instalace programu na samostatnou stanici (žáci mají přístup ke všem modulům neomezeně) a grafické rozlišení 800x600 (pod nižším rozlišením se program vůbec nespustí). V případě síťové instalace je ochrana dat zabezpečena nastavením síťové politiky na bázi klient/ server.

Závěrem dodávám, že zkušební verze je ke stažení zde.



Zdeněk Ogrodník

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.