redakce: Nedostatek učebnic pro odborné školství

sobota 2. října 1999 ·

Nedostatečný výběr učebnic bude trápit zřejmě pouze učitele na odborných školách.

Nedostatečný výběr učebnic letos bude trápit zřejmě pouze učitele na českých odborných školách. Trh s učebnicemi pro základní a střední školství je dostatečně široký a učitelé mají z čeho vybírat. Shodli se na tom zástupci pedagogických nakladatelství a ministerstva školství. Odborné publikace pro učňovské školy mají malý náklad a vydavatelství nemají o jejich publikování zájem, protože jsou příliš drahé. Ministerstvo školství může podle školského zákona udělovat učebnicím takzvanou schvalovací doložku, která potvrzuje, že odpovídá vzdělávacím programům. Na základních školách dostávají podle pracovníků ministerstva děti zdarma všechny učebnice a učební texty, které tuto doložku mají. Žáci z 2. az 9. tříd učebnice na konci školního roku vrací zpět do školních skladů, pouze prvňákům zůstává slabikář a početnice. K největším změnám na trhu s učebnicemi došlo bezprostředně po roce 1989. Školy nakupovaly nové učebnice historie, českého jazyka a literatury, občanské nauky a zeměpisu. Ze škol se stěhovaly ruské učební texty a naopak se zvýšila poptávka po jazykových učebnicích.

Zdroj: Česká Brána 21

redakce

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.