Iva Hanzlíková: Ranní ptáčata ve škole

středa 8. prosince 1999 ·

Proč máme školy plné zívajících a nepozorných dětí?
Když jsem chodila na první stupeň základní školy, byla jsem poměrně aktivním dítětem. Paní učitelka si stěžovala, že při hodinách matematiky nedokážu udržet pozornost. A nebylo divu - v polovině vyučovací hodiny jsem ve své lavici začala zívat a bolely mě všechny kosti. Zkuste za takové situace myslet na množiny! Kombinace fyzického klidu a abstraktního myšlení byla nepřekonatelnou překážkou mého dobrého prospěchu, který by se za jiných okolností vyvíjel celkem příznivě. 


Mí rodiče bohužel v tomto případě stáli za paní učitelkou. Jediný člověk, ve kterém jsem našla oporu, byl dědeček. Držel se názoru, že děti se mají i během vyučování rozhýbat. Vyprávěl o tom hotové romány. V obecní škole prý měli učitele, který je nutil dělat vždy po deseti minutách patnáct dřepů. Běda tomu, kdo zahálel! Igor Hnízdo, známá filmová postava, se v trestajících praktikách od onoho prvorepublikového kantora mnoho nelišila… Zkrátka, jednoho dne si ten můj děda, člověk horlivý a spravedlivý, domluvil schůzku s mou třídní učitelkou a dopodrobna jí vysvětlil svou teorii na udržení pozornosti. A protože paní učitelka patřila ve školním sboru k těm, dnešními slovy řečeno, flexibilnějším, a protože jí můj dědeček jaksi učaroval i svou osobností, zařadila rozcvičky, sice nepravidelné, do vyučování. 

Ne vždycky jdou však věci tak hladce. Ve skutečnosti je to tak, že máme školy plné zívajících, nepozorných dětí. Rozcvička během hodiny samozřejmě není jediným lékem na únavu. O posunutí začátku vyučování o hodinu se tu a tam diskutuje, ale zdá se, že tradice velebená od dob France Josefa zakořenila příliš hluboko na to, aby se několika nadšencům podařilo pustit se do ní pořádným krumpáčem. Děti krčící se (zvlášť teď v zimě!) v částečné tmě a plískanici na nástupním můstku, s očima i myslí ještě ne zcela svěží, tak stále budou dělat společnost pracujícím dospělým (kteří na tom se svěžestí nebudou o nic lépe.) Inu, jsme národem ranních ptáčat. 

A že po většinu dne bojujeme s únavou? Dobře nám tak. Máme chodit spát se slepicema.

Iva Hanzlíková

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.